A hatalom háremőrei

2013. március 25. 16:01

Az együttműködés a hatalommal arra fut ki, hogy mondj le saját erődről, légy az erő része vagy árnyéka, meghosszabbítása és eszköze.

2013. március 25. 16:01
Szilágyi Ákos
NOL

„A politikai eunuch a Nemzeti Együttműködés Rendszerének emblematikus alakja, akiben közvetlenül szemlélhetővé válik ennek az együttműködésnek az értelme és egyszersmind előfeltétele: a lemondás az egyének saját politikai (állampolgári, emberi jogi, szakpolitikai) potenciájáról, vagyis a hatalom heréltjévé válás. Úgy kell együttműködni a hatalommal, ahogy az »ágyőr« (szó szerint ezt jelenti görögül az »eunúkhosz«) működik együtt a hárem urával. Ebben az értelemben ha még nem is vált minden magyar állampolgár eunuchhá, legjobb úton haladunk a mennyek országa felé, ahol az Úr és a vele egyetlen egységet alkotó angyali seregek (Bizáncban – mint az számos legendában olvasható – az államot elözönlő eunuchokat a nép angyaloknak tekintette) maradhatnak meg. Amiről a XIX. század elején a cári udvarba is bejáratos, I. Sándor kegyeit élvező orosz »szkopecek« (az »önkasztrálók«) kormányhoz beterjesztett tervezetükben csak álmodozhattak, hogy ugyanis miként kellene lépésről lépésre egész Oroszországot kasztrálni, kezdve mindjárt hadseregén és flottáján, nos, ez a projekt, ha – szerencsére – nem is chirurgiai, csak politikai értelemben Magyarországon a legjobb úton halad a megvalósulás felé.

Az együttműködés a hatalommal arra fut ki, hogy mondj le saját erődről, légy az erő része vagy árnyéka, meghosszabbítása és eszköze. Csakhogy a szabad embereknek nem a hatalommal, hanem egymással kell együttműködniük. Ebben van az erejük. A hatalommal való együttműködésben pedig a gyengeségük. A valóságos politikai együttműködésnek – az egyének egymással való közösségre lépésének – a démonikus megfordítása a hatalommal való kollaboráció, amely erőtlenné teszi, megbénítja, leszereli az állampolgárt, a munkavállalót, az embert. A hatalommal való együttműködés megfosztja a társadalmat saját hatalmától, attól a hatalomtól, amely a társadalmat társadalommá teszi, és amelyet bízvást nevezhetünk szabadságnak is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antioxi
2013. március 25. 22:19
Na ez a szilágyi már csak tudja hogyan is van az együttműködés a hatalommal. Ja, az libsi hatalom volt? Az más.
Soma
2013. március 25. 17:47
Addig rendben van, hogy a gyalognak össze kell fognia. 2010-ben is így történt. Ez a megmondóember meg azt mondja, hogy a társadalomnak a hatalom ellen kell léteznie. Kérem-szépen! Milyen hatalomról is tetszik beszélni? Arról a hőn óhajtottról? A társadalom kétharmada azt nem akarja! "A hatalommal való együttműködés megfosztja a társadalmat saját hatalmától, attól a hatalomtól, amely a társadalmat társadalommá teszi, és amelyet bízvást nevezhetünk szabadságnak is.” --- A kis hamis!
KannibálTatárÚr
2013. március 25. 17:46
Az ... "orosz »szkopecek« csak álmodozhattak, hogy ugyanis miként kellene lépésről lépésre egész Oroszországot kasztrálni, kezdve mindjárt hadseregén és flottáján, nos, ez a projekt, ha – szerencsére – nem is chirurgiai, csak politikai értelemben Magyarországon a legjobb úton halad a megvalósulás felé." Pedig az ilyen hülyéket, mint te, inkább chirurgiai értelemben kellene kasztrálni, nem politikailag. "Csakhogy a szabad embereknek nem a hatalommal, hanem egymással kell együttműködniük." Mondd meg te szerencsétlen, hogy akkor mire van a hatalom, a választások, ha mindenki - a szabadság nevében - azt tesz, amit akar. Egy állam az egyének szervezkedésének legmagasabb formája. Ezt kizárni a szervezkedésből butaság. A výlasztásokon az dől el, hogy kinek van joga és kötelessége az államot irányítani. Ha mindenki azt tesz, amit akar. akkor feleslegesek a választások.
nyugalmazott tanár
2013. március 25. 17:46
Az ostobaságnak nincsen határa. Elképesztő ez a tökfej.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!