Én, Pierre Ménard

2012. április 15. 10:36

A jövőben mindenki minden műnek a szerzője lehet. Saját jogán.

2012. április 15. 10:36
Szilágyi Ákos
NOL

„Igen, én, Pierre Ménard, a »Don Quijote« szerzője, itt vagyok! (...) Nos, lelkiismeretem hívásának engedve, Jorge Luis Borges egyik elbeszéléséből jövök: egyenest az elbeszélés címéből léptem át ebbe a szövegbe. Egy olyan Don Quijote szerzője vagyok, amely szó szerint megegyezik Cervantes Don Quijotéjával, mégis − mint azt Borges briliáns összehasonlító szövegelemzése igazolja − minden ízében új, meghökkentően eredeti alkotás, egyfajta irodalmi bravúr.


Nos, hölgyeim és uraim, pontosan ezért vagyok itt. A védelem koronatanújaként szeretnék fellépni abban a középkori autodafékat idéző koholt perben, amely plágium címén folyik önöknél hónapok óta olyasvalaki ellen, aki pedig szerzőként ugyanazt a tövises utat járta be, amit egykoron magam is: olyan disszertációt írt, amely szó szerint megegyezik egy másik disszertáció szövegével, mégis minden kétséget kizáróan új, vakmerően eredeti alkotás. (...)

Csak találgathatom, mi lehet az oka annak, hogy ma, amikor a szerző funkció és a szerző fogalom − hála az internet jótékony felforgató szerepének − romokban hever, amikor a saját és idegen szöveg közötti határok, beleértve a tulajdonjogi határokat is, oly mértékben elmosódottak és átjárhatóak, mint a XVIII. század óta soha még, egyedül csak amagyar köztársasági elnök e téren úttörő vállalkozására nem vonatkoztatják a szerzőség új szabályait? Hát hogy van ez? Meddig hallgatnak még a szöveget idézethalmaznak, idézetjátéknak tekintő posztmodern irodalomtudomány egyetemi doktorai és akadémikusai, nemkülönben a rituális másolás gyakorlatát oly jól ismerő anyaszentegyház hivatott képviselői? Mi az oka e vonakodó félszegségnek vagy szégyenlősségnek? Talán a politikai kockázat nagysága riasztja vissza őket az állásfoglalástól? Vagy a még ma is »plágiumban« és »szerzői jogban« gondolkodó, csökötten szövegrágó modernek véleményterrorjától tartanak? Gyávaság-e ez, vagy a hallgatás összeesküvése, nem tudom, csak azt tudom, hogy én, Pierre Ménard nem hallgathatok tovább!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2012. április 15. 11:23
Szóljatok már ennek a pedálgépnek hogy már rég tárgytalan a Schmittpalizás..
balbako_
2012. április 15. 11:11
Iiiiigen! Hol vannak Horn papírjai?Gyurcsányé?
Syr Wullam
2012. április 15. 11:03
Ó, faszom, Szilágyi úr! Az egész ügy lényege, hogy minden (és mindenki) ellenére működik a rendszer. Egyetemi fokozat volt, most meg nincs, épp azért, mert a tudomány kivetette magából, ami nem oda való. (Várjuk a folytatást.) Politikai következménye is lett az ügynek, Schmittnek vége, mi kell még? Amúgy. Nem az Ön által kebelre ölelt posztmodern hirdeti azt, hogy a szerző halott, és csak szövegek vannak? Aztán mégis kinek csörög a kassza, uram, például ezért a cikkért? A szövege veszi fel a zsét, ugye? Meg a faszom. Az Ön és ideológia barátai helyében én egyébként nem nagyon viccelődnék az eredetiség kérdésével, mert jöhet még kutyára kamion. Vajon mennyivel eredetibb szegény nyomi S.P.-nél az, aki orosz és angol olvasmányai digestjét a sajátjaként tálalja?
GY. F.űegér
2012. április 15. 10:47
Olvassátok el Borges írását, tényleg zseniális.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!