Fel kell értékelődnie az apaság szerepének

2012. szeptember 26. 08:20

A nőkről jelenleg két bőrt húznak le. Ugyanúgy kell dolgozniuk, mint a férfiaknak, de a hagyományos anya szerep is rájuk marad. Interjú.

2012. szeptember 26. 08:20
Czeizel Endre
Családháló

- »Nem kérdéses, hogy az élet a fogamzással kezdődik, az abortusz egy gyilkosság« – nyilatkozta korábban. Vannak olyan esetek, amelyekben elfogadhatónak tart egy ilyen döntést?

Ha a magzatban olyan súlyos rendellenesség fordul elő, ami halálos vagy az emberhez méltó életet lehetetlenné teszi.

- A statisztikák abortusz-ügyben - köztudomásúan - nem feltétlenül pontosak. Véleménye szerint a 70-es 80-as évekhez képest mi a helyzet manapság Magyarországon illetve a világon?

Voltak olyan évek Magyarországon, amikor sokkal több terhesség-megszakítás történt, mint születés. A szégyenteljes csúcs 1969-ban volt, amikor 206 817 abortuszra 154 318 élve-születés esett. Azóta javult a helyzet, ma már 50 ezer alatt van a szociális indokú terhesség-megszakítások száma, de ez is nagyon sok a 90 ezer körüli születési számhoz képest. A baj az, hogy csak vitatkoznak a teendőkről, ahelyett hogy bevezetnék a »Felkészülés a családi életre« tantárgyat a 15-16 évesek iskoláiba (ahogy tettük ezt 1996/97-ben) és recept nélkül adnák a patikákban az esemény után tablettákat. Egy tanév sikere után, 1998-ban az új kormány ezt nem tartotta fontosnak, ahogy jelenleg sem. Pedig így érték el Hollandiában, hogy lényegében nincs szociális indokú abortusz.

- Ön évtizedek óta tart tanácsadást családalapítóknak. Miben változtak meg a mai szülők, édesanyák? Mi a legfontosabb nekik, illetve vannak-e olyan szempontok, amelyek most sokkal fontosabbak számukra a gyermekeikkel kapcsolatban, mint az régen volt?

A nőkről jelenleg, mint utaltam rá, két bőrt húznak le. Ugyanúgy kell dolgozniuk, mint a férfiaknak, de a hagyományos anya szerep is rájuk marad. Fontos lenne ezért az apaság fontosságának és szerepének tudatosítása. A kevés gyermek mellett a fogyatékos-rendellenes gyermek különösen súlyos terhet jelent a családra.  Létre kellene hozni az Optimális Családtervezési Szolgáltatás országos hálózatát, kombinálva a Családsegítő Központokkal, mivel így a sikertelen terhességek aránya a felére lenne leszorítható. Ezzel elősegíthetnénk a leendő szülők természetese vágyát, nevezetesen, hogy egészséges kisbabájuk szülessen.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 145 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csikó
2012. szeptember 26. 16:50
A nagy gyerekkereskedő csak tudja.
birkakaka
2012. szeptember 26. 11:32
Azon még nem gondolkodtatok el azért ilyenek ma a fiatalok mert sok családban nincs példakép.Még a szülők sem azok a legtöbb helyen mert azt sem tudják egy szülőnek hogyan kell viselkedni,példát mutatni.Ugyanis már a mai szülőknek sem volt megfelelő példakép a saját családja.Ahol a család jól működött ott jól működik a gyerekeik családi élete is.Viszont mint férfi nem tudnák mit kezdeni azzal a nővel aki egy ebéd megfőzésére képtelen.Mert aki erre képtelen az képtelen a háztartás vezetésére is .Ergó ennek a kezébe egy fillért nem adnák.Tehát közös kasszáról szó sem lehet.Mindenki azt viszi magával amit a családjában tanúlt,tapasztalt.Ahol verték a nőt ott valszeg a gyerek is verni fogja a nőjét.Ezt látta.
nyugalmazott tanár
2012. szeptember 26. 10:26
A lelkes magzatvédő ténykedésének eredményeként több %-kal romlott a teljes népesség egészségi állapota. A korábban elvetélt életképtelenek világra segítésével mára már örökítik a fejlődési hiányosságokat, és ezzel módosul lefelé a teljes populáció átlagértéke. Tessék utánanézni az adatoknak.
Gyurcsány Viktor
2012. szeptember 26. 10:13
" ahelyett hogy bevezetnék a »Felkészülés a családi életre« tantárgyat a 15-16 évesek iskoláiba (ahogy tettük ezt 1996/97-ben) " Megint a mocskos, népnyúzó, a magyarok kiirtásán munkálkodó Horn-kormány!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!