Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Az ostromlott erőd

2012. augusztus 30. 10:16

A jobboldal ugyanolyan nosztalgiával fordul az idealizált polgári Magyarország elképzelt valóságához, mint a posztkádári kisember a 80-as évek legvidámabb barakkjához.

2012. augusztus 30. 10:16
G. Fodor Gábor
GFG Blog

„A jobboldali szellemi elit aranykorrá idealizálja a polgári Magyarország négy évét, figyelmen kívül hagyva olyan tényezőket, amelyeket a most kormányzókon számon kér. Ehhez az aranykorhoz méri a mindenkori politikai gyakorlatot, és a dolog természetéből adódóan az összevetésből mindig a létező gyakorlat húzza a rövidebbet. A jobboldal ugyanolyan nosztalgiával fordul az idealizált polgári Magyarország elképzelt valóságához, mint a posztkádári kisember a 80-as évek legvidámabb barakkjához.

A polgári Magyarország gondolata tehát azáltal vált az ostromlott erőd építményének meghatározó elemévé, hogy a kulturális elit hajlamos volt vágyait összekeverni a valósággal.

A politika elit egészen más tanulságokat fogalmazott meg a maga számára.

Az 1998-2002 közötti Magyarország valójában polgárok nélküli polgári Magyarország volt.

A kulturális elit vízióihoz való igazodás távol vitte a politikát az emberektől.

Miközben a politika is elhitte, hogy aranykort épít, az emberek a másik irányba döntötték el a választást.

A politikai elit azt ismerte fel, hogy közelebb kell lépni az emberekhez, ha nem akar saját ideáljai fogságába esni.

Ez a felismerés önmagában politikai teljesítmény.

Mint ahogy az is, hogy ha a politikai cselekvőképesség gátja az aranykorépítés, akkor szakítani kell a polgári Magyarország kritikátlan, reflektálatlan, idealizált felfogásával.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robinzon Kurzor
2012. augusztus 30. 12:51
Egyszerű (vagy mezei) rezsimszolga. Hibás kiindulás, téves következtetések. Gagyi.
tarackos
2012. augusztus 30. 11:21
"Mint ahogy az is, hogy ha a politikai cselekvőképesség gátja az aranykorépítés, akkor szakítani kell a polgári Magyarország kritikátlan, reflektálatlan, idealizált felfogásával." Azt kell mondjam egészen eddig a bekezdésig tetszett a poszt. Ezzel az a bajom, hogy nem igaz. Nem igaz mert nem az idealizált felfogással hanem magával a polgári Magyarország eszményével szakított a fidesz. Ha nem így lenne, akkor nem bontana jogállamot, nem önkényeskedne etc. Vagyis a polgári Magyarország helyére vmi más lépett, pontosabban sztem semmi sem lépett. Ma nem ilyen vagy olyan országról beszélhetünk hanem pusztán a megújítani vágyás szándékáról. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy bármit tesz a kormány az úgy van jól. Vagyis nem vmi ideához méri hanem azzal indokolja, hogy változtatni kellett. Ami mögött ráadásul a nagyon okosok sem látnak mást célt mint a hatalom megtartását... Gábor, a múltkor láttalak a HTV-n, szánalmas volt ahogy az elveszett szavazó kapcsán sem voltál képes azt mondani, hogy vmi rossz, hanem azt kezdted magyarázni bezzeg az ellenzék milyen szar. Pedig ebből a cikkből is látszik, hogy nem vagy te tufa. De az ucsó bekezdésben is csak oda tudsz jutni, hogy indokolod miért történik ami. Igaz, ezért fizetnek...
KannibálTatárÚr
2012. augusztus 30. 11:15
Fodor Gábor - ilyen lejáratott névvel ne okoskodj, mert mindenki hülyének néz!
kjkj945
2012. augusztus 30. 11:03
""G. Fodor Gábor Századvég, igazgató Nem elemző vagyok, hanem politikai gondolkodó. Ennek a szerepnek van hagyománya és előképe, de nincs kortárs kontextusa. Az a cél, hogy legyen.""
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!