Játék tőzsde helyett

2015. október 28. 13:19

Úgy tűnik, nagy dobásra készül a Magyar Nemzeti Bank a Budapesti Értéktőzsdével: az állami vállalatok és a kis- és középvállalkozások börzére lépését szeretné elősegíteni a jegybank.

2015. október 28. 13:19
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

Miért is kell fejleszteni a Budapesti Értéktőzsdét? Röviden azért, mert a privatizációit leszámítva nem tölti be szerepét: forrásokat nem közvetít a gazdaságnak, s nem tisztítja a belső folyamatokat. Egy-egy cég papírjainak kibocsátása ugyanis a transzparencia legfőbb megnyilvánulása a pénzügyi-gazdasági életben. Ezzel szemben nálunk sokan azzal a céllal kérték a tőzsdei bevezetést, hogy a vállalatok tulajdonosai extraprofittal kivehessék az eredetileg befektetett pénzük egy részét vagy az egészét. Holott ennek a közvetítőrendszernek is az a legfontosabb feladata, hogy rávilágítson, miként is kell használni a részvénypiacot, s hogy ne az éljen a befektetők fejében, a tőzsde a kaszinózással egyenértékű.

Hosszú időn keresztül a helyzet megváltozására nem is látszódott esély. Viszont a jegybank belépése a történetbe átrendezheti a tőzsde pozícióját. Az MNB közlése alapján azért szállnának be a Budapesti Értéktőzsdébe, hogy hozzájáruljanak a tőkepiac sikeréhez, amely nem jelenthet mást, mint hogy több, ma még teljesen állami kézben lévő cég jelenik majd meg a tőzsdén. Rajtuk kívül pedig a kis- és középvállalkozások is »megfuttathatnák« a nevüket. Ha pedig a hazai gazdasági élet mind több szereplője érezné úgy, hogy ott a helye a parketten, a sikeres tőzsde működése növelhetné a versenyképességet és a gazdaság átláthatóságát. Egy biztos, az a kívánatos irány, hogy olyan stratégiai tulajdonosi kör kezében legyen ez az intézmény, amely elkötelezett a magyar tőkepiac felvirágoztatásában.

A feladat azonban hatalmas, kár előre álmokat szőni. A sikeresen működő értéktőzsdéhez robusztusan növekvő gazdaságra, tőzsdebarát politikai, jogi és adózási környezetre, tömérdek cég bevezetésére, magas szintű pénzügyi oktatási rendszerre és komoly szakembergárdára lesz szükség.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2015. október 28. 14:37
Az állami cégeket kötelezően tőzsdére kellene küldeni. Rögtön sokkal átláthatóbb gazdálkodásra lennének kényszerülve.
tunde04
2015. október 28. 14:34
"...nálunk sokan azzal a céllal kérték a tőzsdei bevezetést, hogy a vállalatok tulajdonosai extraprofittal kivehessék az eredetileg befektetett pénzük egy részét vagy az egészét. Holott ennek a közvetítőrendszernek is az a legfontosabb feladata, hogy rávilágítson, miként is kell használni a részvénypiacot, s hogy ne az éljen a befektetők fejében, a tőzsde a kaszinózással egyenértékű. " Erről nekem ápdét robi jutott az eszembe! egyébként az MNB lépését helyesnek gondolom a gazdaságunk szempontjából.
Megtalálta
2015. október 28. 13:31
Először az osztrák többségi tulajdonost kellene kivásárolnia az MNB-nek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!