Mégsem tiltakozunk a reklámtörvény ellen

2014. június 09. 09:28

Az igazság az, hogy alapvetően egyetértünk vele. No, nem azért, ami a törvény eredeti, nevesített célja, hanem az úgynevezett nem szándékolt következménye miatt.

2014. június 09. 09:28
Piréz Róbert
Tutiblog

Viszont van egy másik lehetséges kimenetele is a törvénynek, ugyanis benne felejtett elhelyezett benne a tv. alkotó egy remek kiskaput. „Az adó alanya az olyan médiaszolgáltató, aki műsoridejének legalább felében magyar nyelvű médiatartalmat tesz Magyarország területén elérhetővé.” Végigfutva a kereskedelmi tévék kínálatán, nem lenne nekik olyan nehéz felerészben idegen nyelven sugározni.

És ha ez bekövetkezik, akkor ebből az elbaszottnak tűnő törvénytervezetből egy egészen frankó dolog születhet. Mert tűnhet az egész finghámozásnak vagy sima multi-nevelésnek, ami azért nem áll annyira távol a Fidesz-kormánytól, de ha végre elkezdenek az országos kertévék idegen nyelven sugározni, akkor megérte verekedni a törvényért.

Elismerem, jelenleg egy jelentéktelen minoritást képviselünk mi, akik egyszerűen nem vagyunk hajlandóak szinkronos filmet, sorozatot nézni. A szinkron legtöbb esetben kilátástalanul szar minőségétől függetlenül. Ha egy filmet indonéz nyelven, indonéz színészekkel forgattak (pl. Raid), akkor mi indonéz nyelven akarjuk hallani. Ennyi.

De még számtalan egyéb okot is fel lehetne sorolni. Közhely, hogy milyen kevesen beszélnek nyelveket Magyarországon, de nagyobb probléma, hogy a társadalom (csak leírtam ezt a szót, a fenébe) jelentős része képtelen olyan sebességgel olvasni, ahogyan beszélnek. Ez egy olyan súlyos, gazdasági, szociális, kutyafasza következményeket is maga után vonó probléma, amivel már rég kellett volna kezdeni valamit. Ezt nevezik a szocimókusok felnőttkori funkcionális analfabetizmusnak. És akkor szürcsölhetjük le az Uniótól a máshol sokkal jobban is hasznosítható milliárdokat mindenféle teljesen felesleges, céltalan, de legfőképpen eredménytelen felnőttképzésre, miközben egy hülye törvénnyel simán rá lehet venni mindenkit, hogy akkor legyen szíves elkezdeni olvasni. Mert ha utoljára az Egri Csillagokat vette a kezébe, és hagyta félbe, mert túl sok volt a betű, akkor sose fog olvasni önszántából.Viszont a tévé nagy úr. Az kell, ha olvasni kell érte, akkor olvasni fog. Feliratot. Megszokja.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2014. június 09. 15:34
Retek klub bakija után én se nagyon tiltakozom :D bár inkább azt kérne elérni a média felügyeletnek, hoyg sport műsort sport csatorna adjon, vagy a királyi...és megszakítás nélkül
Burmin
2014. június 09. 10:46
Ha ezt megnézed, akkor azt mondod, hogy ezt ennél zseniálisabban meg nem csinálta senki : A mazsom jelenet a Rózsaszín párcucból. https://www.youtube.com/watch?v=9mgSJWp4UD8
kispufi
2014. június 09. 10:31
nagyanyólnak mi lenne a napi ópiumja a veracruzok meg évapenelopék spanyol gagyogása után? (ui: volt tegnap egy kézimeccs a rtl-en, megvan? na, akkor tehát nemhogy adót, de - vö. függetlenség napja és amcsi elnök szavai - atomot a bestiáknak).
balbako_
2014. június 09. 10:28
Hogy tényleg súlyos teher-e nekik vagy sem nem tudom. Ez a világ távol áll tőlem. (Az RTL és TV2 annyira gagyi szemét, hogy ha szörfözök is a csatornák között ezeket átugrom)Az azonban tény, hogy ez a két csatorna csak kárt okoz, butít, az alja ösztönökre hat. Abszolút nem kár értük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!