CSOK-őrület: elég legyen már a sírásból!

2016. január 19. 12:55

Az az egyoldalúság, amelyet az online sajtó az utóbbi két hétben felmutatott e program értékelése során, már nem világnézetet, hanem tisztánlátást sért.

2016. január 19. 12:55
Palkó István
Portfolio

„Boldog lennék, ha az állam hagyná magától működni a gazdaságot, és nem szólna bele a családtervezésbe. A CSOK e két kívánságomnak épp az ellenkezőjét testesíti meg, a kormány gazdaság- és társadalom-politikájának kiváló esszenciájaként. Az az egyoldalúság azonban, amelyet az online sajtó az utóbbi két hétben felmutatott e program értékelése során, már nem világnézetet, hanem tisztánlátást sért.

A hvg.hu, az Index, az Origo és a 444.hu utóbbi napokban, hetekben született cikkei alapján nézzük a CSOK-kal szembeni talán öt leggyakoribb kritikát!

1. Nem a szegényeket és a rászorulókat segíti

Bevett gyakorlat a szegényeket és a rászorulókat egymás szinonimáiként emlegetni, és rászorulónak tekinteni szinte minden kormányzati program esetében a szegényeket. A tágabb értelemben vett lakáspolitikában biztosan nagy az átfedés e két csoport között, a CSOK-ról azonban messziről ordít, hogy a szegények felkarolásának a hiányát butaság lenne számon kérni rajta. Sokan és régóta hiányolunk egy, a szegényeknek szóló, alaposan kidolgozott, állami/önkormányzati és piaci együttműködéssel megvalósuló, átfogó bérlakásprogramot. Szükség lenne a Gini-együtthatókkal bizonyított társadalmi leszakadás megállítására még a gazdasági növekedés fenntarthatóbbá tétele érdekében is. Súlyos céltévesztés azonban a CSOK szabályozásában szereplő igénybevételi feltételeket azért kárhoztatni, mert azok kizárják a közmunkásokat, a tartós munkanélkülieket, a mélyszegénységben élőket. Valóban segíteni kell rajtuk, de nem egy olyan egyszeri lakástámogatás kiterjesztésével, amelynek a következményeit (a program demográfiai céljának megfelelően) a 3 gyermek méltó felneveléséhez elégséges jövedelemmel rendelkezők tudják csak vállalni. A CSOK csak a kezdő anyagi lökést adja meg az új otthonban elkezdett élethez, a tartós bentlakás feltételeit már az igénybevevőnek kell biztosítania a legalább 5 tagú család számára. Hogy miért engedi meg a jogszabály, hogy másik lakása is legyen az igénybe vevő családoknak, mi sem értjük, de egyértelmű, hogy a CSOK igazi rászorulói a jövedelemmel rendelkező gyermekvállalók. Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy »másodkörös« hatásaiban a CSOK a szegények számára is hozhat előnyöket. A használt lakások árának (alább a kritikusok által sérelmezett) csökkenése például bizonyos ingatlanpiaci szegmensekben javíthat is azok helyzetén (csakúgy, mint a kisebb összegű CSOK lehetőségek), akik emberhez méltóbb használt lakásba költöznének. A lényeg azonban az, hogy a CSOK egy lakáspiaci gazdaságélénkítő és demográfiai ösztönző program, és mint ilyen, törvényszerűen a jövedelemmel rendelkezőknél érheti el célját, szociális elemeket ne kérjünk számon rajta!

2. Túlzott eladósodást okoz, egyfajta »új devizahitel«

Azért bájos ez a félelem, mert épp ellentmond az előzőnek. Ha ugyanis a jövedelemmel rendelkezőknek túlzott eladósodást okozhat, mivel járna a jövedelemmel nem rendelkezőknél? Egyébként több banktól is azt halljuk, hogy a második (bankok számára sokkal jövedelmezőbb) 10 millió iránt jóval kisebb az érdeklődés, mint az első 10 millió iránt. Ez persze önmagában nem jelenti azt, hogy aki CSOK-ot vesz igénybe, ne tudná túlvállalni magát egy hozzá felvett lakáshitellel. A CSOK-os hitel kockázatának alacsony szinten tartásáról azonban több sajátossága is elég jól gondoskodik. A kamattámogatott hitelek nem teljesítési aránya Magyarországon mindössze 3,9%, szemben az összes lakáshitel 18,8%-os NPL-rátájával, és az új kamattámogatott hitel még a korábbiaknál is kisebb anyagi terhet ró a felvevőjére. A kamattámogatott hitel törlesztőrészlete a maximális 10 milliós összeg és a szintén maximális 25 éves futamidő mellett negyedszázadon keresztül havi 47 ezer forint lesz a kamattámogatás nélkül ma átlagosan vállalt csaknem 60 ezer forinttal szemben. A kamattámogatott hitel kamata emellett változatlan (3%) marad a teljes futamidő alatt. Persze ezzel is meg lehet csúszni, egy túlzott (általunk egyébként nem várt) hitelboom megállítására azonban az MNB egy éve működő adósságfék-korlátai (50%-os jövedelemarányos törlesztés és 80%-os hitelfedezeti arány) minden további nélkül alkalmasak. Ami pedig az első 10 milliót illeti, ennél a szabályoknak köszönhetően csak előre vállalt gyermekkel tudjuk túlvállalni magunkat. A gyermekszámot érintő túlvállalás előfordulási valószínűsége érzésünk szerint messze elmarad a korábbi túlzott hitelfelvételtől, mégpedig a gyermekvállalás személyesebb, egzisztenciális, nem kifejezetten pénzügyi jellege miatt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trendo
2016. január 19. 16:43
A CSOK-ra szánt költségvetési pénzt adják oda a Roma Önkormányzatoknak. És akkor nem lesz vele gond egy szál se.
Onurisz
2016. január 19. 16:18
Teljesen korrekt érvelés. Csak a bevezető mondatot, annak is a második felét nem értem: "Boldog lennék, ha az állam hagyná magától működni a gazdaságot, és nem szólna bele a családtervezésbe." Nem hiszem, hogy jobb lenne, ha az állam hagyná magától működni a gazdaságot. Szerintem ezt próbáltuk már és nem jött be, de nem kifogásolom, ha valaki ettől lenne boldog. De miért lenne boldog a kedves szerző, ha az állam nem szólna bele a családtervezésbe? (Most hagyjuk, hogy nem beleszólásról van szó, hanem ösztönzésről, bár nagyon nem mindegy.) Fel nem fogom, hogy egy jóeszű közgazdász, miért nem látja be, mekkora veszélyt jelent a jelenlegi magyarországi születésszám? Hogy nem lehet erről konszenzusra jutni? Boldog lenne, ha 30 év múlva nyolcmillió lakosra 40% nyugdíjas jutna? Ha egy elöregedett társadalomban élne, ahonnan már önmagában emiatt is elmenne a tehetséges fiatalok többsége? Vagy attól lenne boldog, ha befogadnánk kétmillió muzulmán arabot és afrikait? Nem tudom elhinni. Vagy ez a boldog mondat csak egy rutinszerű visszaigazolás baráti körének ostoba politikai előítéleteire?
Pinter68
2016. január 19. 16:16
"...CSOK egy lakáspiaci gazdaságélénkítő és demográfiai ösztönző program..." Nekem éppen ez a problémám vele. Hogy szerintem egyiket sem fogja elérni. Rossz hatékonysággal kikúrunk egy csomó pénzt az ablakon, hogy odaadjuk olyanoknak, akik nem feltétlenül szorulnak rá. És sem érdemi gazdaságélénkülés nem lesz (ahhoz ez magában amúgy is kevés lenne), sem pedig érdemi szaporulat emelkedés. Ugyanis a kedvezményezett rétegnél eddig sem a jövedelmi helyzet döntötte el, hogy vállalnak-e három gyereket. A gyerekvállalási hajlandóság egy sokkal összetettebb kérdés (lásd a Defacto elemzése) annál, hogy csak egy nagy rakás pénz odalökésével meg lehetne változtatni. http://index.hu/gazdasag/defacto/2016/01/18/defacto/
NeMá
2016. január 19. 16:16
Nyilván a libsig ettől az intézkedéstől rettegnek! Beleköp rendesen a levesükbe! Nyilván lesz munkateremtő hatása! Mindenféle szektorban! És hát aki igénybe szeretné venni annak családot kel alapítania! Csökken alaposan a migráns igény is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!