Blaskó Péternek nem járna taps Bécsben

2015. április 22. 11:35

Techet Péter szerint ha Blaskó a Burgtheater színpadáról féltené az osztrák demokráciát, a bécsiek megtapsolnák, hiszen annak idején Thomas Bernhard darabjait is jól fogadták. Techet téved.

2015. április 22. 11:35
Tölgyesi Gábor
Magyar Nemzet

„Miután Blaskó Péter Kossuth-díjas színművész, a nemzet művésze a Mandineren közzétett nyílt levélben tiltakozott a Burgtheater színészeinek politikai jellegű akciója miatt, a HVG online kiadása kioktató hangvételű publicisztikát közölt, állítván, hogy Bécs vezető színházában a hasonló akciókat taps fogadná. A szerző, Techet Péter úgy gondolja, Blaskó azért ragadott tollat, hogy »bebizonyítsa tájékozatlanságát«, ő pedig azért, hogy Blaskó őszinte érdeklődésére választ adhasson, »elkerülve, hogy a jövőben hasonlóan kínos szituációkba kerüljön tudatlansága miatt«.

Techet Péter szerint ha Blaskó a Burgtheater színpadáról féltené az osztrák demokráciát, a bécsiek megtapsolnák, hiszen annak idején Thomas Bernhard darabjait is jól fogadták. (Ami az osztrák demokráciaféltést illeti: az FPÖ támogatottsága 28 százalékos, az SPÖ-é és az ÖVP-é 26-26 a legutóbbi felmérés szerint.)

»Thomas Bernhard darabjaiban gyilkosoknak neveznek minden bécsit, és a legkeményebben szidalmazzák Ausztriát, a bécsi értelmiségi és színházi elit részéről egyetértés volt a válasz. Tény, hogy a nyolcvanas években voltak még tüntetések Bernhard darabjai ellen, de nem színészek – mint Blaskó Péter – és nem színházba járó polgárok, hanem szélsőjobboldaliak és a keményen jobbos bulvárnapilap, a Kronen Zeitung cikkírói őrjöngtek« – írja Techet, aki feltehetően egy konkrét Bernhard-darabra, a Heldenplatzra utal írásában, legalábbis azt a Burgtheater-bemutatót övezte ilyen felzúdulás.

Techet téved: ugyanis nem csupán a szélsőjobboldaliak és a Neue Kronen Zeitung haragját vívta ki az Anschluss ötvenedik évfordulójára írt mű – s amelyet a Burgtheater fennállásának századik évfordulóján mutattak be.

A néppárti Alois Mock akkori alkancellár szerint a Heldenplatz „Ausztria teljes szidalmazása, amit ráadásul az adózók pénzéből fizettek«. A szociáldemokrata Bruno Kreisky egykori kancellár szerint» nem lett volna szabad hagyni« a darab bemutatását, míg a néppárti Kurt Waldheim, akkor hivatalban lévő államelnök »az osztrák nép goromba megsértésének« titulálta Bernhard darabját, ami megidézte a Heldenplatzon Hitlert ünneplő, több mint százezres tömeget.

Az osztrák néppárt, az ÖVP számos politikusa bojkottra szólította fel a bécsieket – tény, ez utóbbi végül jó reklámnak bizonyult: a darabot 1988 és 2000 között több mint 120 alkalommal játszottak a Burgtheaterben, 127 ezer néző előtt.

Mindenesetre a balliberális Der Standard kulturális rovatának akkori vezetője, Peter Sichrovsky még a darab bemutatója előtt arról írt, hogy olvasta Bernhard színművét, ami »rettenetesen rossz«, s abbeli óhajának adott hangot, hogy Bécsben bárcsak olyan demokrácia volna, mint a németországi Frankfurtban, ahol megakadályozták Rainer Werner Fassbinder színműve, A szenny a város és a halál bemutatóját. A konzervatív Die Presse három vezércikket is szentelt a Heldenplatz elítélésének, míg a népszerű bulvárlap, a Der Kurier cinikusnak nevezte a bemutatót, s úgy vélte: »a Burgtheater kultúrharcot játszik – színház helyett«.(Nincs új a nap alatt.)”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. április 22. 17:59
Vihar a labvizes lavórban. Hagyjuk már a francba. Ettől aztán semmi sem változott se pró se kontra.
Zokni
2015. április 22. 17:35
"..." - írja Thomas Bernhard-ról. Igen. Lehet. De ezzel nem cáfolt semmit. Ha a Burgtheaterben Blaskó Péter tíz éve, vagy ma felszólalna a Jörg Haider-féléhez hasonló szélsőjobboldali osztrák vonal ellen, akkor most a nézőtér éljenezne, vagy pfujolna?
marko11
2015. április 22. 16:54
Persze. Mint az internetes "vitákban", amikor egy lényegtelen mellékszálon kezd el "vitázni" valaki. Ugyanis teljesen közömbös, hogy Blaskó Pétert megtapsolták volna Bécsben vagy sem. A lényeg, hogy köszönjük, de nem kérjük, hogy idegenek belepofázzanak magyar ügyekbe. Pláne, ha fogalmuk sincs a magyar valóságról! Pláne, ilyen ízléstelenül!
Mich
2015. április 22. 15:44
A HVG nem csak hazug, de félre is érti/magyarázza a helyzetet... Tölgyesi így hibás alapon vitázik a HazugságGyárral... 1. egy kritikus hazai előadás nem hasonlítható össze azzal, hogy egy külföldi vendégtársulat a színpadot használja fel a színdarabon kívüli demonstrációra 2. igen az osztrákoknál (is) létezik az önostorozás 3. Bernhard (holland származású) osztrák volt - tehát "megengedhette magának" 4. már 26 éve halott - tehát mint "majdnem klasszikust" játszhatják 5. emellett az osztrák náci múlt NEM összehasonlítható a magyar jelennel...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!