Egy éven át sikerült titokban tartani az előkészületeket

2014. január 21. 15:29

Engem először nem az öröm érzése töltött el, hanem az aggódó énem kerekedett felül: vajon meg tudunk-e felelni a feladatnak? Azt gondolom, hogy a sikernél, csak az a nagyobb siker, hogy egy éven át sikerült titokban tartani az előkészületeket. Interjú.

2014. január 21. 15:29
Hajdú János
Figyelő Online

Lehet, hogy az energiaipari szakértőket nem, de a civileket igencsak meglepte a Moszkva melletti novo-ogarjevói államfői rezidencián Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor jelenlétében kötött megállapodás. Önt mennyire érte váratlanul?

Amikor január 14-én megjelentek az erről szóló hírek, engem először nem az öröm érzése töltött el, hanem az aggódó énem kerekedett felül: vajon meg tudunk-e felelni a feladatnak? Ismerve a politika alaptermészetét és tudva azt, hogy a közbeszerzés és az atomerőmű-építés műfaji megfeleltetése nem egyszerű dolog, sem az előkészítés és a döntés, sem pedig a bejelentés időzítése nem lepett meg. Azt gondolom, hogy a sikernél, miszerint sikerült tető alá hozni a megállapodást, csak az a nagyobb siker, hogy egy éven át sikerült titokban tartani az előkészületeket.

És a város hogyan fogadta?

Újabb lehetőséget kapott, de egyúttal egy át nem ruházható felelősség is hárul rá. Nem szoktunk megijedni a munkától, de ami ránk vár, az egy tartós, rendkívül összetett és nem minden részletében pontosan tervezhető feladat. (...)

Milyen a közhangulat?

A városban és a térségben jelentős többségben vannak azok, akik az átlagosnál jobban ismerik és elismerik az atomerőmű dolgozóinak munkáját, eredményét és ennek a munkának az eredményeként a családjuk, a város és a térség gyarapodását. Leegyszerűsítve: mindenki tisztában van azzal, hogy a térség gazdaságának motorja az erőmű, s a fejlesztések pozitívan hatnak a város infrastruktúrájára, közlekedésére, egészségügyi ellátására valamint a sport– és szabadidős tevékenységére is. Ennek köszönhető, hogy hajdani mezőváros Paksból a »high tech« nukleáris ipar segítségével az »energia fővárosa« lett.

Hogyan élik meg a helyiek azt, hogy egy szuper kockázatot jelentő erőmű közvetlen közelében élnek és dolgoznak?

Ha valakik, akkor az itt élők, az erőműben dolgozók értik leginkább, hogy a kockázat életünk része, ennél fogva az új erőmű építésének elfogadottsága magas.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
líder_máximó
2014. január 21. 15:50
Lehet ezt csűrni-csavarni, Orbán Viktor hazaáruló kommunista és a magyar nép kiárusítója. Mátyás és János büszkék rád, Viktor!
ottapont
2014. január 21. 15:49
"csak az a nagyobb siker, hogy egy éven át sikerült titokban tartani az előkészületeket" Ezt egy kicsit kifejthette volna. Miért volt fontos titokban tartani?
kjkj945
2014. január 21. 15:46
Ja az önkormányzati tvr. amikor 200 vagy 20000 ember országos érdeket gátolhat meg!
kardosdoktor
2014. január 21. 15:43
T*ller *de nem írt valamilyen tiltakozó levelet a Népszabadosságba!? http://nol.hu/archivum/archiv-126353 http://www.origo.hu/itthon/20030917tellerlevel.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!