Tanévkezdési dilemmák

2012. szeptember 04. 08:51

A közoktatás átszervezése és az uniós pályázatok elvárásai között ellentmondásokat érzek. Mintha nem ugyanabban az országban léteznének, nem ugyanarról az országról szólnának.

2012. szeptember 04. 08:51
Ritók Nóra
HVG

„Másképp rendezkedik be a közoktatás, a rendteremtő, fegyelmező, kényszerítő eszközök pedig ennek megfelelően nagyobb hangsúlyt kapnak majd, mint a pedagógiai módszerek, hatások. Olvasok még máshol iskolaköpenyről, az egyházi iskolák nyújtotta hatások általánossá tételéről, honvédelmi ismeretekről, és tanfelügyeletről. Közben pedig ott vannak a pályázatok. TÁMOP, és mások is. Ott is vannak kiemelt fogalmak. Innovációk beépítése, fejlesztése, esélyegyenlőség biztosítása, tanári kreativitás, módszertani fejlesztések… tudásmegosztás…

Nem értem. Nem kellene ezeknek valahol összefüggniük? Találkozniuk? Beépülniük?

Ott központosítás, itt egymástól tanulás. Ott kényszerítő eszközök, itt hátránykompenzáló személyiségfejlesztés. Ott tanfelügyelet, itt módszertani innovációk. Ott bezárkózás egy merev rendszerbe, itt nyitás a világ felé. A pályázatíró iskolák pedig rémülten kutatnak a plusz források lehetősége között: van e még olyan tevékenység, amit tudnak végezni, amit eddig próbáltak, és hozzá tudják igazítani ahhoz a célrendszerhez, amit a pályázatok meghatároznak.

Attól tartok, egyre kevésbé fog sikerülni. A múlt elkezdődött.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. szeptember 04. 13:55
A közoktatás meg kellene szervezni. Helyrehozni azt a hibát, amit rosenfeld elkezdett és azóta csak rontottak rajta. A gengszterváltás után is.
miloka
2012. szeptember 04. 12:06
"A közoktatás átszervezése és az uniós pályázatok elvárásai között ellentmondásokat érzek. " Érzed??????? Ja ez az a szabadelvűség?
gopa
2012. szeptember 04. 10:22
Hát ez elég semmitmondó cikk lett. Semmi konkrétum, csak fanyalgás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!