Mi az amiért ki a hibás?

2014. november 14. 11:08

Tegnap volt a magyar nyelv napja. Ez nem igazán tűnt fel senkinek.

2014. november 14. 11:08
Péntek Orsolya
Magyar Hírlap

„Akkor képzeljük el, hogy lehetett volna. 

Mondjuk 2011 óta évente pályázatot írhatnának ki íróknak. Normális összegért, és nem egy Fontos Állami Hivatalnok egynapi csokipénzéért. Vagy felállíthatnának egy valóban működő – hangsúly ezen: valóban működő – nyelvi kutatócsoportot, amelybe a belépő a szaktekintély, nem pedig az, hogy ki kinek az urambátyja, és megfelelően gondolkozik-e azokról a dolgokról, amelyekről nem az ő dolga gondolkozni szakemberként. Jól jönne egy ilyen, hiszen remek lehetőségek vannak a Kárpát-medencei magyar dialektusok felgyűjtésében. Nem ártana a csángó nyelvjárást és kultúrkincset is rögzíteni, amíg még lehet. Jó lenne kutatni és felmutatni a városi nyelv ezer ízét és a szleng rendszerváltás utáni változásait. 

Mindezt, a nyelv ünnepe alkalmából létrejött irodalmi műveket, valamint a kutatási eredményeket pedig be lehetne mutatni az állampolgároknak, ha már van közszolgálati televízió és egy rakás állami közintézmény, amelyek némelyikében a legjobb program huszonöt éve az állandó kiállítás.

De ez senkinek nem jutott eszébe, amikor november 13-át a magyar nyelv napjává nyilvánították. Elsősorban azért nem, mert egy emléknapról dönteni ingyen van, de minden más pénzbe kerül. Ráadásul a nyelvet nem lehet látványos formában átadni, és nem kell hozzá közbeszerzési eljárás. 

Másodsorban pedig mindehhez a politikának valamit rá kellene bíznia a nem feltétlenül politikaközeli szakemberekre. Az írókra, költőkre, nyelvészekre, néprajzkutatókra és programszervezőkre. Igen, közpénzből. 

Ennél valóban egyszerűbb jogszabályt alkotni, aztán, amikor az a szabály az életben nem akar működni, elsiklani a probléma felett, vagy megkeresni a hibást. Hibás, az mindig van. Általában idegenszívű. Az anyanyelv amúgy, köszöni, megvan. Még a székelyeknél és a csángóknál is. Igaz, arrafelé inkább a jogszabályok ellenében. Eszükbe se jut ünnepelni. Mindennap azt teszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2014. november 14. 22:57
Mélységesen egyetértünk kedves Orsolya. Csak hát nem L. Simonokra és Kerényikre kéne bízni a kultúrát. Még csak nem is az MMA enyhén szólva is életműhiányos irodalmi gurujaira és főnénijeire.
kjkj945
2014. november 14. 20:08
http://mno.hu/grund/magyar-nyelv-napja-ovodas-versmondok-vilagszerte-1258258 Magyar nyelv napja: óvodás versmondók világszerte Csaknem kilencezer magyar óvodás szavalta el ugyanazokat a verseket világszerte helyi idő szerint fél 11-kor, hogy így ünnepeljék közösen a magyar nyelv napját. Hanczár János emlékeztetett rá, hogy 1844. november 13-án a pozsonyi országgyűlés nyilvánította a magyar nyelvet államnyelvvé, erre emlékezve a parlament 2011-ben döntött arról, hogy november 13-át nevezi ki a magyar nyelv napjának. http://cultura.hu/aktualis/a-magyar-nyelv-napjan/ stb.
Tóth József
2014. november 14. 18:45
Az egésznek külön bája,hogy az átkosban sokkal igényesebbek voltak a médiák a helyes beszédre,mint a demokráciában! - ja akkor nem volt gagyi,nem jött át minden szemét nyugatról?! A slamposság az igénytelenség,ami ma van és ebben nőnek fel az ifjúság! - ez a liberalizmus ma?
atila68
2014. november 14. 18:03
A Kossuth bemondta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!