Pianoforte

2014. november 19. 08:28

Szerencsésebb lett volna persze, ha ilyen körülmények mellett nem lenne a cégtulajdonosok között volt állami vezető, állami vezető közvetlen hozzátartozója, barátja satöbbije, de ne legyünk telhetetlenek.

2014. november 19. 08:28
Uj Péter
Népszabadság

„Bogányi szerint találmánya újraélesztheti a magyar hangszergyártást. A Zengafons tulajdonosai közé nemrég bekerült Járai Zsigmond volt jegybankelnök felesége és Komoróczki István, volt NGM-államtikár is, utóbbi a cég ügyvezetését is ellátja. Magyar Zongora nevű projektjük gyorsan nyert 217 milliót az Új Széchenyi Tervből, mellé az önrészt (60 millió forintot) pedig a Magyar Nemzeti Bank tette be, és még a Szerencsejáték Rt.-vel is kötöttek egy megállapodást. (Reméljük, rövidesen a világ leghíresebb koncerttermei is megismerhetik Lottó Ottót.)

»A projekt olyan kristálytiszta, mint a zongora hangja« – mondta Bogányi, és ebben semmi okunk kételkedni, még akkor sem, ha a vállalkozásba eddig beérkezett pénzek nagyon nagy része nem technológiai beruházásra vagy nyersanyagok, szabadalmak, egyebek beszerzésére ment el, hanem egyszerűen kifizették bérben, féltucatnyi alkalmazottnak.

Persze ebben sincs semmi illegális, mint ahogy a vállalkozásnak sem jogszerűtlen, hanem inkább csak kényelmesen kockázatmentes és igen szerencsés módja, ha az alapító tulajdonosoknak a fejlesztéshez és gyártáshoz szükséges tőke tizedét sem kell betenniük, beteszi helyettük az állam. Szerencsésebb lett volna persze, ha ilyen körülmények mellett nem lenne a cégtulajdonosok között volt állami vezető, állami vezető közvetlen hozzátartozója, barátja satöbbije, de ne legyünk telhetetlenek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2014. november 19. 10:39
"... inkább csak kényelmesen kockázatmentes és igen szerencsés módja, ha az alapító tulajdonosoknak a fejlesztéshez és gyártáshoz szükséges tőke tizedét sem kell betenniük, beteszi helyettük az állam. ... miért nem látványos, pénzes befektetőktől és reménybeli vásárlóktól hemzsegő kiállításokon, online piactereken nyomulnak vele, ahol mostanában szokás pénzt gründolni az ilyesmikhez." Ez színtiszta rosszindulatú politikai fanyalgás. Ha a neki szimpatikus politikusok támogatnák a reményteljes új magyar találmányt, díszmenetben ünnepelné a bölcsességüket és elmondaná, milyen kockázatos a piacon vállalkozókat keresni, akiknek az a célja, hogy az általuk adott tőke hozamaként lenyúlják a hasznot és megszerezzék a találmány világszabadalmát. S emlékeztetne bennünket a múltra, amikor állami támogatás híján ígéretes találmányok maradtak fiókban, maradtak le a versenyben vagy kerültek potom pénzért idegenek kezébe, akik meggazdagodtak belőle. Ha ezt egy Orbán nevű ellenszenves fickó és volt állami vezetőinek családtagjai teszik, az majdhogynem korrupció, de legalábbis piaci versenyt torzító gyanús ügy. S de jó lenne, ha bebizonyosodna, hogy nem is olyan jó az az új zongora, és nem is kell senkinek, mert akkor lehetne kárörvendeni és az adófizetők elherdált pénzét emlegetni. A legeslegjobb pedig az lenne, ha azért bojkottálná a demokratikus zenei világ az új zongorát, mert egy diktátort támogatnának a megvásárlásával. Majd akkor veszik meg, ha egy liberális hangszergyártó multit vonnak be az üzletbe. Az européer magyar elit majd azért megsúgja a nagy hangversenyszervező központoknak, hogy ne vegyenek „fasiszta zongorát”.
Tintamin
2014. november 19. 10:00
Bástya elvtárs, bakker. Ezt hívják személyi kultusznak. Mindenki tanult róla, de élőben még nem tapasztalta. Na most újra élőben, csak most, csak nekünk. Hihetetlen, hogy ide jutottunk: egy frusztrált pöcs királyként tombol és rabol az országban. A magyar nép meg parázik tőle. Emlékszem, hogy hogy őrjöngött minden fidesznyik, hogy Viktor mekkora demokrata, meg államférfi, stb. és aki nem ezt mondja, az provokál, meg vészmadár. Na, mégiscsak beteljesedtek ezek a jóslatok. Miközben Viktor vonaton viszi a készpénzt svájci bankokba....
Bummer
2014. november 19. 09:42
A projekt jónak tűnik, noha kicsit kevésnek tűnik a befektetés. Egy Steinway vagy Fazioli húszmilliós nagyságrend, a kifejlesztésük inkább milliárdos költség. (A Fazioli viszonylag jó példa, mivel még nincs 50 éves a cég.)
NeMá
2014. november 19. 09:32
" nem technológiai beruházásra vagy nyersanyagok, szabadalmak, egyebek beszerzésére ment el, hanem egyszerűen kifizették bérben, féltucatnyi alkalmazottnak" Te jó ég! Ilyen sötét elmét! A K+F cégek elsősorban fizetést fizetnek azoknak akik dolgoznak a projektben! Az lenne a meglepő és gyanús, ha alapanyagra és eszközökre költenek el a pénzt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!