Hierophániák – Szerelem és szexualitás II.

2014. június 12. 15:09

Mint minden bűn, a tisztátalanság legfőbb lényege is azonban az, hogy felforgatják a dolgok Isten által elrendelt hierarchiáját.

2014. június 12. 15:09
Sz. Cs. P.
Dante purgatóriuma

„A házasság előtti tisztaságról és önmegtartóztatásról azonban tudnunk kell, hogy nem ismeretlen pogány népeknél sem. Az ókori rómaiak is példának okáért, vagy ma is természeti népek ugyanúgy nagyra értékelték és értékelik a szűziességet és szüzességet, házasság előtti önmegtartóztatást és a (sírig tartó!) hűséget, és erénynek tartották.

 
Mert a tisztátalanság és hűtlenség metafizikailag ugyanúgy önzés és hiúság, mint a gőg. A testi tisztátalanság a lélek tisztátalanságának és hűtlenségének jele. A lélek tisztátalansága nem más, mint a szeretettel ellentétes aktus: ahelyett, hogy mások felé tárulkozom ki aktívan, saját hiúságomat legyezgetem. Nem szubjektumot, hanem objektumot látok a többi Isten képére teremtett másik nemű embertársamban. Bizony, a kereszt útja az önmegtagadás, mert csak akkor tudok szeretni másokat, és mindenekelőtt Istent is, ha magamat olyannak látom, ami valójában vagyok: semminek. Mert Isten szeretete nélkül semmi vagyok!
 
A testi tisztátalanság is végső soron nem más, mint teljes, oktalan elzárkózás a felelős szeretettől. Minden szerelem nélküli bujálkodást, minden paráznaságot azért művel az istentelen, hogy múlandó örömökkel helyettesítse az örökkévaló örömöket ostobaságában és megátalkodottságában, nem tartva ki egyetlen partner mellett.
 
Mint minden bűn, a tisztátalanság legfőbb lényege is azonban az, hogy felforgatják a dolgok Isten által elrendelt hierarchiáját. Joggal mondanánk bolondnak azt az embert, aki a házépítést a tetővel akarná kezdeni, vagy folyton új házépítésébe kezdene bele: ezért vetették meg még a részleges szakralitásban létező pogányok is a tisztátalan, a házasság esküi pecsétjével meg nem szentelt aktust és tekintették a gyermeket fattyúnak, és szintén ezért vetették meg mindig is a hűtlen személyeket. Eleve, ha nem lenne normális a monogámia, nem létezne féltékenység sem!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2014. július 26. 18:49
Isten az embert társas lénynek teremtette és soha nem tiltotta a követőinek a házasságot. Péternek volt felesége mint ahogy családos embereket hívott el a követői közé. Akkor miért nem engedi a katolikus egyház, azt, hogy a papok megházasodjanak? Hiszen a Biblia is figyelmeztet arra, hogy ez tévtanítás: 1 Tim. 4:1-3 ,,Az utolsó időben némelyek elszakadnak a hittől, hitető lelkekre és gonosz lelkek tanításaira figyelmezvén. Hazug beszédűeknek képmutatása által, kik meg vannak bélyegezve a saját lelkiismeretökben. A kik tiltják a házasságot, sürgetik az eledelektől való tartózkodást, melyeket Isten teremtett hálaadással való élvezésre a hívőknek és azoknak, a kik megismerték az igazságot.''
Anti Komcsi
2014. július 16. 11:38
"Volt egy apáca, aki otthagyta, vagy a feloszlatás után, nem tudom, de férjhez ment. A férje minden nap jól elverte, mondván, ha Jézust képes voltál megcsalni, akkor biztos engem is megfogsz. Hiába ment férjhez szűzen, a férj szemében céda volt és maradt." A képmutató katolikus egyház persze a vadállat férjet védte, és nem az áldozatot....
Anti Komcsi
2014. július 16. 11:38
Mi a bizonyíték arra, hogy a Szentlélek nem hagyta el a katolikus egyházat? A Szentlélek nincs olyan helyen ahol bálványimádás, hazugságok, a pedofil papok és Krisztus tanításának az elferdítése van.
kgyula
2014. július 11. 03:00
Mi minnden igehely felolvasására felállunk, de nem azért, hogy nem lennének köztük olyanok, amelyek a többinél nagyobb jelentőségűek, hanem mert abban nincs különbség köztük, hogy kitől származnak. És ebben nem zavar minket, hogy a római egyháznak mi a véleménye, hogy mit gondolta Luther, vagy hogy mit gondolnak egyes mai, magukat hívőnek állító, ilyen-olyan felekeztű biblia-kritikus teológusok. :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!