Könyvpalotaforradalom

2014. május 30. 13:12

A hazai könyvpiac összeomlás előtt álló monokulturális agráriparra hasonlít. Ideje volna deindusztrializálni és visszaállítani a természetes biodiverzitást.

2014. május 30. 13:12
Békés Márton
Békés Márton
Jobbklikk

1. A magyar könyvpiac példátlanul tőkeszegény ágazat, amelyben a lassan szivárgó forgótőkét a gondok jelentős részéért felelős bizományos rendszer biztosítja. 

2. A hatalmas könyvpalotákat vagy bizományba átvett könyvek, vagy a könyvplázákat üzemeltető nagy terjesztők saját kiadványai töltik meg. 

3. A könyvek eladását sok helyütt kizárólag az akcióztatás biztosítja, amely sem a könyvek eszmei értékének nem kedvez, sem fenntartható üzleti modellnek nem nevezhető. Komoly szerkezeti ellentétet okoz, hogy bár a leértékelések ösztönzik leginkább a vásárlást, ez veszélyezteti leginkább a piacot. 

4. Évről évre csökken a piaci szereplők száma az összeolvadások, felvásárlások és tönkremenetelek miatt. Az összforgalom 56 százalékát a 15 legnagyobb kiadó bonyolítja. (Hogy legyen mihez viszonyítani: forgalomra vonatkozó adatot rendszerint közel 190 kiadó szokott szolgáltatni.)

5. Szűkül a fizetőképes kereslet és drágul a könyvek átlagára.

6. Egységesül a kínálat és csökken a sokszínűség. Ez szabad szemmel is látható. 

7. A 2013-as szerény fellendülésben nem elhanyagolható szerepe volt annak, hogy az 
erotikusnak nevezett könyvek dömpingszerűen árasztották el a piacot, amelyből valóban sok elkelt. Az azonban még nem fellendülés, ha szinglirodalmat falnak a kulturálisan bulimiás könyvplázacicák. Ha a fellendülés ára a Szürke ötven árnyalatának elkapkodása, akkor inkább nem kell a bővülés. 

8. A könyvpiac szereplői idén tavasszal fél szemüket rendre az Alexandrán tartják, amely működési modelljével alapvetően torzítja a magyar könyvpiacot és hatalmas tartozásokat halmozott fel.

A pusztán gazdasági probléma természetesen szélesebb, kulturális téren mozog. A könyvterjesztés és könyvkiadás központosítása fordított arányban áll a szellem emelkedésével, egyszerűbben szólva: minél kevesebb független kiadó és terjesztő, annál pocsékabb könyvek. A nagyipari, monokulturális modell a nagy tömegben előállított igénytelenségnek kedvez. Ez a fő gond, minden más ebből következik. (…)

Amint a bevásárlóközpontokkal és hipermarketekkel szemben kialakult a termelői piacok és ökofarmok, közösségi kertek és kézműves-termékek széles skálája, úgy ennek mintájára a könyvpiaci monokultúrával szemben is szerveződhet alternatíva. Az élelmiszeripari és gasztronómiai deindusztrializáció kulturális megfelelőjét óhajtjuk. A tömeges, iparilag előállított helyett az egyedi és a személyes szándékos kereséséről és kínálásáról van szó. A kézműves sör, a kis-szériás bor, a házi pálinka, a slow design, a fröccsteraszok és kis bisztrók, a tejivók és biohamburgerek világa az étkezési ízlés szempontjából jelentik azt, amit az antikváriumok, független szakkönyvboltok, használtkönyv-sarkok, közösségi könyvcsere-mozgalmak a kultúráéban. (Pozitív kezdeményezések vannak: a könyvfesztivállal három éve párhuzamosan futó független könyvesboltok éjszakájában 25 budapesti könyvesbolt vett részt idén.)

Az alternatív ízlés igénye véleményünk szerint jelen van, ennek intézményesülése viszont természetesen a fizetőképes kereslet megjelenésétől függ. Jegyezzük meg ugyanakkor, hogy az sem lenne jó, ha az alternatív könyvkultúra a romkocsma-kultúra sorsára jutna, és ez is maníros hipszter-konformizmussá válna, amely a wi-fivel és brit legénybúcsú-turizmussal jellemezhető felsőközép-mulatók bobó-felhőjébe burkolózik. Ezzel szemben ugyanis egy sokkal nomádabb, szó szerint haszontalanabb, rizomatikusabb szubkultúrára van szükség.

Ám mindenek előtt egy olyan felfogás kialakulására, amely úgy gondolja: ha a könyvpalotákban önként nem zajlik le forradalom, akkor majd fog ellenük.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
decens
2014. május 31. 15:00
Azért nem árt egy kis történelmi áttekintés az elmúlt 23-24 évről -- már ami a könyvpiac minden területét illeti. Az első lépcső a könyvesboltok (a könyvterjesztés) lenyúlása volt. A második a nagy, bejáratott kiadók megszerzése. A harmadikat az antikváriumok felvásárlása jelentette. Mindez egyetlen érdekcsoport kezébe került, és ezek együttes birtoklása a könyvpiac teljes vertikumát ellenőrzése alá vonta -- visszamenőlegesen is (az antikváriumok útján). Az antikváriumok könyvtárfelvásárlásai jelentették a könyvmáglyákat, ahol a nem tetsző (korábban megjelent) művek elimninálódtak. A kiadók csak a saját ideológiájuknak megfelelő írásokat adták(ják) ki, az azzal ellentétesek pedig kollektív ellenszelet kaptak(nak), és csak magánkiadás útján kerülhettek(nek) forgalomba. Mindezen állítások ellenőrzéseképp valaki próbáljon pl. antikváriumban "kényesnek" ítélt könyvet beszerezni. Új kiadásokat a könyvesboltokban kellene keresni -- ha kiadnák, ha árulnák, ha beengednék az üzletbe. Ezért van jelen a magánkiadás jelensége -- na meg a könyvesboltok minősíthetetlen kapzsiságának, amikor a bizományi díj többet tesz ki, mint a könyv tényleges ára. (Egy művet magánkiadásban, a kiadó magánszemélytől feleáron megkapod, mint a boltban.) Ma már jóformán antikváriumba se érdemes járni, hiszen az értékes-érdekes műveket eltüntették. Ma már csak egyetlen irányzatú könyvek találhatók ott. (Ahogy azt Landeszman rabbi mondta: Ha a zsidó kultúrát kivonnák a magyar kultúrából, csak a bő gatya és a fűtyülős barackpálinka maradna. -- Na a jelenlegi magyar könyvszakma [kiadás, terjesztés, antikváriumi kínálat] ezt a szemléletet erősíti, akarja igazolni.) Ha valami, ez az irányzat öli meg a Gutenberg-galaxist. Mert kérdezem, mi jót találhatok pl. az Alexandra vagy az Örkény boltok kínálatában? Ponyvát, szirupot, a világ szemetét. Ráadásul eszméletlen áron.
kicsikata
2014. május 30. 22:28
Kindle az igazi könyvforradalom, papírkönyvnek a mai formájában befelezett ha klasszikus irodalmat akarsz ott a MEK ( magyar elektronikus könyvtár ) szemétre pedig rengeteg egyéb oldal de kérdem én mi kerül egy 200 oldalas könyvben 3-4 ezer forintba úgy hogy a szerző jó ha 2-3 százat lát belőle. Nincs pénz, nincs kereslet és fent kell tartani a hatalmas vízfejet ha egyszer végre kipukkad lehet újra gondolni mit is kellett volna tenni helyette.
tango47
2014. május 30. 14:45
Igazak a pontokba szedett állítások, de a legfontosabb ok kimaradt: az emberek sokkal kisebb százaléka olvas ma, mint mondjuk 30 évvel ezelőtt, amikor egy-egy sikerkönyv 100-120 ezer példányban jelent meg és fogyott el. Ma jó, ha 3000 példányt megvásárolnak. Mindennek legszebb bizonyítéka a tömegközlekedésben tetten érhető: az emberek nagy része az okos-telefonját bagyurgatja, könyv a legritkább esetben létható valaki kezében.
kulalak
2014. május 30. 14:14
Három hete voltam az USÁ-ban Atlantában, az egyik könyvesboltban (BN) a bejáratnál a fő helyen, a bolt saját e-olvasóját (Nook) ajánlották/nyomták ezerrel. Szerintem tudnak valamit. Akkor lesz könyvforradalom itt is, ha az egyik kiadó leszerződik egy ilyennel és pl. az összes magyar kötelezőt rárakja ingyen stb. Szvsz az olvasás a fontos, a könyv tárgy. (s most egy könnycseppet azért elmorzsoltam, mert vannak szép kiállítású könyveim:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!