Kamu és koppintás Bajnaiék energiahatékonysági programja

2013. március 28. 08:40

Bajnaiék programja hét év alatt 220 milliárdos költséggel számol. Valójában ekkora mennyiségű ingatlan felújítása megközelítőleg 3800 milliárd forintos kerettel végezhető el.

2013. március 28. 08:40
Sherlock Holmes
Kerdem

Március 25-én tartott sajtótájékoztatóján az Együtt 2014 bemutatott egy, a lakások fűtéskorszerűsítésére irányuló programot. Az elképzelés célja, hogy a hazai lakóingatlanok energetikai korszerűsítésén keresztül, állami támogatással, önrész nélkül segítsen a lakosságnak hosszú távú rezsicsökkenést elérni. A felvázolt ígéretek között szerepel új munkahelyek teremtése, a gazdaság beindítása. A magyar lakások 2/3-adának hét éven belüli energiahatékonnyá tétele, Mindezt lakossági önrész nélkül. A tervek hét év alatt 220 milliárd forint költséggel számolnak, 2015 januári indulással. Mit ne mondjak a program igencsak alacsony energiaszinten készült több okból is:

A fenti tervek megvalósítására készült már hasonló terv a piacon, ami nem mellesleg jóval előrehaladottabb állapotban van a Bajnai féle víziónál. Ezt a Fenntartható zöldOtthon Programnak (FeOP) hívják, és célkitűzései nagyban megegyeznek az Együtt elképzeléseivel. Kis különbséggel, együttéknél minden tizedannyiba forintba és fele annyi időbe kerül. Nahát!

A FeOP tervezési fázisa 2006-ban indult, 2011 óta zajlik a teljes rendszer felépítése és 2012 decemberében mintaproject is indult. A mintaproject mellé készült hatástanulmány is, mely igen hasznos információkkal szolgál a tervek megvalósíthatósága szempontjából.

A legfontosabb tanúság, hogy a lakások kétharmadának energiahatékonyság-növelése hét év alatt gyakorlatilag kivitelezhetetlen. Ez a folyamat 2 millió (a magyar lakások 2/3-ada) lakást ölelne fel, amely 4,9 millió ember érint. A FeOP-os hatástanulmányból kiderül, ennek kivitelezése körülbelül 15 év alatt vihető végbe, szemben az E2014 hét évével. Bajnaiék programja hét év alatt 220 milliárdos költséggel számol. Valójában ekkora mennyiségű ingatlan felújítása megközelítőleg 3800 milliárd forintos kerettel végezhető el.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 71 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2013. március 28. 12:15
A program 7 éven keresztül 220 milliárd forintba kerül. Ennek mintegy a fele uniós forrás, a többi pedig az Európai Befektetési Bank és a magyarországi kereskedelmi bankok között oszlik majd meg.
fofo
2013. március 28. 12:03
A panelházak szigetelése, nyilászárók cseréje már évek óta tart az országban. Bajnai ne akarja feltalálni a spanyol viaszt. Valamelyik kommentelő írta, hogy úgy beszél, mint egy bank ügynöke, aki rá akarja szedni az embereket a kölcsönre. Egyszer már megtették, annak nyögik most is a terheit, a devizaadósok, meg az orzság. A Bajnai féle számok pedig egyértelműen mutatják, hogy kamu az egész, ez csupán egy mézes madzag, csak ennek a madzagnak a végén hurok van. Szegény libatenyésztők is arra fáztak rá, hogy hittek ennek a közönséges csalónak.
Secnir
2013. március 28. 11:49
na jó, bezárom ezt az ablakot, mert látom, a kerdemen sem válaszolnak...
Felebarát
2013. március 28. 11:33
akkor sem a lakosságnak rezsicsökkentés ez...majd rájöttök
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!