A párhuzam egyre fenyegetőbb

2014. június 11. 09:49

A szélsőjobb, rasszista eszmevilág és közbeszéd térhódítása negyed évszázad óta folyamatos, úgyhogy sem azt nem mondhatom, hogy ez hidegen hagy, sem azt, hogy nem gondolok rá, amikor regénytémán gondolkodom.

2014. június 11. 09:49
Závada Pál
Magyar Narancs

Magyar Narancs: A regény első felében megjelennek a folyamatok, amikor a szélsőjobboldali eszmék megerősödése látszik, de maguk a szereplők sem veszik komolyan ennek a jelenlétét. Érezhető egyfajta párhuzam?

Závada Pál: () A párhuzam bizony egyre fenyegetőbb – még akkor is, ha nem vizionáljuk azt a jövőt, amibe a történelem a világháború idején torkollott. Elég baj nekünk az is, ha »csupán« oda torkollik, hogy kialakul egy masszív, nehezen megingatható autokrata berendezkedés, egy keleties önkényen alapuló, többpártrendszert és parlamenti választásokat formálisan fenntartó, de valójában egyre masszívabban egyeduralmi és pártállami berendezkedés. Ami ugyancsak ijesztő vízió ahhoz, hogy feltegyük magunknak a kérdést, láttuk-e előre, komolyan vettük-e az előjeleit. Ez tényleg hasonlít azokra a háború előtti történetekre, amelyeknek a regénybeli, közös faluban élő fiatalok is a részesei. El nem tudták volna képzelni, mi minden állítja majd szembe őket egymással, melyikük minek válik majd a katonájává, hogy egyikük majd gettóba zárja a másikukat, de hogy a nemzetiségi és szociális feszültségek miatt még a háború után is egymásnak fognak esni. Miközben egészen reménytelennek látszott az alsóbb rétegekben és a periferikus régiókban az egyre növekvő szegénység és a nyomor. Csakúgy, mint manapság, teszem hozzá.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2014. június 11. 18:38
Zavada elvtárs, ha egyszer lesz egy tisztességes rendszer Magyarországon te ugyanúgy be leszel tiltva mint Nyírő József pedig biztosan lenne olyan aki elolvasná azokat aszarokat amit egy bulott politikai rendszer védőszárnytollával írtál.
pkarcsi
2014. június 11. 18:27
Ne gondolkodjál,mert árt neked.
Peter8811
2014. június 11. 17:05
Pár huzam ez jó címe lenne egy pornó regénynek. Bolgár Gyuri bácsi is csinált egy pár huzamot ütemesen.
mantelman
2014. június 11. 16:27
"egyikük majd gettóba zárja a másikukat, de hogy a nemzetiségi és szociális feszültségek miatt még a háború után is egymásnak fognak esni" *** Nyilván a magyar zárja gettóba a faszi regényében a zsidót - de a fent idézett mondat arra is utalhat, hogy a zsidó pedig az Andrássy útra szállíttatja a magyart? Závadát ismerve nyilván nem így van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!