Ásó, kapa, palánta

2012. augusztus 13. 17:33

Hazánkban mindössze két éve kezdett el terjedni az ún. városi kertészkedés.

2012. augusztus 13. 17:33

„Hazánkban mindössze két éve kezdett el terjedni az ún. városi kertészkedés, ami kicsit más, mint a közösségi kertészkedés. Lényege, hogy egy kijelölt  telken  - akár két bérház közötti foghíjtelken, a lakótelep közepén, vagy az elhanyagolt kutyafuttatón - egy civil szervezet / lakóközösség / lelkes valaki felparcelláz és bevetésre alkalmassá tesz egy darab földet, amelyet onnantól - általában bizonyos tagdíjért fejébe - bárki művelhet, aki elhivatott, fontos a saját egészsége, a város szépítése, zöldítése és elfogadható számára vegyszermentes gazdálkodás elve. Budapesten egyre több ilyenfajta közösségi kert működik, méghozzá nagy-nagy sikerrel. A három legismertebb és legaktívabb a Kortárs Építészeti Központ (KÉK) kezdeményezésére jött létre: a 800 m2-es Lecsós Kert idén márciusban, éppen nemzeti ünnepünkön nyitotta meg kapuit a Millenárison, és gyorsan követte másik két kert, a 700 m2-es Grund és az 1400 m2-es Leonardo, előbbi a Corvin sétányon, utóbbi a Tömő utcában. A szervezet célja, hogy motiválja a városi kertészkedés önszerveződő mozgalommá fejlődését az ehhez kapcsolódó szemléletmód terjesztésével.

De kinek van arra ideje, hogy munka után még gyomláljon és palántázzon, tették fel annak idején a kérdést szkeptikusok. Nos, kiderült, hogy valójában sokkal több embernek, mint amennyi parcella elérhető volt tavasszal, ugyanis például a Lecsós Kertben, ahol sorsolással választották ki, hogy a jelentkezők közül ki kaphat földet, négyszeres volt a túljelentkezés. A kertészkedés ugyanis azon túl, hogy olyan - a következő generációk is számára rendkívül hasznos - tudást ad, ami a legtöbb városlakóból hiányzik, vagy megvolt, de kiveszett, kikapcsol, feltölt, élményekkel gazdagít. A boldogsághoz pedig tényleg elég az a pár négyzetméter, ami egy főre, családra esik. Mindenki gondozza azt a néhány palántát, növénykét, amit elültetett, és közben beszélget, süteményt falatozik  és limonádét szürcsöl, lefesti a kiszanált padot, hogy legyen min megpihenni, megbeszéli a szomszéd parcellán gyomlálóval a terméshozamot és az időjárást, aztán feltöltődve és lenyugodva hazamegy, jókedvűen lóbálva a munka learatott gyümölcsét tartalmazó szatyrot.    

Felelősség, gondoskodás, mások figyelembe vétele, egészséges életmód...csupa olyan fogalom, amely értékesebbé tesz minket, és példánkon keresztül gyermekeinket is. Ásó, kapa, palánta kössön össze bennünket!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valattila1
2012. augusztus 14. 08:00
Sztem jó ötlet. Nem feltétlen arról szól, h abból a paradicsomból éljen meg az ember, amit ott termeszt, hanem arról, h egy nagyon jó hobbi a kertészkedés: munka után egy nagyon jó kikapcsolódás. + 100%-ig igaz, amit már ballada is írt: a boltokban kapható termény sem jobb általában. Sztem amíg erre van igény, csinálják. Valóban jobb, mint gazos telket vagy romos házat nézni.
Hajdú Sógor
2012. augusztus 13. 21:12
Nem köllött volna felszámolni a falvakat, Konrád, Szelényi. Kutyafuttatóban vetni? És hova szarjanak a kutyák? Városi szmogban kelt zöldség-gyümölcsöt ajánlom a hávégés szadeszeseknek, az ólom rajtuk úgyse fog. Marha.
Hunor N.
2012. augusztus 13. 19:42
Angliában, akinek van megművelhető területe, legyen az akár csak egy zsebkendőnyi is, de nem akar vele vacakolni, odaadhatja olyannak, aki szívesen bíbelődik vele, cserébe a megtermelt zőccség egy kis hányadát kapja a tulaj. Tök jó rendszer. Egy weboldal hozza össze a jelentkező feleket. Mindenki jól jár, vegyszermentesen, ingyen megtermelhető egy csomó minden, tavasztól késő őszig spórolhatnak a kajapénzen.
durrbele
2012. augusztus 13. 18:31
Felelősség, gondoskodás, mások figyelembe vétele, egészséges életmód...csupa olyan fogalom, amely értékesebbé tesz minket, és példánkon keresztül gyermekeinket is. Ásó, kapa, palánta kössön össze bennünket!” Nos ennek jegyében már a 70 es évek végén megszüntették azokat a bérbeadott földeken lévő kiskert művelést amelyek főút,gyorsforgalmi út mellett voltak.Ugyanis az autók kipufogó gázaiból káros anyagok halmozódnak fel a növényekben.Plő ólom!Ezértak városban bármit is temel lakóházak között az egy nagy barom.Semmi fogalma nincs arról hogy milyen kárt okoz saját magának.Aki kitalálta hogy fűszernövényeket kell termeszteni panelok tövében az tudatosan gyilkolja e nemzetet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!