Alfa és Omega: képessé tétel és képessé válás

2014. augusztus 26. 11:43

Amíg nem kristályosodik ki széles körben a közös minimumakarat, amíg nem létezik az a bizonyos pozitív roma identitás, a szerveződésekből pontosan az a kohéziós erő fog továbbra is hiányozni, amely a hosszútávú eredményességet biztosíthatná.

2014. augusztus 26. 11:43
Ercse Kriszta
Dinamó Műhely

A bejósolt, egyre nagyobb számú roma diplomás értelmiségi kritikus tömegével kapcsolatban nem vagyok optimista – a jelenlegi kormány törekvései egyfajta kasztrendszer felállítására és tartósítására erősen ez ellen hatnak. És valóban, a Bíró András által említett dilemmákkal is számolni kell: mi van, ha az egyéni célok előtt akadályként értelmeződik az identitásőrzés, nopláne ennek aktív formája, mit lehet kezdeni azzal, hogy sok esetben a diplomás roma értelmiségi és a nem diplomás romák között pont ugyanakkora szakadék keletkezik, mint a nem roma értelmiségiek és a romák között? Mennyire lesz »Sorstárs« – vagy ami legalább ilyen fontos: mennyire érzékelődik még mindig annak?

Amíg nem kristályosodik ki széles körben a közös minimumakarat, amíg nem létezik az a bizonyos pozitív roma identitás, a szerveződésekből pontosan az a kohéziós erő fog továbbra is hiányozni, amely a hosszútávú eredményességet biztosíthatná. Egyértelmű, pontosan megfogalmazott célokat lehet képviselni a folyamatosan változó körülményekhez értelemszerűen alkalmazkodva, az eredményeket, a szükséges változásokat, változtatásokat csak a közösség közmegegyezéses támogatásával lehet megvalósítani. Mindezek híján – belső szemléletformálódás – csak ugyanaz a fragmentáltság tud megjelenni, mint eddig.

Potenciális dilemmaként jelenik meg az integráció kérdése. Ez is egy nehezített terület, mert az elmúlt időben integráció címén sok esetben – különböző okoknál fogva, leginkább előkészítetlenség, egyes kihagyhatatlan komponensek hiánya – valójában nem az történt, de a kudarcok, frusztrációk beégtek a fejekbe. Így az integráció esetében is – csak úgy, mint a demokrácia, társadalmiság kapcsán – a személyes tapasztalatok és konklúziók konstruáltak tartalmilag valami hibásat, hamisat, és amikor szeretnénk e fogalmakat használni, vakarhatjuk a fejünket, hogyan is tudnánk az elhasználtságot semmissé tenni, és amíg a jól tervezett, helyesen kivitelezett tapasztalati lehetőségig eljutunk, addig is meggyőzően újradefiniálni a valódi jelentéstartalmakat.

De más út az integráción kívül – nincs. A belső meggyőződésen alapuló el- és befogadást, ennek folyamatát külső eszközökkel lehet ösztönözni és támogatni, de hosszú távon fenntartani, a normarendszer részévé tenné csak sajátélmény-alapon lehet. Ennek sikerességére pedig kizárólag akkor van esély, ha a körülmények, a környezet, a szereplők alaposan, jól elő- és fel vannak készítve. Legyen szó egy iskolai osztályról, egy településről, a társadalomról. E szakasz bizony babrás, időigényes – gondoljunk bele, tulajdonképpen katalizálni kívánt akkulturációról van szó. Ám amennyiben kimarad, nem történik más, mint teljesen felesleges, és nagy valószínűséggel kontraproduktív látszattevékenység. Mint eddig legtöbbször.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Waffen-SS Hunyadi Division
2014. augusztus 26. 12:41
Magyarországnak régi kötelességét kell végre teljesítenie, meg kell adnia a cigányoknak a saját államot vagy legalábbis régiót - India egyik zugában - ahol mind diszkriminációmentesen, integrációra kényszerülés nélkül élhetnek, és fejleszthetik eddig is gazdag kultúrájukat. Ugyanígy sajnos még nagyon sok zsidó ragadt itt a soá után az országban, aminek mi hallatlanul örülünk, ők viszont már kevésbé. Ha már leigáztak egy népet, ne legyen hiába, élvezzék ők is a szuverenitást!
Locassen
2014. augusztus 26. 12:29
szabályosan kínszenvedés elolvasni ezt a szöveget, de ha ezzel megbirkózik az ember, akkor igazi gyöngyszemeket lehet benne találni. "Arra azonban, hogy kitől mi várható el, nem ügyelünk. Nem ügyelünk arra, hogy a teljesítésekhez szükséges képességekhez hozzásegítsük egymást." Őszintén szólva nem értem, hogy milyen elvárás az, amit támasztunk és bármilyen egységsugarú homo sapiens ne tudna teljesíteni. Ne bűnözz, ne piálj, járasd iskolába a kölkeidet, dolgozz. Ennyi, nem több. Egyszerű dolgok, nem kell hozzá semmilyen plusz képesség. "Amennyiben a romákkal kapcsolatos dilemmákés a roma-ellenesség gyökereit nézzük, az a magyar társadalom intoleranciája tulajdonképpen bármiféle MÁS-ságal szemben." Nem cica, a magyarok igencsak toleránsak, semmi bajunk a finnekkel, németekkel, olaszokkal, japánokkal, kanadaiakkal, albínókkal, buddhistákkal, vöröshajúakkal, vagy a leszbikusokkal. Intoleranciát csak azokkal a csoportokkal szemben mutatunk, akik problémásak, és nincs meg bennük a "minimumakarat" a társadalmi együttélésre. "Ami szükségszerűség, az a tolerancia, a sokféleség elfogadásának a társadalmi normákba történő integrálása." És a fentiekből következik, hogy a tolerancia, meg a sokféleség csak olyasmire terjedhet ki, ami nem áll ellentétben az össztársadalmi érdekkel (közbéke, gyarapodás, ilyesmi). Ezért nem toleráljuk az iszlamistákat sem pl. "Így az integráció esetében is – csak úgy, mint a demokrácia, társadalmiság kapcsán – a személyes tapasztalatok és konklúziók konstruáltak tartalmilag valami hibásat,hamisat..." Ez szép, a csúnya valóság rácáfol a lila ködös ábrándokra, és erre a válasz, hogy a valóság kapja be. Jóvan.
Legális, jövedéki term. marihuánát!
2014. augusztus 26. 11:55
És konkrétan miben testesülne meg az a "hosszútávú eredményesség"?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!