Paprikaillat

2012. május 12. 11:37

Nem is olyan régen, az ilyen embereket úgy megcsapkodták, hogy se kedvük, se lehetőségük nem maradt többé a közösség kifosztásra.

2012. május 12. 11:37
Alkonyi László
Tokajwine.net

„Ettől nem leszel beteg, bátran adhatod a gyereknek is - meséli. Aztán rátér arra, hogy a hazai káposzta legnagyobb konkurenciája az egyik balkáni országban terem, ahol még mindent megtehetnek a zöldséggel, s ahonnan nyomott áron rázúdítják azt a hazai piacra. Szülővárosában egyes kereskedők kamionszámmal hozzák be délről a káposztát és napokig csomagolják át helyi termékké. Ők luxusautóval járnak, de környezetükben földönfutóvá változtatják az embereket, akik tisztességes munkával, egészséges terméket előállítva őrzik a tájat és a rajta élő társadalmat.

Nem is olyan régen, az ilyen embereket úgy megcsapkodták, hogy se kedvük, se lehetőségük nem maradt többé a közösség kifosztásra. Nem az önbíráskodást érezték a súlyosabb bűnnek, hanem közönyt, amiben nincstelenné váltak a családok és kihalt a munka.

Ma csak áll az ember, és törvénytisztelő, európai polgárként nézi, ahogyan lassan kiszedik alóla egzisztenciáját. Még él benne az egészséges életösztön, még ott áll a vasvilla a fészerben, de már erősen szoktatja magát a gondolatra, hogy az állam dolga szankcionálni azt, amit az sokszor felismerni sem képes. Egy óra múlva felvágom a paprikát. Aztán kimegyek a kertbe. Átnézem a fészert is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 26. 10:15
Ez bizony állami feladat. A fogyasztővédelemnek ki KELL szűrnie az egészségre káros termékeket úgy megbírságolni, hogy a luxusautó kipottyanjon alóluk.
balbako_
2017. április 26. 10:15
Igen, igaza van, de ha kimutatható a méreganyag a termékben EU-ide, EU oda letiltható, büntethető!
slomovicz
2012. május 15. 00:47
Tény hogy a falusi gazdaságok támogatása, fejlesztése helyben teremt munkalehetőséget. Támogatás és fejlesztés akkor is ha EU támogatással történik, saját erőt és ötleteket kíván. Ez pedig leginkább a falusi értelmiségen, a falusi embereken múlik.
tomtyi
2012. május 15. 00:43
Harmadik: a CUKOR. Azért drága, mert a brazilok elcsencselték az adósságukat cukorra, emiatt az EU-ban agyonvágták a cukortermelést ("mert drága a támogatás"), a brazilok aztán rájöttek: olcsóbb a saját cukrukból etanolt gyártani, mint a drága benzint megvenni, így nincs cukor Európának. De így már európai sincs. Hát gratulálok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!