Végig a síneken

2015. augusztus 28. 20:26

Van egy rés a kerítésen. Ott jön át a vonat. Néhány menekült bizonytalanul visszafordul, mert nem hiszik el, hogy nem bántják őket. Mást hallottak.

2015. augusztus 28. 20:26
Kálló Péter
Kallopeter Photography

„Van egy rés a kerítésen. Ott jön át a vonat. Álldogálok, mellettem fáradt és megtört emberek sétálnak. Nem másszák meg a kerítést, hanem jönnek a síneken. Harminc fok körüli a hőmérséklet, szomjasak és meggyötörtek. Még a szerb oldalon meglátják a rendőröket, megijednek, hogy bántani fogják őket, de a rendőrök kedvesek és segítőkészek. Mindenki azt kérdezi, hogy kell-e ujjlenyomat, és ha kell, akkor ugye nem kell az országban maradniuk. Nem akarnak. Németországba vagy Svédországba gyalogolnak.

Ennél sokkal abszurdabb látvány fogadja őket: külföldi és magyar tévéstábok ledlámpákkal bevilágított bejelentkezései, közvetítő autók koszorúja és történetre éhes fotóriporterek gyűrűjében lépnek be az Unióba. Én is egyike vagyok ezeknek és döbbenten bámulok. Valahogy nem így képzeltem a propaganda szigort.

Néhány menekült bizonytalanul visszafordul, mert nem hiszik el, hogy nem bántják őket. Mást hallottak. Félnek, hogy az országban kell maradniuk. A beszélgetések közben kiderül, hogy ki miért indult útnak. Egy húszéves afgán srác, mankóval gyalogolta le ezt a hosszú távot, ami egy egészséges embernek is megterhelő. Lebombázták a házát, a családja meghalt, elvesztette térd alatt a lábát. Azt mondja szerencsés, hogy életben maradt, lehetett volna rosszabb is. Nagyobb szörnyűségeket is látott.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 114 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
héttörpe
2015. augusztus 30. 12:11
irodalmi, már-már Miklósi Gábor szintű írás. Valahol megint felsír egy gyerek.
iratus senex
2015. augusztus 29. 17:23
„Néhány menekült bizonytalanul visszafordul, mert nem hiszik el, hogy nem bántják őket.” – Dacára annak, hogy nem bántják őket a többséget is erre kellene rávenni! Forduljanak vissza! Mindenütt jó, de legjobb otthon!
TAVIROZSA
2015. augusztus 29. 13:17
Szegény fiút nagyon sajnálom, de azért néhány védett menekülttábor van Ázsiában is ! Az ENSZ ott sem csinál semmit, mert errefelé még nem !?
áfonya
2015. augusztus 29. 10:21
Eu nem Európa érdekeit képviseli ,globali gazdi ,látható eu hurcolja be a betolakodókat.Nagyon szembe tűnő csak azért fogdossák össze a tengeren hánykolódó afrikaiakat hogy Európába szállítsák ,holott közeli z afrikai part ott nem engedik kirakni .Megismétlődik az amerikai rabszolga kereskedelem ,Afrikából hajókkal szállították az összefogdosott négereket rabszolgáknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!