Lex Pallas Athéné Alapítványok – Tiltakozunk az információszabadság leszalámizása ellen!

2016. március 01. 10:14

Lassan bármely ingatlanközvetítő és műkincsalkusz is a Magyar Nemzeti Bank piaci versenytársának számít, akire figyelemmel a jegybank eltitkolhatja a kiadásait.

2016. március 01. 10:14
Transparency International Magyarország
Transparency.hu

„A Magyar Nemzeti Bank és az általa irányított vállalkozások üzleti tevékenységével kapcsolatos adatok nem lesznek megismerhetőek, ha a nyilvánosság az »üzleti tevékenységük szempontjából aránytalan sérelmet jelentene«.  Akárcsak a Magyar Posta esetében, a jegybanknál is a versenytársak indokolatlan előnyhöz jutása számít aránytalan sérelemnek. A jegybank és csatolt részei kiterjedt beruházásaira figyelemmel lassan bármely ingatlanközvetítő és műkincsalkusz is a Magyar Nemzeti Bank piaci versenytársának számít, akire figyelemmel a jegybank eltitkolhatja a kiadásait.

A törvényjavaslat a jegybanki alapítványokat is elrejtené, azokra ugyanis a közhasznú szervezetekre vonatkozó nyilvánossági szabályokat rendelné alkalmazni. E szabályok hatására annyit tudhatunk meg a jegybank 250 milliárd forint közpénz felett rendelkező alapítványairól, mintha azok egyszerű civil szerveztek lennének. Az például homályban marad, hogy miféle bírálóbizottságok osztanak közpénzt a Pallas Athéné alapítványoknál és a nyertesek pályázatai is titkosak lesznek. (...)

Korábban arra kértük a parlamenti képviselőket, hogy ne szavazzák meg a Magyar Posta közpénzgazdálkodásának a titkosítását, ám a kormánytöbbség eddig nem sok jelét adta annak, hogy hallgatna a szavunkra. Idő hiányában még nem találtuk ki, hogy miként próbáljuk megértetni az Országgyűlés tagjaival azt, hogy ez a törvényjavaslat nyilvánvalóan ellentmond az Alaptörvénynek, amely a közpénzek felhasználása körében teljes nyilvánosságot ír elő. Nem is beszélve arról, hogy durván sérti a magyar polgárok érdekeit, hiszen egyre kevésbé lesz átlátható, hogy mire költi az állam az adónkat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2016. április 19. 17:02
Na ami ellen a transparency tiltakozik azt mindenképp meg kell védeni mert az ország érdeke..
cutcopy
2016. április 19. 14:46
"annyit tudhatunk meg a jegybank 250 milliárd forint közpénz felett rendelkező alapítványairól" Így van megtudhatjátok hogy 250 milliárd, ennyi infó is bőven elég nektek az epehányáshoz..
Gombóc XVI. Artúr
2016. április 19. 14:46
Aha. Tehát akkor szerinted a Fidesz által kinevezett Péterfalvi is rögeszmés lett, mert ő is a nyilvánosságot említette a közpénz kapcsán.
august
2016. április 19. 14:45
Ami pedig a 100%-os állami tulajdont illeti, mesélj már nekem egy kicsit arról, hogy ki ellenőrzi az államot, mint tulajdonost?? Egy demokráciában a választók, a nyilvánosság útján. ------- Amikor az állami vagyon 90%-a eltűnt, vajon ki ellenőrizte az államot, mint tulajdonost. Úgy látszik az agyhalottak megtalálták a legújabb gumicsontot, úgy hangzik, -nyilvánossáááág. A világ egyetlen országában sincs teljes nyilvánosság, a közpénzek fölhasználásában sem. Fokozatok vannak, ami a teljes nyilvánosságra tartozik, és vannak olyanok amit képviselők, és az arra jogosultak, és a szakemberek ismerhetnek. Egyébként teljesen mindegy nektek, hogy papirosokkal, vagy azok nélkül tolvajoztok, semmi nem tud benneteket eltántorítani a rögeszméitektől.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!