Így senkinek sem jó ez a rendszer

2013. május 05. 07:50

Forrásokkal a legteljesebb mértékben kitömött egészségügyi rendszer sem képes optimálisan működni, ha az abban részt vevők között nincsen meg a szükséges pozitív kölcsönhatás és a kölcsönös tiszteleten alapuló interakció.

2013. május 05. 07:50
Muki
Fejlövés

„A nagy alrendszerek egyik leginkább konfliktusokkal terhelt területe az egészségügyi rendszer. Nem csupán a politikai adok-kapok, hanem a mindennapok szintjén is érződik az évtizedek óta mérgező pszichózis, s az a gond, hogy ezen nem csak és kizárólag anyagiakkal lehet(ne) javítani. Van, ami pénzben nem fejezhető ki – például a bizalom és az együttérzés, vagy éppen a felelősség –, és nem is fejleszthető anyagiakkal. Szinte csak arról folyik a szövegelés, hogy az amúgy is pazarló rendszerben nincsen elég forrás, nő a hitelállomány, amit folyamatosan helyre kell rakni, s hogy milyen nagy az elkeseredés. Amúgy ez mind igaz. El van keseredve a széthajtott doki és az ápolószemélyzet, de bizony el van keseredve az a beteg is, akivel folyosónyi ember előtt közlik két büfi között, hogy rákja van.(...)

Forrásokkal a legteljesebb mértékben kitömött egészségügyi rendszer sem képes optimálisan működni, ha az abban részt vevők között nincsen meg a szükséges pozitív kölcsönhatás és a kölcsönös tiszteleten alapuló interakció. Márpedig olykor úgy tűnik, hogy harc folyik a gyógyító és a gyógyítandó között. Az egyik oldalon látjuk a havi kétszáznyolcvan órát dolgozó és a korrekciók ellenére még mindig alulfizetett egészségügyi dolgozók hadát, míg a másikon a betegség miatt amúgy is szorongó, kiszolgáltatott emberek tömegét. Jól láthatóan e két dimenzió között sül ki a feszültség, mert a mindennapi nehézségek felőrölték az egymás iránti szolidaritást és megértést. Ördögi kör ez, hiszen meglehetősen bizonytalanok azok a társadalmi alapok is, amire építkezni kellene.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2013. május 05. 21:20
Hát, én lehet hogy túl sok időt töltöttem hazán kívűl, de az eszem megáll, mennyi mindenféle aprószrral képesek az orvoshoz rohangálni mostanság az emberek. S szinte rögtön labor, mr, ct, mittuoménmi....ahogy tapasztalom, mostanság igen felkapott lett pl. a neurológia is. Szabályszerű szabadidős népfoglalkoztatás. S mindenre bogyót írnak, a bogyó mellékhatásaira újabb vizsgálat, majd ellenbogyó, és így tovább, éljen az orvosi hit-vallás!
mákos lecsó
2013. május 05. 13:13
Ha rajtam múlna, és megtehetném, mindenkinek megtiltanám, hogy magán orvoshoz menjen, aki a vizitdíj ellen szavazott. Ott van neki az SZTK, várja ki a sorát, és elégedjen meg azzal amit kap, ha már egyszer sajnálta azt a 300 Ft-ot!
mákos lecsó
2013. május 05. 12:08
Szar az egészségügyi rendszer? Az. De hát ingyé mit vártok? Állam bácsi ezt tudja, oszt jó napot. Mellesleg menjetek el pl. Kazincbarcikára. Az ott élők most szembesülnem a dilemmával, hogy mi a jobb? 300 Ft-ot fizetni, vagy Miskolcra menni a kórházba? Megjegyzem, fizetnének már hatszázat is, csak a kórházuk megmaradna.
KannibálTatárÚr
2013. május 05. 10:45
Én a szlovákiai helyzetről beszélek, mert azt ismerem. Nagy különbségek azonban nem lehetnek. Az egészségögybe ma az indokoltnak legalább 2,5-3-szorosa megy. Az egészségügyiek nem tudják, hogy azért a pénzér, amit ők kapnak, máshol hónapokig kell dolgozni sokkal rosszabb körülmények között, nehezebb munkát. (Az orvosok sztrájkja idején mondta Fico, a miniszterelnök, hogy vannak orvosok, akik többet keresnek, mint ő). Egy igen érdekes eset történt Zsolnán, ahol a kórházi orvosok sztrájkkal fenyegetőztek, ha nem emelik a fizetésüket. Az eü.-miniszter kifejtette előttük, hogy nem hogy fizetést emelnek nekik, hanem csökkenteni kell azt, mert különben nem jut pénz a kórház működtetésére. Az orvosok elismerték argumentációját és beleegyeztek, hogy havi 70 000 euroval (kb. 21 millió ft) csökkentsék az orvosok bérére kijelölt mennyiséget. Sajnos, az utobbi időben többször is lehetőségem volt személyesen tapasztalni hozzáállásukat. Reggel hétkor tele van a részleg orvosokkal. Kb. fél kilenc, kilenc között viszont eltűnnek és már nehéz orvost találni. Állítólag mennek a magánrendelőikbe rendelni, bár teljes fizetést kapnak, nem is kicsit: a kórházi orvosok átlagfizetése 4000 euru felett van, ami az országos átlag kb. hatszorosa. Felelősségük nincs, mert hibákat kölcsönösen eltakarják. Egy betegnek, nem szakértőnek nincs ellenük esélye jogai, egészsége megvédésére. Megoldás lehetne: Az eü.-biztosítást beszedő, előíró állam felelőséget is válaljon a beszedett pénz racionális felhasználásáról. Egészségügyi rendőrséget kell létrehozni, amelyik szakértői szinvonalon védi a betegek, az állam érdekeit. A trehany, gondatlan munkát megbüntetik, esetleg a legrosszabbakat kizárják az egászségügyből. A biztosítókat ugyanis nem érdekli a jó, szakszerű ellátás: nekik a minél drágább eü. a céljuk, mert akkor nagyobb szeletet tudnak maguknak szerezni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!