Régi-új rege

2013. június 14. 07:56

A Mesterházy–Bajnai-paktum vajon a méltán népszerűtlen Gyurcsányt és pártját, a DK-t kihagyja-e a nagy baloldali ellenzéki összefogásból? Hiszen „korszakváltásról” regélnek…

2013. június 14. 07:56
Zsebők Csaba
Magyar Hírlap

Elvileg elindítja az egyeztetést a baloldali ellenzék két legnépszerűbb formációja. Úgy néz ki, az új jogszabályok szülte kényszer miatt egyéni jelölteket valószínűleg együtt állít a szocialista párt és az E14–PM, ám a közös választási listáról, s persze a kormányfőjelölt személyéről kőkemény vita alakult ki mostanra a két erő között. Teljesen egyértelmű lenne, hogy a jóval nagyobb támogatottsággal rendelkező MSZP adja a miniszterelnöki székbe belehuppanni szándékozó frontembert. Jelesül Mesterházyt. Ám az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért több vezetője és a mellettük álló hangadó értelmiségiek azt sulykolják, hogy az általuk sürgetett »korszakváltást« az MSZP viszonylag fiatal elnökével nem lehet elképzelni.

Különben is, állítják, azért, nehogy véletlenül visszatérjen az ország a 2010 előtti állapotokhoz, nem szabad szocialista miniszterelnök-jelöltet megtenni. Azt ugyan még senki nem tudta számomra hitelesen elmagyarázni, vajon Bajnai Gordon egykori szocialista miniszter és kormányfő személye miért jelentene garanciát az állítólagos korszakváltáshoz. Hiszen mint az E14–PM politikusai fejtegetik, szerintük az ÏOrbán-rezsimet« is meg kell haladni, s persze az 1990-et követő húsz évet is. Rendben, mondanám, csupán azt firtatnám, hogy ha például a szakadár LMP-sek alapította PM ismert figurái ezt komolyan gondolják, akkor miért léptek szoros szövetségre az Együtt 2014-gyel, amelyet a Gyurcsány–Bajnai-kormányok, illetve a »klasszikus« SZDSZ számos alakja belakott.

Jóllehet, maga Bajnai is változni próbál, legalábbis a közvélemény előtt. Hiszen az utóbbi hetekben, hónapokban már többször ecsetelte, hogy a 2004. december 5. előtti kampánnyal vagy 2006 őszével kapcsolatban az akkori MSZP és SZDSZ nagy hibákat követett el. Gyönyörű szavak, tegyük fel, komolyan is gondolja, már csak azt nem értem, hogy például az utóbbi eseménysorral, elsősorban a sorozatos rendőri brutalitással szemben ugyan miért nem rendelt el vizsgálatot Bajnai Gordon még a miniszterelnöksége idején. Ráadásul hiába kritizálja az elmúlt két ciklus több intézkedését utólag az E14–PM vezetője, a nem ritkán »királycsináló« balliberális értelmiség jelentős része mindezt meglehetősen rossz néven veszi. Utóbbiak mintha még mindig inkább Gyurcsány Ferenc világmagyarázatát osztanák.

Így már csupán egy kínzó kérdésem maradt. Az esetleg nagy nehezen megszülető Mesterházy–Bajnai-paktum vajon a méltán népszerűtlen Gyurcsányt és pártját, a DK-t kihagyja-e a nagy baloldali ellenzéki összefogásból? Hiszen »korszakváltásról« regélnek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalámis hegedű
2013. június 14. 10:54
Tisztelt Cégbíróság! Én nem vagyok arra kíváncsi, miként lehetséges, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Nemzeti Együttműködési Alap 20 millió forintot ad egy olyan egyesületnek – Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesület –, amelynek költségtérítésre jogosult képviselői Gipsz Jakab, Hát Izsák, Piros Arany, de legfőképpen Iksz Ipszilon. nevek.jpgPiros Arany legalább ebben a listában szerepel, de Iksz Ipszilon természetesen nem (forrás: kecskefeszek.net) Én Önöket kérdezem, tisztelt Cégbíróság, miképpen lehetséges, hogy nem szúrtak szemet Önöknek ezek a nevek. Már az is meglepő (ha a nyilvánvaló és banális tréfát komolyan vesszük, mert Önök – gondolom – komolyan vették), hogy Izsák és Jakab nevű nők állnak ki a nemzetért, de azt sem vették észre, hogy Magyarországon az Ipszilon keresztnév nincs használatban? Arról is tájékoztathatnák a közvéleményt, hogy a nevezett egyesület részéről a fenti neveken szereplő személyek aláírtak-e bármilyen hivatalos jegyzőkönyvet vagy beadványt, mert ez esetben alighanem okirat hamisítással és csalással is megvádolhatóak – még a Nemzeti Együttműködés Rendszerén belül is. Tulajdonképpen azt is szívesen megkérdezném, hogy a nevezett egyesület valamely tagja működtethet-e trafikot, de tudom, ez nem Önökre tartozik. Az viszont már annál inkább, hogy az ügyben illetékes hatóságként minél előbb lefolytassák az ilyenkor szükséges vizsgálatot. Amennyiben pedig – és ez, valljuk be, nem lenne meglepő – kiderülne, hogy nevezett egyesületi tisztségviselők körül nincs minden rendben, elindítják majd a szükséges, és mindenki által nagyon várt eljárásokat. Ha pedig ez megtörtént, akkor kérem, jelezzék a Nők a Magyar Nemzetért Közhasznú Egyesületnek nagy összegű támogatást nyújtó intézmény élén álló Balog Zoltánnak, hogy nem csak Szaniszló Ferenc és a Kárpátia ügyében tévedett, de akkor is, amikor úgy vélte, hogy az Ipszilon egy keresztnév. Budapest, 2013. június 14. Tisztelettel: Mikorka Kálmán, vagy lehet, hogy az igazi Trebitsch
Jason Bourne
2013. június 14. 09:49
"a szakadár LMP-sek alapította PM ismert figurái ezt komolyan gondolják, akkor miért léptek szoros szövetségre az Együtt 2014-gyel, amelyet a Gyurcsány–Bajnai-kormányok, illetve a »klasszikus« SZDSZ számos alakja belakott" Ez amolyan álnaív kérdés... Miért, miért? Ők is pénzből élnek, kellene a lóve 2014 után is. Sajnos roszz lóra tettek, szinte biztos.
IgazságosIzomViktor.
2013. június 14. 09:46
Egyrészt nem nagy nehezen születő dologról van szó.Tekintettel arra hogy június 16.ai kongresszusokon dől el a jelölt személye,és még nincs 16.a.Az egy dolog hogy a jobboldal ezt már baloldali szétzilálódásként ünnepli.Tegye csak. A másik gondolatom Gyurcsánnyal és pártjával kapcsolatos.Szerintem a DK nak is szerepe van a szélesebb összefogásban.Egy széles spektrumu,erős pártnak nagyobb szavazótábora van mint az azt alkotók külön szavazószáma,mivel együttesen erőt demonstrálnak,külön külön meg gyengeséget.Gyurcsány-még ha sokaknak szimpatikus is,mint ember- egy bukott politikus,az ő személyének túl nagy szerepet nem szabad adni,de ez a veszély nem is fenyeget.
bohocugyi allamtitkar
2013. június 14. 09:42
phejj, rezsimszolga!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!