Sorban álló ország

2013. október 21. 07:43

Az a kormány, amelyik folyamatosan a bukott baloldalról és győzelmi esélyeik reménytelenségéről beszél, nem tesz egyebet, mint a társadalom jelentős részéből kiöli a motivációt.

2013. október 21. 07:43
Herényi Károly
Népszava

„Seligman, a múlt század közepe táján fedezett fel egy furcsa jelenséget, amit a tanult tehetetlenségnek nevezett el. Kísérleti állatokat áramütés ért, azok menekülni akartak, de a menekülés útja el volt zárva. A kísérlet bizonyos, nem túl nagyszámú ismétlése után, megnyitották a menekülő utakat, de az állatok maradtak, és tűrték az áramütéseket.

A jelenség az emberre is igaz. Seligman az emberi kísérletnél az áramütést kellemetlen hangeffektussal helyettesítette, az eredmény ugyan az. A menekülő ember egy idő után már akkor sem menekül, ha nincs akadály.

A néma, hosszú sor a pénztárak előtt, a tanult tehetetlenség állapota, társadalmi méretekben. Lélekromboló állapot. A motiválatlanság, a beletörődés beteg lelki állapota. A magyar társadalom legnagyobb baja a motiválatlanság. Normális nemzetek politikai elitjének elsődleges célja a társadalom motiváltságának az erősítése, mert minden ezen múlik. A boldogság, a pénz, a siker a szó jó értelmében. Egy motiválatlan társadalom kudarcra és depresszióra van ítélve. Az a kormány, amelyik folyamatosan a bukott baloldalról és győzelmi esélyeik reménytelenségéről beszél, nem tesz egyebet, mint a társadalom jelentős részéből kiöli a motivációt. Ha beledöglötök, akkor sem fog sikerülni, mi maradunk. Ez már nem hiba Orbánék részéről, hanem bűn, a közösség ellen elkövetett lélektani agresszió. Eredménye, hogy a társadalom közel fele elfordul a politikától, a cél elérve. A sorban állás beletörődése átalakul a távol maradás beletörődésévé, hiába mennék, úgy is minden marad a régiben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tóth mária
2013. október 21. 12:16
Herényinek jó sok ideje lehet, ilyen sz@r cikkeket gyártani. Jobb lenne, ha az unokáit támogatná, mert a nagy pénztelenségben még megpattan a veje családostól, azután utazgathat Keletre!
táltos
2013. október 21. 11:59
"Ez már nem hiba Orbánék részéről, hanem bűn..." Rosszul tudja HK, Több, mint bűn, hiba.:)) Antall József meg csak forog, forog...
stüszivadász
2013. október 21. 11:59
Közelednek a választások,előbújik minden bélféreg...
Peter8811
2013. október 21. 11:23
Féreg irtó elvtárs, már a Népszavánál dolgozol múltkor még a HVG-n irtottál, ahogy elnézem, ott garanciális reklamációd lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!