Információs túlterhelés?

2012. szeptember 17. 13:45

Valószínűleg nem az információs túlterheltség miatt fog kihalni az emberiség. Az információfogyasztás eléggé hasonlít az evéshez.

2012. szeptember 17. 13:45

„Lehet, hogy az információs túlterhelés (information overload) nem létezik, viszont a Wikipedia igen részletes szócikben foglalkozik vele. Ebből kiderül, hogy »már az ókori görögök is...«, valamint hogy a probléma már évtizedekkel az internet (www) megjelenése előtt is létezett.

Arról, hogy létezik, vagy nem létezik az információs túlterhelés, nyilván tovább folytatódik a vita. Az viszont, hogy növekszik a fogyasztott információk mennyisége és azon belül az információk minősége, elég egyértelműen látszik. Az University of California kutatói által készített Measuring Consumer Information című tanulmánya szerint egy átlagos amerikai napi 12 órán át fogyaszt információkat. Ezalatt 100.500 szót, 34 gigabyte-nyi információt fogad be.

Ha az információfogyasztás jelentős részét kitevő médiafogyasztást nézzük, két fontos tényezőt kell figyelembe vennünk: 1) A médiafogyasztással töltött időnk 23 százalékát máris a mobilos tartalomfogyasztás tölti ki. Itt további növekedés várható. (Ha tehát félsz az információs túlterheléstől, sürgősen dobd el a telefonod.) 2) Még mindig a TV adja a médiafogyasztás 40 százalékát, de ez az érték csalóka. Egyre kevesebben néznek tévét önmagában és egyre többen valamilyen másik média - leginkább telefon, vagy táblagép - kiegészítőjeként.

Mi ebből a tanulság? Szerintem az, hogy a valószínűleg nem az információs túlterheltség miatt fog kihalni az emberiség.  Az információfogyasztás eléggé hasonlít az evéshez.

    * Érdemes megválogatnod, mit fogyasztasz. Attól, hogy dugig tele van a hűtő, nem kell feltétlenül egyszerre mindent felfalni.
    * Ahogy az egészségtelen ételek egy részét, úgy a káros, értelmetlen, félrevezető információkat is önként fogyasztják az emberek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!