A bűnös mint áldozat

2013. június 02. 15:29

A demokrácia sehol nem kell azoknak, akik mások élete fölött teljhatalmat gyakorolnak.

2013. június 02. 15:29
Révész Sándor
NOL

„Jelenleg hatszáz nőt tartanak börtönben azért, mert elmenekültek a családjuktól vagy a férjüktől. Jövőre elröpülnek a nyugati hadak. Sokan attól rettegnek, sokan abban bíznak, hogy elszállnak velük a gyakorlatban meg az elméletben megszerzett jogok is. A nők joga a tanuláshoz, a munkához, a közéleti szerepvállaláshoz, a szabad párválasztáshoz, az önvédelemhez, a saját testükhöz. Megszűnnek a külföldi jogvédő szervezetek által fenntartott menedékhelyek.

Nem igaz, hogy a demokráciát nem lehet ráerőltetni azokra, akiknek nem kell. A demokrácia sehol nem kell azoknak, akik mások élete fölött teljhatalmat gyakorolnak. És mindenhol kell azoknak, akiket kényszerítenek, megerőszakolnak, kínoznak, üldöznek. Azoknak, akik szenvednek, akik menekülnek.

Aki nem hisz a demokrácia exportálhatóságában, az nem hisz annak egyetemes érvényében, tehát abban sem, hogy ugyanolyan normák szerint kellene viselkednie »a demokráciára érdemesek«, mint az arra »érdemtelenek« földjén. Amilyen könnyen elfogadják a helyiektől, olyan könnyen fogadják el maguktól is, olyan könnyen gyakorolják a helyiekkel szemben maguk is a jogsértést. Azok, akiknek az exportálás lenne a dolguk, a jelenlétük értelme.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2013. június 03. 14:39
Szép dolgo a "demokrácia" exportálása, csak néha csúszik be egy kis bibi: Irak - néhány százezernyi halott, a múzeumok kincseinek elrablása, az olajkitermelés átjátszása amerikai kézbe, stb. Ami maradt szegény irakiaknak az a "demokrácia". Most próbálják megenni, csak egy kicsit rágós.
tango47
2013. június 03. 14:28
Ezek folyton felhatalmazva érzik magukat arra, hogy belepofázzanak mindenbe!
Tündér_Lala
2013. június 03. 08:10
Amiről ez az ember ír, az nem lehetséges. Ami lehetséges az a liberális demokrácia exportja. (liberális demokrácia = diktatura). Vagyis mások - népakaratnak álcázott - akaratának exportálása lehetséges, az ott élők akaratával szemben. Szimpla hódításról van tehát szó, amit gyönyörű szépre próbálnak festeni. Ennyi.
Bábeli békák
2013. június 03. 03:59
Ez a Révész látott valami furcsa madarat, oszt azt hiszi, az a demokrácia. Mert igazából Magyarországon a háború óta egy percig sem létezett. Idegen ügynökök manipulációi szabták meg az életünket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!