Relativizáljunk!

2012. szeptember 19. 07:29

Ha a bűnösöket és az áldozatokat két különálló csoportnak tekintjük, melybe mintegy természetük szerint osztódnak szét az emberek, akkor semmit nem fogunk megérteni, nemhogy a történelemből, de a jelen bűneiből sem.

2012. szeptember 19. 07:29
Révész Sándor
NOL

„A másik: ha a bűnösöket egyszerűen bűnösnek, az áldozatokat egyszerűen áldozatnak tekintjük, akkor soha nem fogjuk tudni áttekinteni az életek teljességét. Mi volt Kádár akkor, amikor a recski áldozatok áldozatok voltak? Szintén áldozat, csak máshol tartották fogva. Előtte és utána meg bűnös volt, akárcsak prominens bűn- és áldozattársai, Aczél és Kállai. A recski kényszermunkások között volt bőven exávós, exrendőr. Olyik az egyik héten még az Andrássy úton vert, a másik héten már őt verték Recsken, a harmadik héten normásként, brigádvezetőként, besúgóként szolgálta fogvatartóit fogolytársaival szemben.

Ha a bűnösöket és az áldozatokat két különálló csoportnak tekintjük, melybe mintegy természetük szerint osztódnak szét az emberek, akkor semmit nem fogunk megérteni, nemhogy a történelemből, de a jelen bűneiből sem. A bűn nem a semmiből lesz, annak az egyik legfontosabb alapanyaga a bűnhődés, a szenvedés, az áldozati lét.

A bűn igen gyakran áldozatból lesz vagy áldozatok emlékéből. Semmit nem tud a bűnről és nem is tud tenni semmit ellene, aki ezt az összefüggést elmellőzi. Kurucok bűneiben labanc bűnök vannak és fordítva. ’48-as román, horvát bűnökben magyar bűnök vannak és fordítva. Magyar kisebbségeket üldöző bűnösök között elnyomott nemzetiségi exáldozatok vannak. Az úri Magyarország áldozatai és a Tanácsköztársaság bűnösei, a Tanácsköztársaság áldozatai és a fehérterror, a kereszténynemzeti kurzus, a nyilasterror bűnösei, mindezek áldozatai és a kommunista bűnösök között összefüggés van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csikó
2012. szeptember 19. 22:00
Tudod, hogy nincs bocsánat, hiába hát a bánat. Légy, ami lennél: férfi. A fű kinő utánad.
nyugalmazott tanár
2012. szeptember 19. 13:06
Ez az írás egy gyalázatos hazug rágalomcsokor. Ugyanis nem mindenkiből lett bűnös, aki áldozat volt, és nem minden bűnösből lett áldozat. Amikor Kádár és a hasonszőrüek arra az oldalra álltak, ahova odasomfordáltak, már akkor elveszítették a jogot arra, hogy bárki áldozatnak tekintse őket. Mint ahogy azok, akik a kommunista-szocialista rendszer áldozatai voltak, nem kindből lett tettes. Meghurcoltak ezrei, tízezrei maradtak embernek, s csak pár százból lett vamzer meg tégla, besúgó és gyilkos. Senkinek nincsen igaza, aki egyelnőségjelet próbál tenni a megtört gerincű vagy önként jelentkező besúgó és a soha senkinek nem ártók közé. Nem maszatoljunk. A mindenki gazember szemlélet terjesztése csak azoknak érdeke, akik abba a kategóriába tartoznak és ezt tudják magukról. Önmaguk és mások előtt igyekeznek tisztára sikálni az elfogadhatatlant. A bűnt.
Kvasztics Fedor
2012. szeptember 19. 12:24
Ez az a liberális módszer, ami 1968 óta semmit sem hagy a maga helyén, a maga súlyán kezelni. Azon a helyen és olyan súllyal, ahogyan az az idők során a társadalomban mára kialakult. Elkenni mindennek az eredetét, az értelmét, a mondanivalóját, hogy aztán a liberális maszlaggal megetetett emberek támpont nélkül, múlt és gyökerek nélkül, identitástudat nélkül legyenek terelgethetők ilyen, olyan érdekek szerint. De ha a holokauszt nem reletivizálható, akkor más tragédiát miért lehet hol így, hol úgy kiforgatva magyarázni, relativizálni?
Oldgóbé
2012. szeptember 19. 10:05
A Népszabaccság még él???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!