Ezért munkálkodunk a magyar civilek támogatásán

2015. február 23. 20:15

Az önkéntesség és az állampolgári részvétel mindig országunk sarokköve volt, és most is az. Az amerikaiak meg vannak győződve arról, hogy a civil társadalom az egészséges demokrácia egyik pillére.

2015. február 23. 20:15
Colleen Bradley Bell
Az Egyesült Államok Nagykövetsége

Beszéd a Pro bono a társadalmi innovációért konferencián

Jó reggelt! Először is szeretném F. Tóth András úrnak megköszönni a lehetőséget, hogy szólhatok néhány szót a konferencia megnyitóján.

Különösen azért örülök annak, hogy itt lehetek, mert az önkéntesség és az állampolgári részvétel mindig országunk sarokköve volt, és most is az. Az amerikaiak meg vannak győződve arról, hogy a civil társadalom az egészséges demokrácia egyik pillére. Amint Obama elnök mondta: »A demokratikus kormányzáshoz alapvetően szükség van a civil társadalom részvételére. A civil társadalom összehozza az állampolgárokat abban, hogy elszámoltassák a vezetőiket és olyan problémákkal foglalkozzanak, amelyeket a kormány egyedül nem tud megoldani.«

Nagykövetségünk ezért munkálkodik egy erőteljes magyar civil társadalom támogatásán.

Ez a konferencia nagyon is megfelel e célnak, mivel a pro bono munkát támogatja, egy bizonyos fajta önkéntességet, az üzleti közösség részéről jelentkező fontos állampolgári kötelezettségvállalást. A vállalatok és egyéni szakemberek pro bono munkáján keresztül a civil szervezetek olyan szakértelemre és tanácsokra tesznek szert, amilyenekhez másképpen nem juthatnának: a működésükhöz elengedhetetlen iránymutatáshoz.

A pro bono munka a jó társadalmi szerepvállalás lényeges eleme, olyan érték, amit az amerikai vállalatok egészen biztosan értenek. És, amint e konferencia mutatja, olyan érték, amit a magyar magánszektor is tiszteletben tart.

Ez különösen igen fontos most, amikor a civil szervezeteknek egyre több szabályozással és korlátozással kell küszködniük, s a szükséges jogi segítség költségei gyakran a működésükre és programjaikra szánt forrásokat terhelik. Minél kisebb egy szervezet, annál értékesebb számára a stratégiai tervezésen és belső irányításon javító pro bono munka. Az üzleti és a civil szektor között a pro bono munka révén létrejövő párbeszéd gyümölcsöző társulásokhoz vezethet – az Egyesült Államokban és másutt is számtalan példa van erre.  A pro bono munka új ötleteket generál, s az ilyen típusú együttműködés olyan innovatív és inspiráló környezetet teremt, amely a vállalkozásoknak, a civil társadalomnak és a tágabb értelemben vett gazdaságnak egyaránt kedvez.

Örülök annak, hogy az Egyesült Államokból számos, a témában jártas szakember vesz részt ezen a konferencián, hogy megosszuk néhány legjobban bevált gyakorlatunkat, például azt, hogy a pro bono szolgáltatásokat kínáló vállalatoknak társasági adókedvezményeket biztosítunk.

Mint Önök közül sokan tudják, mielőtt Magyarországon megkezdtem nagyköveti szolgálatomat, önkéntes alapon számos non-profit szervezetnél töltöttem be vezető pozíciókat. Személyes tapasztalatból ismerem az ilyen jellegű vállalati és non-profit együttműködés közvetlen előnyeit, és lelkes híve vagyok az Önök törekvéseinek. Mindannyiuknak nagyon köszönöm, amit tesznek – alig várom, hogy ma tanulhassak Önöktől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2015. február 24. 14:40
http://www.nydailynews.com/news/politics/republicans-irs-continued-target-tea-party-groups-granting-tax-exempt-status-article-1.1461822 Aha. Nem lehetne az itthoni civilek 99%-val foglalkozni?
békalepcse
2015. február 24. 14:17
Nagyon halkan kérdezem, a magyar civileket nem a magyar állampolgároknak kéne támogatni? Minden más beavatkozás.
atila68
2015. február 24. 11:35
Azért munkálkodnak a magyar civilek támogatásán mert abból nagy balhé lenne ha nyíltan pénzelnének magyarországi törpepártokat.
catalina9
2015. február 24. 11:28
"...Úgy tartja, ma elsősorban a „Soros-hálózatnak" köszönhető az ország nemzetközi rossz híre. „Soros a személyében is be van oltva a nacionalizmus ellen, ami érthető, ha figyelembe vesszük a zsidó örökséget. Az általa kiépített hálózat viszont nagyon is politikussá lett... Scruton szerint nem a hazai jobboldal üldözési mániája van a Magyarország elleni összeesküvés emlegetésében. „Angliából nézve úgy látom, létezik ilyen összeesküvés. Van néhány ember, aki a nemzetközi médiában folyamatosan fasizálódó diktatúrának állítja be az országot. A baloldali elfogultság persze általában is jellemzi az egyetemeket, különösen a drága amerikaiakat. Ezek ösztöndíjakat adnak a Haraszti és Kis János köreiből kikerülőknek, akik gyakran rendkívül intelligens és érdekes emberek. Ám kikerültek a magyar parlamentből is, s a nyugati világban meglévő privilégiumaikat arra használják, hogy országon kívüli ellenzék legyenek. Szerintem ez illegitim hatalomgyakorlás." Hát ilyen a civilség...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!