Egyetemeinkre nincs pénz, de Matolcsy tündériskolája szárnyalhat

2014. szeptember 17. 12:24

Érthetetlen, hogy ha végre pénzt pumpálnak a felsőoktatásba, miért nem azokat az egyetemeket támogatják, amelyeket igencsak megviseltek az elmúlt évek pénzügyi zárolásai?

2014. szeptember 17. 12:24
Ténytár
Ténytár

A Matolcsy-féle közgazdasági képzésre szánt pénzügyi támogatás igen jelentős mértékű, főleg annak fényében, hogy az elmúlt években mennyivel is csökkent a különböző magyar egyetemeknek és főiskoláknak az állami támogatása. Persze örülhetnénk is annak, hogy végre nem csak stadionokra jut pénz Magyarországon (pedig olyan ügyesen játszottak a fiúk az észak-írek ellen),  de sajnos erre is sikerült unortodox megoldást találni: a felsőoktatás finanszírozása ugyanis egyáltalán nem az MNB feladata.

Érthetetlen, hogy ha végre pénzt pumpálnak a felsőoktatásba, miért nem azokat az egyetemeket támogatják, amelyeket igencsak megviseltek az elmúlt évek pénzügyi zárolásai? A Magyar Rektori Konferencia még a múlt évben hozta nyilvánosságra a felsőoktatási intézmények állami támogatásának  részletes adatait. Ebből kiolvasható, hogy a különböző egyetemek mennyivel kevesebb pénzből is gazdálkodhatnak évről évre (sajnos 2008 óta egyre fogy a forrás, a drasztikus csökkenés 2010-től figyelhető meg, főleg a 2012/2013-as év fordulóján). (...)

A Matolcsy-féle közgazdaságképzéssel kapcsolatban az a kérdés is felmerül, hogy ha jelenleg ennyire égető szükség van gazdasági szakemberekre, akkor miért csökkentették korábban ilyen mértékben az állami ösztöndíjas helyeket a gazdasági szakokon? Igaz, Matolcsy ezt már megválaszolta:
»Döntően azért, mert a magyar közgazdasági és pénzügyi képzésben még mindig a korábbi, mára meghaladott neoliberális közgazdasági iskola tanai, tévedései a meghatározóak. 2010-től egy új politika és új gazdaságpolitika hozta ki Magyarországot a nyílt pénzügyi és rejtett erkölcsi, társadalmi, gazdasági válságból.«
Talán egy kicsit több szerénység lenne elvárható a jegybankelnöktől, akinek a gazdasági miniszterként való ámokfutása regnálása idején igen érdekes eredményeket produkált a magyar nemzetgazdaság.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Felebarát
2014. szeptember 18. 00:42
majd ez lesz a nonprofit izékkel is :D
Felebarát
2014. szeptember 18. 00:42
majd ez lesz a nonprofit izékkel is :D
kuwiq
2014. szeptember 17. 17:41
pedig a napnál világosabb, hogy olyan közgazdászokra nincs szüksége az országnak, mint amilyenek pl a bajnai meg a simor meg a leisztinger stb elvtársak, akik főleg a mások kárára gazdagodnak, és képtelenek nemcsak a gazdaság, hanem monduk egy egyszerű, termelő cég működtetésére (a kifosztása, az rutinból megy, de a működtetés, az nem, hacsak nem a készbe kell beleülni, de még az se mindig sikerül) viszont olyanokat, mint a Matolcsy, aki képes volt 3% alatt tartani a hiányt, aki nyereségessé tette az MNB-t, nem bocsátanak ki az egyetemek, ő saját magát képezte a külföldi élvonalbeli közgazdászok munkáiból, na meg nála nem csak egy kipipálandó kötet a Samuelson-Nordhaus Közgazdaságtan, hanem látszik, hogy el is olvasta, sőt megértette, ami benne van. hát ezért van szükség egy másfajta közgazdászképzésre, mint ami az ún. egytemeinken folyik, ott csak molinófeszegető hülyegyerekeket képeznek
hátakkor
2014. szeptember 17. 14:36
"Érthetetlen, hogy ha végre pénzt pumpálnak a felsőoktatásba, miért nem azokat az egyetemeket támogatják, amelyeket igencsak megviseltek az elmúlt évek pénzügyi zárolásai?" És nem azt a tudást szállítják, amire szükség lenne. Ment-é a Közgáz által a világ elébb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!