A játék szabályai

2012. június 25. 09:10

A hatalom csakis szabályokat megtörő csatákra számíthat, legvégül pedig arra, hogy a permanens politikai hadiállapotot megelégelő tömegek söprik majd el.

2012. június 25. 09:10
Szilágyi Ákos
NOL

„De ahol a kormányzást a szabályok megtörésére alapozzák, ahol mindenből csatát, vagyis háborút (forradalmat, polgárháborút, szabadságharcot) csinálnak, ahol mindent erőből és erővel akarnak megoldani, ott semmiféle szabály nem lesz többé: az ilyen politika semmit nem képes megtartani, minden kicsorog a kezéből, még az is, amit elért, sehol, semmiben nem vetheti meg a lábát, nem képes lezárni egyetlen általa kezdeményezett csatát sem, és a maga alkotta új szabályokat is lépten-nyomon meg fogja szegni, vagy − ami ugyanaz − hogy ne kelljen megszegnie, lépten-nyomon újraíratja parlamenti többségével napi politikai szükségletei szerint.

Így fordul át a szabad megegyezésen és demokratikus együttműködésen alapuló demokrácia a hatalommal való kollaboráció parancsán és az anyagi függésen, egzisztenciális félelmen alapuló autokráciába. Mivel egy ilyen rendszerben a szabálysértés válik általános szabállyá, a demokratikus játékszabályok betartásával történő kormányzásra képtelen hatalom maga sem számíthat semmiféle írott és íratlan szabály védelmére.

Csakis szabályokat megtörő csatákra számíthat, legvégül pedig arra, hogy a permanens politikai hadiállapotot megelégelő tömegek söprik majd el − összes ötpercenként újraírt, visszamenőlegesen megváltoztatott, önkényesen értelmezett játékszabályával egyetemben. Csak ekkor jöhet el Magyarországon a társadalmi béke és a társadalmon belüli együttműködés kora: az a »királyság«, amelyet a szabályok − a demokratikus játékszabályok − betartásával vezetnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2012. június 25. 18:04
Újabb semmitmondás, átkozódás, dühödt demokráciakeresgélés, ezúttal Szilágyi Ákostól. Álságos visongás, körmondatokba csomagolva. Az "elsöprő tömegekről" Hofi jut eszembe: Söprik az uccát, súlyosan söprik..." Ugyan törölje már meg valaki Ákos barátunk lázas homlokát.
Claypool
2012. június 25. 13:15
NOL?
KannibálTatárÚr
2012. június 25. 12:10
..."a szabad megegyezésen és demokratikus együttműködésen alapuló demokrácia "... A demokrácia a választások alapján működik. Aki nyer a választásokon, annak van joga az ország vezetésére. Ha egy párt nem szerzi meg a kellő többséget, akkor koalíció alakul és ez a koalíció veszi át az ország irányítását. Ez a rendszer azért alakult így ki, hogy NE KELLJEN végtelen egyeztetéseket folytatni az összes parlamenti párt között, hanem döntőképes legyen a parlament a választások győztese (koalíciója) révén. A szabad megegyezés és demokratikus együttműködés a koalícióra érvényes, nem a parlament összes pártjára. Ha a koalíción belül sem képesek a pártok megegyezni, akkor új választásokra kerül sor. Nem emlékszem, hogy a 2000-2008 közötti időszakban a MSZP és a SZDSZ egyetlen alkalommal is együttműködésre, szabad megegyezésre törekedett volna a Fidesszel. Ez volt a természetes és ma is ez az. Az ellenzékkel való megegyezés, egyeztetés, tárgyalás nem része a demokratikus rendszernek, bár ki sem zárja ezeket.
Vizigót
2012. június 25. 11:15
Na kérem, itt van még egy viktatúrát elsöprő hatalmas tömeget vizionáló balfasz. Ez is csak olyan mint a többi magafajta. De mire ez a söprés bekövetkezik, ők már meg sem értik majd mi történt, addigra a folyamatos hisztis szenvedés a maradék agyukat is felemészti, így nem lesz mivel felfogniuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!