Saját közgázképzést indít az MNB 200 milliárdból

2014. augusztus 28. 14:34

A közgazdasági és pénzügyi oktatásban is fordulatra van szükség: ehhez új intézményekre, új szellemű oktatókra és új tananyagra van szükség. Ezt segítik az alapítványok. Interjú.

2014. augusztus 28. 14:34
Matolcsy György
vs.hu

 

2oo milliárd alapítványokra, 18 milliárd irodaházra, 415 millió egy kastélyra, három hír az elmúlt hetekből. Ha aranyat vagy gyémántot vettek volna, azt még értenénk, de ezek hogyan őrzik majd az értéküket, vagy térülnek meg?

Három döntés, három cél. Az alapítványokat azért hozta létre az MNB, mert Magyarország sikere a következő évtizedekben az oktatás és képzés megújításán múlik: mind a négy, már működő Pallas Athéné alapítványunk az oktatási rendszer erősítését célozza. Közgazdasági és pénzügyi kart építünk a Kecskeméti Főiskolán, pénzügyi kart Marosvásárhelyen, angol és magyar nyelvű doktori iskolát a budai Várban, és középfokú pénzügyi képzési központot Pesten. Döntően azért, mert a magyar közgazdasági és pénzügyi képzésben még mindig a korábbi, mára meghaladott neoliberális közgazdasági iskola tanai, tévedései a meghatározóak. 2010-től egy új politika és új gazdaságpolitika hozta ki Magyarországot a nyílt pénzügyi és rejtett erkölcsi, társadalmi, gazdasági válságból, ez a siker egy új közgazdasági gondolkodáson alapult, ami gyökeresen eltér a neoliberális tanoktól. A közgazdasági és pénzügyi oktatásban is fordulatra van szükség: ehhez új intézményekre, új szellemű oktatókra és új tananyagra van szükség. Ezt segítik az alapítványok, hasonlóan az angolszász világ alapítványok által finanszírozott egyetemeihez, oktatási intézményeihez. (...)

 

Miből van minderre pénze az MNB-nek? Adófizetői forintokból?

Jó hírem van: ez nem a költségvetés pénze, tehát az adófizetőknek egyetlen forinttal sem kell emiatt többet fizetnie! A jegybank saját, jegybanki pénzét költi – amire pénzteremtéssel és a kéthetes betét révén hitelből jön a fedezet –, de csak addig, amíg nyereséges, tehát a jegybank emiatt nem lehet veszteséges. A korábbi jegybanki vezetés 2013-ra mínusz 203 milliárdos jegybanki eredményt, tehát veszteséget prognosztizált. Ha veszteségesek lettünk volna 2013-ban, akkor a GDP 0,7 százalékát elérő többletkiadást okoztunk volna a költségvetésnek: nem vettek volna ki a túlzott deficit eljárásból és 2014-ben minden bizonnyal újból a költségvetési segítségére szorultunk volna. De egy 24 hónapos alapkamat-csökkentési ciklust vittünk végig, ennek hatásaként 280 milliárd forintot takarított meg két év alatt a jegybank.

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 132 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2014. augusztus 29. 02:02
Nem tudom minek izgultok, ez csak a töredéke annak ot s focira költenek. És az is van olyan remek mint a matolcsi szakmai tudása. Most pl épp 320as euróval menti a devizahiteleseket
gudmen
2014. augusztus 29. 00:44
azt hiszitek ez matolcsy egyéni akcioja...orbán mondta meg neki mennyi lesz az egykulcsos szja..majd 200 ematolcsy dönt..ne legyetek naivak...
Mich
2014. augusztus 29. 00:40
Hát azért inkább a végre magyar kézben levő MNB alapítson magyar gazdasági karokat, mint a Soros...
Mich
2014. augusztus 29. 00:35
"Ha aranyat vagy gyémántot vettek volna, azt még értenénk, de ezek hogyan őrzik majd az értéküket, vagy térülnek meg?" A vs.hu meg a mandiner.hu így spekulálna... remélem, csak a saját pénzével...!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!