Aki éhes, és aki nem

2014. december 04. 15:42

Azt hiszem, a gondolkodást alapvetően meghatározza, hogy éhes-e valaki, vagy sem. Ma azt, hogy egy gyerek éhesen megy-e iskolába, azt alapvetően a család anyagi helyzete határozza meg.

2014. december 04. 15:42
Ritók Nóra
hvg.hu

„Azt hiszem, a gondolkodást alapvetően meghatározza, hogy éhes-e valaki, vagy sem. Ma azt, hogy egy gyerek éhesen megy-e iskolába, azt alapvetően a család anyagi helyzete határozza meg. Az anyagi helyzet pedig mostanság nem csupán egyéni döntés kérdése. Hanem leginkább azok döntésén múlik, akik sosem éhesek.

Ők valahogy másképp látják a dolgokat.

Ez jön át Harrach Péter mondatából is. Az, hogy az ő anyagi biztonságából, no meg keresztény életformájából, ő ezt személyes döntésnek tartja. Hiszen ez szerinte csupán életforma kérdése.

Mert vannak ugye olyan életformák, amiben ez jelen van. Hogy nem esznek.  Úri passzióból. Így szoktatják a gyerekeiket. Nemtörődömök. Még jó, hogy nem járnak templomba, biztosan két pofára tömnék az úrvacsorát is. Mert ugyebár ezekben az életformákban semmi sem szent.

Azt hiszem, ez dühít a legjobban. Ez a gőg, ahogy a szegénységet kezelik. Ahogy nem értik a statisztikákat sem, mert azok bizonyára rossz fókuszúak, ahogy egyéni döntésként fogják fel az esélytelenséget, anélkül, hogy egyetlen emberi gesztust tennének feléjük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2014. december 05. 09:20
Én úgy tudom, hogy a szociálisan rászoruló gyerekek ingyen kapnak étkezést, van iskolatej, alma, stb. programok. A szülői felelősséget nem lehet vitatni. kenyér, fél kg zsír, doboz filteres tea, cukor = kész a reggeli, egy hétig ! Meleg víz azért akad :) Előbb vesznek csipszet üdítőt, mint valódi ennivalót ! Tisztelet a kevés kivételnek !
tevevanegypupu
2014. december 05. 08:11
Tudja előbb azt kérdeznem meg azoktól akik reggeli nélkül engedik el a gyereket az iskolába - legtöbbször cigányok, ne legyünk képmutatóak - miért nem takarítanak, miért engedik, hogy a gyerek félmeztelenül rohangáljon a ház - még hogy ház - körül az ürülék közepette, miért, hogy a kedves mama vagy papa százhúsz kilós a gyerek meg csenevész..Miért, hogy gyereklányokat erőszakol meg a kedves rokonság..stb..stb..aztán jöhet a vajaskenyér probléma..ami létezett azok alatt a politikai pártok alatt is, amit maga annyira kedves drága Nóra. A rendszerváltás után már felnőtt egy nemzedék, van iskola, vannak szakmák vannak lehetőségek..Nem korlátlanul az biztos, de vannak..lehet például dolgozni is..Az un. szegényebb réteg pedig mindig gondoskodott a gyerekeiről, nem az a jellemző, hogy éhezni hagyták őket..
hátakkor
2014. december 04. 21:38
Nóra egy eleven életre való gyerek a 3.fogàs után is éhes h tudod..
Zsolt75
2014. december 04. 20:27
Meg aztán el nem végzett közmunkát leigazolni sem szép dolog. Ugye?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!