A dolgoknak tényleg rendelt idejük van

2013. június 10. 11:48

Valahogy úgy éreztem, hogy a „kettőnk bolygója” Lajkó Félix-szel a csendes imbolygásban egyszer majd egymás felé megy. Interjú.

2013. június 10. 11:48
Varnus Xavér
Heti Válasz Online

Bach-hal kapcsolatban van egy különleges titka is, amit csak kevesen tudnak. Mi ez?

A XVI. század 70-es éveiben, volt egy Weinbach nevű zeneszerető, evangélikus molnár Pozsonyban, aki a protestáns üldözések elől 1580-ban családjával Thüringiába menekült, ő Bach szépnagyapja. Bach saját kezével írta le családtörténetében, hogy apám Magyarországról származó magyar volt. Furcsa módon ez az adat hazánkban nem kap annyi figyelmet.

A közös koncert beharangozójában olvasható, hogy sokat kellett arra várni, hogy a »két zsenikölyök« egy színpadon álljon. Hogyan találkoztak Lajkó Félix-szel és miért csak most jött el a közös munka ideje?

Már többször kerülgettük egymást, pár évvel ezelőtt Siófokon egy egész délutánt végigpróbáltunk. De úgy gondolom, a dolgoknak tényleg rendelt idejük van. Márai Sándor oly bölcsen fogalmazta ezt meg: egy angyalnak és egy szentnek a türelmében meg kell várni, míg a dolgok, helyzetek, szerelmek, emberek, barátságok közel jönnek hozzánk, és soha egy lépést nem tenni feléjük, mert hátha pont ezzel kerüljük el őket. Valahogy úgy éreztem, hogy a »kettőnk bolygója« a csendes imbolygásban egyszer majd egymás felé megy. Utána nyilván mindenki folytatja a saját útját, de most ezt a metszéspontot kihasználtuk erre az öt koncertre.

Visszatérő vendég a POSZT-on, idén mit fog megnézni?

Eddig mindig a POSZT végén léptem fel, a koncert előtt pár nappal érkeztem és akkor néztem az előadásokat. Most kicsit megfordult a dolog, a POSZT elején koncertezem, és utána fogom csak kikérdezni a barátaimat, hogy mire érdemes elmenni. Biztos, hogy nagyon sok mindent meg fogok nézni, bár a POSZT részben arról is szól, hogy kimegy az ember a Király utcába, és azokkal, akikkel egy év alatt nem tudott találkozni, vagy csak elvesztette a telefonszámukat, mindenkivel összefut. Tényleg itt van az egész színházi szakma.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rumtzeiss
2013. június 16. 19:01
Ó, te félművelt Xavér! Bach ősei a német vallásüldözések elől menekültek Magyarországra, és e tény miatt hitte magát (tévesen) magyarnak, valójában persze nem volt az.
a dohányárusítás DROGKERESKEDELEM
2013. június 15. 00:37
és kései leszármazottya Pataki Attila
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!