Színház az egész világ

2013. november 04. 14:56

A helyzetnek egyetlen megnyugtató megoldása lehet: a jelenlegi igazgató pályázatának elfogadása és a kiírás szerinti kinevezése egy újabb, teljes ötéves ciklusra.

2013. november 04. 14:56
Horváth Csaba
Népszava

„No, de ennyire? Budapest főpolgármestere már előkészítette a következő felvonást, a »Ki legyen a direktor a Vígben?« - című szomorújátékban: egy évvel akarja meghosszabbíttatni a jelenlegi igazgató, Eszenyi Enikő megbízatását. Ha naivak lennénk, azt kérdeznénk, mire jó ez, de mivel a valóságra nyitott reálpolitikusok vagyunk, kimondjuk: az egy éves mandátum-meghosszabbítás más célt nem szolgál, mint, hogy Tarlós Istvánnak a választások előtt adjon menekülő utat egy újabb, nagyon kellemetlen kampánytéma elől, valamint ismét sikeresen szeretne megfelelni gazdája vélt vagy valós elvárásainak.

A fenti szinopszis több sebből vérzik, hiszen az előadó-művészetről szóló törvény nem engedélyez ilyen megoldást. Ebből következően a minisztérium bármely pillanatban megvonhatná a színház állami támogatását, és ezzel a fenyegetettséggel gúzsba kötnék a művészi munkát, hiszen ha az igazgató szem előtt tartja a döntés sugallatát, olyan előadásokat produkál, amelyek elnyerhetik a jelenlegi kulturális rezsim tetszését. A bizonytalan jövőkép szétzilálná a társulatot. Egy ilyen helyzetben, aki tehetné, menekülne, aki viszont maradna, a művészi teljesítmény rovására a helyezkedésre figyelne. Konklúzió: csak egy maroknyi megszállott művész igyekezne korszerű, modern színházat csinálni. Nagy biztonsággal megjósolható, hogy ők viszont elbuknának az előbb felsoroltak kitett lábában.

A főpolgármester jelenlegi indoklása, ami arra hivatkozik, hogy a szakmai bírálóbizottság nem tudott dönteni, ugyanarról a tőről fakad, mint az, amelyik annak idején az Újszínház, és a József Attila Színház esetében - éppen ellenkezőleg - semmibe vette a szakmai zsűri álláspontját, és ellenük döntött, most viszont még arról sem hajlandó tudomást venni, hogy Balázs Péter pályázata bizonyítottan érvénytelen az egyik egység késői beadása miatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2014. március 27. 19:24
Szánalmas f@szkalap!
puszika
2013. november 13. 00:07
Bizony Csaba! Színház az egész világ! Hát még az mszp!!!
nyugalmazott tanár
2013. november 13. 00:06
Éppen a maszop által bezárt és lebontásra ítélt Erkel-színház újranyitásának ünnepe alkalmából szólal meg azu egyik színházromboló? Ekkora arcátlansághoz még mi sem vagyunk hozzászokva, akik naponta éljük meg a balliberális gazemberségeket. Emlékeztetőül ide is beírom: A Duna TV helyszínről közvetítette a megynyitót, oriási élmény volt. Nagyon nagy eredménysorozat a magyar művelődés legújabb kori történetében az Erkel újboli megynitása. Az után meg különösen, ahogyan a nemzetrombolók 2007-ben bezárták és le akarták rombolni ezt is. Akinek eddig nem volt elég meggyőző a kétféle politika különbözősége, akkor az most számot vethet. Még be sem melegedett a Zeneakadémia, itt az újabb teljesítmény. Egy olyan időszakban, amikor Európa-szerte a megszorítások és az elvonások fenyegetik a kultúra intézményeit, Magyarország épít, alkot, és értelmet ad a küzdelmeinknek. Ezzel nem fejeződött be, jönnek az újabb felújítások. Köszönet az építóknek, köszönet az alkotóknak, és legfőképpen a döntéshozóknak, a magyar adófizetőknek, mindnek előtt a magyar kormánynak, amely a költségvetésben biztosította a rávalót. Nagy élmény volt a megynitó ünnepség! Sajnálatos, hogy az M1 nem közvetítette!!! Most újabb évtizedekre mienk ez a gyögyörűen felújított intézmény. Javára a nemzetnek, épülésére az ifjúságunknak. Szépül, épül Magyarország!!! Jó magyarnak lenni.
nyugalmazott tanár
2013. november 13. 00:06
Nem kedvelem a trágáságot, de ezúttal telitalálat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!