Gyűlöletgenerációk

2013. április 21. 10:16

Az internet, minden nagyszerűsége ellenére, gyakran Pandora szelencéje a gyerekek számára (is).

2013. április 21. 10:16
Muki
Fejlövés

„Az iskolai erőszak vagy az élet más tereiben elkövetett »bántalmazás« a cyberbullying fapados verziója. Az bizonyos, hogy az internet, minden nagyszerűsége ellenére, gyakran Pandora szelencéje a gyerekek számára (is). Ám azt sem szabad elfelejteni: a net tartalmai, folyamatai a megtapasztalható valóság digitalizálása csupán, a valóságos tapasztalat a képernyőn. Bár érdemes megjegyezni, hogy mindez nem csupán csak a fiatal korosztályokat érinti, ők vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, amit fokoznak a tinédzserkorral alapból együtt járó és ezért nem is kritizálható »lázadó« viselkedésminták is. A gyereknek és egyre gyakrabban a »felnőtteknek« sincsenek meg azok a képességeik, lehetőségeik, amelyek a lelki bántalmazás ellenszerei lennének, miközben egyre többször nincsen hová fordulni a problémákkal, s e kontextusban is látszik, hogy egyre kevésbé van idő és lehetőség a szó legnemesebb értelmében egymással foglalkozni.

Például szülők jelentős hányadának valószínűleg fogalma sincs arról, hogy mit csinál a gyereke a zárt szobaajtó mögött. Ilyenkor működésbe lép a tévésorozat-effektus: persze senki sem nézi a remek műsort, mégis kurvára képben van mindenki. Így feslik föl még jobban az amúgy is rongyos bizalmi szövet, s így válik mérgezetté a kút. Vajon mennyire képes lelki-mentális vitalitását megőrizni az a fiatal, akinek céltábla van a homlokán? S mit visz magával, mit ad majd át?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
marko11
2013. április 23. 00:17
A minap megöltek egy 16 éves kislányt. Gyilkosával a facebook-on ismerkedett meg. Fontos, jó írás. Érdemes elolvasni az egészet.
Soma
2013. április 22. 18:16
Most még nem gép az ember. A munkán és a családi életen keresztül tudja megszerezni az életbenmaradásához szükséges tapasztalatot. Az internet beépült a drogok világába, segít kiteljesíteni a különféle devianciára hajlamos emberek és a csalók terepét. Minden előnye mellett.
miloka
2013. április 21. 23:52
Teljes mértékben egyet értek a cikk írójával! " Úgy tűnik, hogy az orrunk előtt nőnek föl olyan generációk és élnek olyan emberek tömegei, amelyek és akik megengedhetetlenül nagy dózisban kapják a gyűlöletet és a haragot. Pedig vannak – igaz nem mindent eldöntő, de létező – gyógymódok is. Szóba állni egymással. Beszélgetni, kinyílni, támogatni, köszönni, bizalommal fordulni, kényszerképzeteket és a negatív sztereotípiákat kukába dobni. Nem olyan nehéz ez. Csak bátorság kell hozzá. Meg arc. És szív."
pikkpakk
2013. április 21. 19:09
ez oké..csak azt felejtetted el leírni,hogy manapság minden 16 éves a fészbukon ismerkedik... ergo 100 ezer 16 évesünk van..abból hányat öltek meg idáig azért mert ott ismerkedett...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!