Rozé a Bükkből

2013. november 18. 20:32

Tegye fel a kezét, aki öt valamire való borászt fel tud sorolni méltán híres borvidékünkről, Bükkről vagy ahogy régen hívták, Bükkaljáról.

2013. november 18. 20:32
Németh Richárd
Borászportál

„Nekem a Bükkről olyan elhajlott osztálykirándulások jutnak leginkább eszembe, ahol féltve őrzött szüzességek elvesztése fölött ki sírt, ki örült, ahol Unicumokat kísértek dobozos Kőbányaik, meg ahol ilyen kéttenyérnyi tarajosra bicskázott, kikericssárgára avasodott szalonnák kerültek nyársak végére a lobogó tábortűz fölött.

Pedig van ám ott bor is, mondta Póta Richárd a Drop Shopban, egy átlagos szerda estén, és azzal töltött egy pohár Matsu El Reico tempranillót. Ricsi nyomta a kezembe aznap este ezt a palack zweigelt rozét is, mint a Gallay Kézműves Pince egyik hamarosan forgalomba kerülő első borát, amely legjobb információim szerint a Király utcai Kadarka Borbárban lesz elsőként elérhető. (...)

Kóstolva teljesen egy, a magyar rozékhoz képest atipikus jelleget kapunk. Azt nem mondom, hogy kevés a sav; van lendülete a bornak; de kétségkívül nem harsog, ropog úgy, mint amihez itt az utóbbi pár évben hozzászokhatott a publikum. Meg aztán ez a maradékcukor-jelenség, ami már a félszáraz kategóriába utalja a bort, sem az, ami a rozékról alkotott képünkbe feltétlenül belefér.

A test közepesnek mondható, ízben pedig visszakapjuk az illatban megismert aromákat, amik szintén nem jellemző módon hosszú másodpercekig megülnek a szánkban. Idén ittam már egy jó rozét. Arra Mecseknádasdon, Hetényiék pincéjében bukkantam rá. Most viszont találtam még egyet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
boros
2013. november 23. 18:14
A bükki borvidék nem csak nevében él. Eddig is termeltek ott szőlőt és nem az állatokkal etették fel hanem bort készítettek belőle ha nem ők akkor más borvidékek pincészetei. Amikor köztudottan olasz, papírok nélküli borok érkeznek be Magyarországra akkor kicsit ez az érv rosszul hangzik. Az hogy valaki szeretné a borvidéket láttatni az inkább dicséretes mintsem elítélendő.
vero1_
2013. november 23. 18:14
a borvidék szélén ott van kaló imre, de ő épp az egri határán belül van. bükkalja nélkül is annyi bor terem, hogy sosem tudják eladni. az emberek nem isznak bort. mennyiséget legalábbis nem. tegye fel a kezét, aki naponta megiszik fél litert! na ugye. egyedül maradtam. és én sem minden nap.
perszekutor
2013. november 19. 10:46
Rozé a Bükkből Németh Richárd Jól van kobak. Ezt is megi(ír)t/t/ad. Feledhető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!