Tőzsde habbal

2014. június 23. 08:59

xSenki ne áltassa magát: egy ország pénzügyi kultúrájának fejlettségét a tőkepiac mérete, minősége is jelzi, nem pusztán az, hogy a bankhitelért folyamodó ügyfél tisztában van-e azzal, mit is jelent a THM vagy éppen az árfolyamkockázat!

2014. június 23. 08:59
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

„Elméletileg van mit ünnepelnünk, még ha a gyakorlat nem is szán túl nagy szerepet a hazai tőkepiacnak. Mindenesetre 150 éve annak, hogy megkezdte működését a magyar tőzsde. (...)

Vagyis a pesti parkett a politikai-történelmi viharok miatt nemegyszer bezárásra is kényszerült, de mindig újranyitott, ahogy a rendszerváltozás első évében is, hirdetve a szabad tőkepiac gazdasági jelentőségét. Senki ne áltassa magát: egy ország pénzügyi kultúrájának fejlettségét a tőkepiac mérete, minősége is jelzi, nem pusztán az, hogy a bankhitelért folyamodó ügyfél tisztában van-e azzal, mit is jelent a THM vagy éppen az árfolyamkockázat! 

Hogy a korábbiakhoz képest úri huncutság-e még a tőzsdézés, erre csak annyit lehet válaszolni: aligha. Tekintettel arra, minden pénzintézet tőzsdére viszi a pénzt. Tehát ha azt gondoljuk, hogy egyszerű szerencsejáték a tőzsde, és simán odaadjuk a pénzünket a bankoknak, akkor észrevétlenül ellentmondásba kerültünk. De nem is ez a lényeg: hanem sokkal inkább az, hogy minél több, akár privát, akár pedig állami vállalat kerüljön fel a börzére. Mert a tőzsdézés ugyan egy kívülálló számára lehet »mese habbal«, ám feltétlenül átláthatóságot, vagyis üzleti transzparenciát feltételez.

Amikor azon bíbelődünk, miért is forog olyan kevés papír az egyébként osztrák tulajdonban lévő Budapesti Értéktőzsdén, sajnos csak arra tudunk asszociálni, hogy Magyarországon a cégek – hiába a forrásbevonás lehetősége – nem szeretik a transzparenciát. S még valami: Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök baráti gesztusa remélhetőleg jelkép is arra vonatkozóan, hogy a honi jogalkotás, az állami környezet is pozitív változáson megy keresztül – mármint ami a börze megítélését illeti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Berecskereki
2014. június 23. 09:34
A tőzsde általános fogalom. Kétféle típusát különböztethetjük meg a forgalmazott termékek alapján; értéktőzsdét és árutőzsdét. SzCS pedig hol általánosan említi a tőzsdét, hol az értéktőzsdével foglalkozik. Így azonban egy kavarc lesz belőle. Az értéktőzsde egyrészt a hitelezés speciális formája, másrészt az értékpapír a forgalmazás során áruként működik. Az értékváltozása jelzi a kibocsájtó piaci értékét, eredményességét. A lényeg ebben van és minden más ebből vezethető le.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!