Ki a civil?

2013. április 26. 10:51

Magyarországon lassan keményebb munka kibogozni a valóság szálait, mint egy C-vitamin-, valamint fájdalomcsillapító-túladagolásban íródott Philip K. Dick-regényben.

2013. április 26. 10:51
Pintér Bence
Mandiner

Magyarországon lassan keményebb munka kibogozni a valóság szálait, mint egy C-vitamin-, valamint fájdalomcsillapító-túladagolásban íródott Philip K. Dick-regényben. Dübörög a gazdaság, vagy nem? Jobban teljesítünk, esetleg mégsem? És a legjobb: civilek-e akik annak mondják magukat, vagy mégsem?

Olyan kérdések ezek, mint amilyeneket Jonathan Frakes tehetne fel a Rejtélyes igazságokc. műsor átvezető jeleneteiben. Magyarországon ugyanis egyre inkább úgy tűnik, hogy a politikai réteg egy jelentős része tökéletesen elszakadt a valóságtól úgy kormány-, mint ellenzéki oldalon, és rászorulna, hogy a joviális műsorvezető egy adott nap végén elmondja nekik, hogy akkor mi is volt igaz a mai napból.

Az ellenzéki vezetők rendületlenül sugallják, hogy behúzható a 2014-es választás, pedig egyre inkább tűnik úgy, hogy újabb négy év Fidesz-kormány vár az országra; s az egyre csak elmaradó ellenzéki kiegyezésből is az látszik, hogy Bajnai és Mesterházy már inkább 2018-ra játszik. A súlyos valóságvesztésben kormányoldal pedig rendületlenül sulykolja, hogy „Magyarország jobban teljesít”, miközben a társadalom egy nagy szelete egyre nagyobb bajban van, s örülünk, ha a gazdaság csak helyben jár, és nem épp recesszióba fordul. Másrészről az érkező kritikákra gyakran nem értelmes, érvelő választ adnak a kormány potentátjai, néha csak pimf személyeskedésre telik. A kormánypropaganda másik oldala az ellenzék megosztására és lejáratására játszik, egyelőre sikeresen, mondjuk nincs is nehéz dolguk.

Az ellenzék-ellenző hadjáratban részt vett egy szervezet, amely a kormánypártok törekvéseit támogatja és neve szerint hangsúlyozottan civil, tehát nem párt- vagy kormányzati tisztséget viselő egyének vesznek részt benne. A Civil Összefogás Fóruma most nyilvánosságra hozta, hogy a mögöttük álló alapítvány (CÖKA) bevétele több, mint 85%-a a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól származott. Negyvenmillió fideszes forintot kapott tehát a kormányt támogató „civil” mozgalom. Miközben eddig is nyilvánvaló volt, hogy a CÖF-öt valamilyen szinten támogatja a kormánypárt, mégis elég megdöbbentő, hogy az mennyire függ pénzügyileg a Fidesztől. Ilyen mértékű támogatás mellett nagyon nehéz akár csak a civilségnek a látszatáról is beszélni, és nagyon nehezen védhető, ha a Bencsik András, valamint Bayer Zsolt nevével fémjelzett mozgalom az „álcivil” jelző használata ellen tiltakozik.

Más kérdés, hogy a Gyurcsány- valamint Bajnai-kormányok tevékenységét bemutató „ismeretterjesztő kampány” forrásaira így sem derült fény, mivel a közlemény szerint ez majd csak a következő elszámolási évben lesz aktuális. A CÖF emellett persze elmondta, hogy a kampányt nem párttámogatásból, hanem magánszemélyek és kisvállalkozások adományaiból folytatták. Nos, remélhetőleg a 2013-as számviteli beszámolóban a magánforrásokból származó összeg magasabbra fog rúgni, mint a mostani hat és fél millió forint, mivel a Gyurcsány-Bajnai kormányokról szóló „ismeretterjesztő kampány” volumenét ismerve ez iszonyatosan kevés pénznek tűnik. És végül is számít, hogy a kampányra pontosan melyik forintokat fordította a CÖKA/CÖF, ha a bevétel jó részét továbbra is a kormánypárt adja?

Ki a civil tehát Magyarországon? Akit nem támogat pénzzel párt? Vagy akik nem kötődnek tisztségükben párthoz? A Milla és a Szolidaritás nehezen vehető civilnek, miután összeálltak az MSZP által támogatott volt miniszterelnökkel, korábbi miniszterrel, bármilyen megújulást is hirdet Bajnai Gordon. A civilnek eddig is aligha tekinthető CÖF tetemes támogatást kapott a Fidesztől. Hol a civilség tehát? Hol a valódi civil társadalom, amely képes lenne olyan valóságértelmezésre, mely független mindkét oldal fanatizált, eltorzított és egymástól rettegő világlátásától?

A Hallgatói Hálózat példáján láthattuk, hogy nehéz ezt az iménti mondatban vázolt vonalat követni a mai környezetben, mivel senkinek sem érdeke, hogy valódi civilek legyenek a politikai palettán. A HaHához a kormányhű sajtó rögtön Bajnai és Soros György nevét ragasztotta, sok tagjuk egyéb korábbi, vagy újdonsült pártkötődése pedig még nehezebbé tette a helyzetet. Hozzátehetjük még, hogy a HaHát Bajnaihoz kötő fideszes sajtómanőver abból a szempontból sikeres volt, hogy a szervezetnek döntenie kellett: vagy nem keresik az ügyükben akár szövetségesként felléptethető ellenzéki oldal szereplőit, vagy ha mégis, akkor igazolják a kormánypárt vádjait. A szervezet végül az elszigetelődés mellett döntött, mely közvetve vagy közvetlenül, de a decemberi fellendülés után erős visszaesést hozott az aktivitásban.

Mindemellett természetesen nagyon üdvösnek tartjuk a minél szélesebb körül átláthatóságot; és csak szorgalmazni tudjuk, hogy minél több politikai, vagy politika-közeli szereplő, médiatermék és alapítvány tegye átláthatóvá a pénzügyeit.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. április 27. 10:20
Még hogy nehéz kibogozni? Nálunk az a furcsa helyzet állt elő, az "aszongyáknak" szokott igaza lenni, amit aztán a hivatalos szervek kötelességszerűen megcáfolnak,és ha a továbbiakban valaki az igazat meri mondani, jól a fejére szoktak koppintani./Például hogy egy 14 éves leánykát kik öltek meg, vagy egy egy kisebbség szokott e bűnöket elkövetni, mindenki tudja, de jaj annak, aki mondja/ Ami a pénzadományokat illeti,a hazai nem szokott nagyobb bajt okozni, ám a külföldi fölötte gyanús.Nem kell azt visszautasítani, csak be kell a közösbe adni, vagy legalább 90%-ban megadóztatni.
Agricola
2013. április 27. 09:53
A szerző szerint: „A súlyos valóságvesztésben kormányoldal pedig rendületlenül sulykolja, hogy „Magyarország jobban teljesít”. Talán nem teljesít jobban? A tények azok tények még ha a szerző úgy is gondolja, hogy ha a tények nem egyeznek teóriáival, akkor „Jaj a tényeknek”. 1. Magyarország majdnem két év után újra kimerészkedett a nemzetközi pénzpiacokra, amikor 3,25 milliárd dollár (2,5 milliárd euró) értékben devizakötvényt bocsátott ki. Idén 5,1 milliárd eurónyi devizaadósság jár le, amelynek a nagy részét 4-4,5 milliárd euró devizakötvény-kibocsátással finanszíroznák. Aki nem csak a szépre szeret emlékezni, emlékezhet arra, hogy 2008-ban amikor a szoclibek kormányoztak, ők is kimerészkedtek a nemzetközi pénzpiacokra, de a kutya se vette akkor a magyar állampapírokat, akármilyen magas hozamokat fizettek volna. 2009 márciusában ugyanis nemhogy magas kamatokkal, de semmilyennel sem lehetett érdemi nagyságban magyar állampapírokat eladni. A 2008 szeptember végén befagyott állampapírpiacon 2009 első felében például mindössze 29,5 milliárdnyi 5 éves papírt "ment el", abból is 20 milliárd májusban és júniusban. Tehát 2008 szeptemberétől 2009 májusig mindössze 9,5 milliárd(forint)nyi 5 éves papírt sikerült elsózni! 2. A szoclibek hatalmas IMF/EU hitelt vettek fel és költöttek el, az utánunk az özönvíz jelszóval, melyet nem nekik, hanem a mostani kormánynak kell visszafizetni. A Gyurcsány kormány által felhasznált összeg 11,2 milliárd euró A Gyurcsány kormány által visszafizettett összeg nulla euró A Bajnai kormány által felhasznált összeg 3,0 milliárd euró A Bajnai kormány által visszafizetett összeg nulla euró 3. Mikor ért el valaha a szoclib kormányzat szufficitet és mikor volt 3% alatti a hiány a ballib kormányzás éveiben 2002-2009 között? 4. Az államháztartás tavalyi hiánya a GDP 2,1 százalékának felelt meg 2012-ben derül ki a pénzügyi számlák tavaly negyedik negyedéves adataiból, amelyeket kedden tett közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB). 5. A szoclib kormányzás éveiben 2007-ben és 2008-ban mindössze 0,8-0,8%-al növekedett a GDP, utolsó teljes évében 2009-ben pedig 6,7%-al csökkent. A 2010-es év számai is növekedést mutatnak, kedvezőbbek a 2007-2008-2009-es éveknél. A GDP 2011-ben 1,7 százalékkal bővült. A GDP 2012-ben 1,7 százalékkal visszaesett. 6. „Majdnem 40 éves mélypontra csökkent a magyarországi éves infláció márciusban. "Életemben nem volt ilyen alacsony az infláció" A fogyasztói árak márciusban 2,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, februárhoz képest pedig 0,3 százalékkal emelkedtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Ilyen alacsony inflációra utoljára 1974-ben volt példa.” Írja a HVG.hu 7. „A jegybank a múlt héten 25 bázisponttal történelmi mélypontra, 4,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot,” Ez is segítheti a recesszióból kilábalást.
Bábeli békák
2013. április 26. 22:54
A titkosszolga is civil, ha civilbe van?
kjkj945
2013. április 26. 16:01
civil Polgári; egyenruhás szervezetbe nem tartozó. http://meszotar.hu/keres-civil civil (latin = "polgári") Polgári személy, nem katona (esetleg: nem egyházi személy). Katonák és civilek ritkán, tréfásan: kívülálló, nem odatartozó, illetéktelen. "Civil a pályán!". Polgári öltözet (szemben a katonai, rendőri, stb. egyenruhával, papi reverendával). Civilben jár: szolgálaton kívül civilbe öltözik. Melléknévként is: "A háborúban a katonák megosztották élelmüket a civil lakossággal". civilis (latin) Polgári, nem katonai. civilis (latin) Polgári. civilis (latin) Világi, polgári.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!