A „második rendszerváltás” ténye?

2014. február 17. 09:26

Különös történelmi értékelésbe bocsátkozott tegnap Orbán Viktor.

2014. február 17. 09:26
Miklósi László
hvg.hu

Vajon mit szólnánk, ha például Haynautól azt olvasnánk: újabb forradalom volt az 1849. október 6-i kivégzés, s az azt követő időszak?

Horthy Miklós minősített. Nem újabb forradalomként, hanem ellenforradalomi rendszerként minősítette Magyarország 1920-ban kezdődött, az ő nevével jelzett korszakát.

A fentiekkel ellentétesen a szavak kiforgatásának példáját gyakorolta Kádár János (és az MSZMP), amikor az 1956-os forradalmat ellenforradalomnak minősítette. (Nem véletlenül épp Kádár már erodáló rendszere ellen szerveződött 1988-ban a Fidesz.)

Valóban fontos annak meghatározása, hogy milyen folyamatok történtek 2010 óta hazánkban. Ennek elemzése, leírása, értékelése, a történészek, szociológusok és más szakemberek feladata. Aggályos, rossz emlékeket kelt, kerülendő, hogy – akár jószándékúan is – egy politikus minősítse azokat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!