Csak igazságosan

2012. augusztus 04. 10:59

Már nem a kihaló nemzet, hanem az igazságosság a fő érv a gyereknevelés nyugdíjba való beszámítása mellett.

2012. augusztus 04. 10:59
Matalin Dóra
NOL

A nyugdíj és a gyerekszám összekapcsolása körüli vita új fejezetéhez ért: már nem a kihaló nemzet, hanem az igazságosság a fő érv a gyereknevelés nyugdíjba való beszámítása mellett. Érthető a váltás, hiszen számos szakember, demográfus, közgazdász, szociológus hangsúlyozta: a gyerekvállalást korlátozó tényezők jelen idejűek, évtizedekkel későbbre szóló ígéretekkel nem lehet e téren hatást elérni.

Itt van hát helyette egy igazságosabb világ képe. Egy olyan világé, ahol a több nyugdíj főleg azoknak jár, akik nemcsak szültek, de iskoláztatták és megfelelő álláshoz juttatták gyerekeiket. »Nem a megélhetési gyerekszülést akarjuk támogatni« – mondta Botos Kata a félreértések elkerülése végett.

Csakhogy ami az egyiknek igazságos, az a másiknak fullasztóan méltánytalan. Az a nő, aki nem nevelt fel egy gyereket sem, de »szép karriert futott be«, a nagyobb fizetés után jóval nagyobb adót fizetve járult a közterhekhez. (Legalábbis az egykulcsos adórendszer bevezetése előtt mindenképpen.) S hogy miért nincs gyereke, nem tudható: elég a meddőségre, a társtalanságra, a balesetben, betegségben elvesztett gyerekekre gondolni. Az élet néha nagyon igazságtalan.

Nem véletlen, hogy csak két helyen számít a gyerekszám a nyugdíjba Európában. Németországban az önkéntes, kiegészítő nyugdíjakhoz adott kis összegű állami támogatás nagysága függ tőle, Csehországban pedig gyerekenként egy-egy évvel rövidebb a nők nyugdíjkorhatára. Talán azért van így, mert ennél több nem lenne igazságos. Ahogy a 42 ezres nyugdíj sem az – nagyon nem.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolinho723
2012. augusztus 05. 11:22
Mi van azzal a szerencsétlennel akinek nem lehet gyereke?adoptáljon egy cigány purgyét?Azt lehet hiszen azok nem szülnek ha nem fialnak mint a koca.Tolja 14-évesen a kis szart de már hasas.Ezektől kurva sok nyugdijjárulékot várhatunk mi?
Akitlosz
2012. augusztus 05. 05:09
Az állam, a nyugdíjasok, mindenki pénzből él. Azaz az adófizetők tartják el az országot, nem a megélhetési szaporodók.
füst
2012. augusztus 04. 22:14
Libus, Nem kéne aktuálpolitizálnod olyan ügy kapcsán, amit nem értesz és nem látsz át! Pl. Mit csinálsz azon szinglikkel, akik nem csináltak "szép karriert" (magyarán a többség) és ellátásuk, nyugdíjuk a többiek gyermekeitől függ?
dönci4
2012. augusztus 04. 20:27
Majd akkor nyüszítsünk, hogy kevés a gyerek, ha az utólsó hadrafogható embernek is munkát tudnak adni.Csak regisztrált munkanélküli vagy félmillió van. A munkahelyek száma pedig akár tetszik, akár nem a fejlődés miatt egyre kevesebb lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!