Kódolt erőszak

2014. szeptember 02. 07:33

Érthetetlen, hogy az elmúlt években miért nem tettek semmit az oktatási rendszer szereplői azért, hogy ellenőrizhetővé tegyék a gólyatáborokban történteket, és garantálják a résztvevők biztonságát, pedig régóta nyilvánvaló, mi zajlik az ilyen rendezvényeken.

2014. szeptember 02. 07:33
Farkas Melinda
MNO

Érthetetlen, hogy az elmúlt években miért nem tettek semmit az oktatási rendszer szereplői azért, hogy ellenőrizhetővé tegyék a gólyatáborokban történteket, és garantálják a résztvevők biztonságát, pedig régóta nyilvánvaló, mi zajlik az ilyen rendezvényeken. Nem elfogadható érv, hogy nagykorú emberekről lévén szó nincs szükség felügyeletre, hiszen egy diszkóban vagy egy futballmeccsen sem hagyják magukra az ellenérdekelt feleket. A patinás egyetemek erkölcsi kötelessége lenne, hogy biztosítsák az intézmény neve alatt futó táborok méltó színvonalát és a résztvevők biztonságát, ha pedig erre nem képesek, ne engedélyezzék azok megszervezését. A szerecsenmosdatás persze azonnal megkezdődött: az ELTE közleményben szögezte le, hogy a programok során a résztvevők semmilyen kényszerítésnek nem voltak kitéve, az atrocitásra a rendezvény programjaitól függetlenül került sor. Az egyik, a hallgatói érdekképviseletekhez közel álló blog pedig azt is elhintette, hogy az elkövető külsős volt, nem az ELTE hallgatója.

Lapunk azonban úgy tudja, a gátlástalan, 38 éves erőszakoló az egyetem diákja lehet, sőt, a gólyatábor egyik szervezője, akinek neve és fényképe szerepel a tábort hirdető internetes reklámban. A szülők azért engedik el gólyatáborba a gyermekeiket, mert bíznak a nagy múltú egyetemekben. Ha az intézmények nevüket adják a gólyatáborhoz, ám az ott zajló programok kidolgozásában nem vesznek részt, az ott történteket nem ellenőrzik, azokért felelősséget nem vállalnak, maguk is bűnrészesek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2014. szeptember 02. 12:56
Farkas Melinda tipikusan tisztességtelenül rálőcsöli az aktuális kormányra a liberális oktatási rendszerek s(z)arát. Legyen szíves felmutatni legalább egyetlen egy olyan cikket, publicisztikát, amelyikben ezt a libernáci kormány alatt szóvá tette! Az egész felsőoktatási "autonómia" az ilyen szellemileg és erkölcsileg alultáplált HÖK-ök melegágya. Hogy a pénzlenyúlásokat ne is említsük.
Box Hill
2014. szeptember 02. 10:03
Van valami szöveg az egyetemek függetlenségéről (legalábbis amíg nem kell ácsingózni az adófizetők pénzéért az államon keresztül). Egyes egyetemek a függetlenséget úgy értelmezik, hogy "független kupleráj".
Agnieszka
2014. szeptember 02. 09:44
Nem gondolom, h. egy egyetemi gólyatáborban eleve az egyetemnek kellett volna intézményesen a biztonságról gondoskodni. Viszont tragikus, h. az iskola, az egyetemi tábor erőszak terepe lett. Mégis, mit lehetett várni, az elmúlt években VOLT szakközépiskolai gyilkosság, diák áldozattal és elkövetővel! Nem igazán lehet még egy egyetemi táborba is biztonsági őrt alkalmazni, az iskolákba a teljesen szétzüllött viszonyok közé rendőrt, az sajnos, nagyon helyes! Itt felnőtt emberek voltak, akiknek tudni kéne, mit lehet és mit nem. Ha mégsem, az az egyén, a családja és az iskolája (alap és középfokú) felelőssége, mulasztása. Szívből remélem, h. a büntetés példás lesz, az ügy nyilvánosságot kap és a gólyatáborba, ismeretlen emberek közé a jövőben csak az megy, aki biztos abban, h. meg tudja magát védeni. Esetleg a szervezők a jövőben valamiféle kezességet mégis vállalhatnának a rend fönntartásáért, mert úgy látszik, erre még ott is szükség van az elvadult viszonyok között. Egyáltalában, valószínűleg bajok vannak az érték ítélettel, önfegyelemmel, élet vezetéssel. Egy ilyen helyen pl. kimondottan szesz és drog tilalom kellett volna legyen az alap szervezési elv. A fiataloknak meg el kéne magyarázni, h. ha valahol kimondottan nem tetszik a hang, a stílus, szabados a viselkedés, pakolni kell és hazajönni, sőt, telefonon azonnal jelezni az otthon maradott szülőknek, barátoknak, azonnal segítséget kérni és minél előbb távozni.
trespass
2014. szeptember 02. 09:04
Ez egy rendkívül ostoba, demagóg és káros iromány, ami nem bűnöst, hanem bűnbakot keres.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!