Várt lány várat nyer

2014. augusztus 17. 10:01

A házasság szerintem egy vállalkozás, melynek egyik fő feladata a gyermekek felnevelése. Interjú.

2014. augusztus 17. 10:01
Botos Katalin
SzegedMa

„Egyedül a piacnak jó a minél kisebb család. Kopátsy Sándor közgazdász kollégám már harminc-negyven éve felhívta rá a figyelmet, hogy a kapitalista berendezkedés a család felbomlását szorgalmazza, hiszen a külön élő emberek jobban fogyasztanak, külön vásárolnak mosógépet, televíziót, satöbbi. Ne hagyjuk magunkat, hisz nem mi vagyunk a tőkéért, hanem a tőke van értünk, hogy megtermelje mindazt, amire szükségünk van!

De a tőke oldaláról nézve is jó a gyermekvállalás. Ha nincs gyermekeket nevelő család, akkor beszűkül a piac is. Mert akkor ki veszi meg a Barbie babát, pelenkát vagy élelmiszert? Az államnak is hatalmas gondjai lesznek, kisebb lakosság kevesebb forgalmi adót fizet, míg az állami szervezet működtetése ugyanakkora költségeket emészt fel. Bővülni nem lehet addig, míg nincs stabil felvevőpiac. Számtalan gazdasági érv szól tehát a gyermekvállalás mellett.

Ugyanez a gazdasági szemlélet tükröződik vissza abba a nyugdíjtervezetbe is, amely szerint a két gyermeknél kevesebbet nevelő szülő kevesebb nyugdíjat is kapjon. Ezzel tulajdonképpen azt fizetik vissza az állam felé, amit nem a gyermek felnevelésére fordítottak?

Egy nagy család nagyon sokat tesz be az állami kasszába – járulékfizetés, jövedelemadó, s a fogyasztása révén befizetett adó is jóval magasabb. Óriási anyagi ráfordítás egy gyermek felnevelése, és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy mennyi idő és energia ez összességében. Akiknek nincs gyermekük, azok a karrierjükben haladhatnak előre, jobban kereshetnek, több munkát vállalhatnak el, nagyobb megtakarításra tehetnek szert az évek alatt. Nem én találtam ki ezt a modellt, nemzetközi szinten sem ismeretlen: Németországban is a gyermekszám függvényében számítják ki a nyugdíjakat, nem teljesen ugyanabban a rendszerben, mint a mi javaslatunk, de ebben a szellemben. A gyerekes családok tulajdonképpen két járulékot is fizetnek, hiszen befizetéseik mellett utódaikat is felnevelik, akik majd később segítenek a társadalom fenntartásában. Ezért gondoljuk, hogy a szakma megszerzéséig, középfokú végzettségig való felnevelés lenne az etalon. A mai rendszerben dupla annyit fizetnek azért, hogy kaphassanak egy szeletet abból a bizonyos »tortából« nyugdíjjáradékuk szerint. Még tovább lehetne honorálni azokat a szülőket, akiknek a gyermekei felsőfokú végzettséget is szereznek, hiszen ők nagyobb eséllyel juthat jó munkahelyhez, így többel szállhat majd be a közösbe.

Marad még addigra valami egyáltalán abból a bizonyos »tortából«? Az elöregedő társadalom miatt a mostani fiataloknak talán már egyáltalán nem kell a nyugdíjkérdéssel foglalkozniuk…

Ez egy fontos kérdés, mert nagy zavar van a fejekben a témát illetően. A nyugdíjjavaslat nem a kormány, hanem egy szakértői csoport ötlete volt, és nem is a kormánynak, hanem a társadalomnak kell azt felvállalni. Sőt követelnünk kell ennek a megvalósítását, mert a politikusok szerint ugyan az elkövetkező harminc évre rendben van a nyugdíj, na de utána mi lesz? Ennek a nyugdíjjavaslatnak éppen az a lényege, hogy egy olyan dolgot hirdetne meg, ami nem most lép életbe. Akkor már késő intézkedni, amikor a probléma megmutatkozott!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2014. augusztus 18. 00:00
"kisebb lakosság kevesebb forgalmi adót fizet, míg az állami szervezet működtetése ugyanakkora költségeket emészt fel." Ez messze nem így van. Ha kisebb a lakosság, akkor az államnak is kevesebb dolga akad, így az is olcsóbb. "a társadalomnak kell azt felvállalni." Én nem vállalom. Valami azt súgja, hogy mégis így lesz, ha akarja a "társadalom", ha nem. Erről sem lesz népszavazás, nincsen demokrácia.
kesztió
2014. augusztus 17. 14:58
Kíváncsi vagyok, hogy a jobboldal, a baloldal, a szélsőjobboldal, a szélsőbaloldal illetve a közép mikor fog leszállni arról a delíriumos őrültségről, miszerint az állam feladata eldönteni, hogy állami pénzből ki mennyi nyugdíjat kap. Ha valaki nem volt képes arra, hogy idejében gondoskodjon magáról és valamiféle nyugdíjalapba fektessen kereső korában, az kapjon valamiféle állami segélyt, hogy megmeneküljön az éhenhalástól és többé-kevésbé decens módon tudja leélni a hátralevő életét. De „igazi” nyugdíjat igenis aszerint kapjon mindenki, hogy miként tejelt anno a nyugdíjpénztárnak illetve a nyugdíjpézntár mennyire ügyesen tudta forgatni a pénzét. Mert a mostani rendszer, amely alapján a mostani generáció kurrens befizetéseiből állják az egy generációval idősebbek nyugdíját, nem egyéb, mint rejtett piramisjáték. Egyre több gyerek szükséges ahhoz, hogy tisztességes nyugdíjat kapjon az idős nemzedék, és még ennél is több gyerek fog kelleni az egyre több gyerek majdani nyugdíjához. S az egyre többet fogyasztó és főleg szemetelő újabb és újabb generációért majd tartsa a hátát a máris agyonszennnyezett és végsőkig kiszipolyozott fölgolyó. A fax kivan ezzel a hozzáállással.
Ald0 Raine hadnagy
2014. augusztus 17. 13:25
"Egy nagy család nagyon sokat tesz be az állami kasszába – járulékfizetés, jövedelemadó, s a fogyasztása révén befizetett adó is jóval magasabb." Nem csak hülye, de hazudik is ez a Botossegg. Milyen több járulék? Pont hogy a gyerekek után nincs befizetett TB- vagy nyugdíjjárulék. Milyen többletadó? Mikor adókdvezmény jár a gyerekek után. Tehát, akinek gyereke van, az a többiketől vesz el....a gyereke egészségügyi ellátása, iskolai oktatása minden más ember által van finanszírozva...a gyereke után járó szabadsága, betegszabadsága alatt más dolgozik helyette...az adókedvezmény miatt kevesebb adót fizet. Szóval idiótaságokat beszél ez puffadt korcs. Sürgősen szociális alapokra kéne helyezni a családtámogatást. -tehetőseknek nuku adókedvezmény, helyette rászorulók anyagi támogatása -tehetősek esetén kötelezővé tenni hogy ahány gyermekük van, annyi plusz TB járulékot fizessenek be -a magas jövedelűek számára gyermekek után oktatási adó a gyerek felnőtté válásáig, az óvódától kezdve.
Peter8811
2014. augusztus 17. 11:34
Vadai Ági nénit nem várja senki, ő mást nyel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!