Az EU ne szóljon bele országaink családpolitikájába!

2016. április 14. 09:37

Ezért fontos, hogy az EU közös döntéseiben maradjunk a közös minimumnál, ami nem más, mint házasság egy férfi és egy nő között, és a család, amely házasságon vagy leszármazáson alapul. Interjú.

2016. április 14. 09:37
Frivaldszky Edit
családháló.hu

Az EU-ban a családokat érintő kérdésekről elvileg minden tagállam saját döntéskörön belül határozhat. Ez azonban csak elvileg van így. Mekkora a nyomás Brüsszelből, hogy mégis csak az ő verziójuk érvényesüljön?

A házasság és család fogalmának meghatározása alapvetően a tagállamok hatáskörébe tartozik. Azonban olyan családjogi kérdésekben, amelyeknek több országra kiterjedő vonatkozásai vannak, az EU alkothat jogszabályokat. Sok ilyen kérdés lehet a családok egyik országból másikba költözésétől, az örökbefogadásokon keresztül az örökösödésig. Ezekben az esetekben az unió megfogalmazza, hogy mit ért család alatt. Az Európai Bizottság eltökélt abban, hogy előmozdítsa a homoszexuálisok »házasságát« az EU minden országában. E célból rendelkezésre áll egy útmutató, továbbá az Európai Bizottság alelnöke is így nyilatkozott a legnagyobb európai melegszervezet egyik gálaestjén. Az AnyaApaGyerekek kezdeményezésen keresztül (www.anyaapagyerekek.hu) mindenki üzenetet küldhet az Európai Bizottságnak: ne szóljanak bele az országaink családpolitikájába!

Milyen irányok léteznek jelenleg az EU-ban, amelyek a család értékéhez, definíciójához kapcsolhatóak?

A különböző országok különbözőképpen értelmezik a családot. Van, ahol a homoszexuálisok »házassága« örökbefogadási joggal társul, van, ahol enélkül köttetik a frigy, és olyan országok is léteznek, ahol a regisztrált élettársi kapcsolat lehetőségével élhetnek ezek a párok. Ezért fontos, hogy az EU közös döntéseiben maradjunk a közös minimumnál, ami nem más, mint házasság egy férfi és egy nő között, és a család, amely házasságon vagy leszármazáson alapul. A jelenleg létező uniós megfogalmazások bizonytalanok, és nem egyhangúak, ezért is szükségszerű lépés ezen fogalmak tisztázása.

Mely döntések jelentik a legnagyobb veszélyt a hagyományos család-definícióra nézve?

Auok, amelyek a házasság és a család intézményét, mint a társadalom alapját kezdik ki. A magyar család-definíció, amely egyezik a kezdeményezés javaslatával, a természettel összhangban lévő valóságot írja le. Azt az emberi valóságot, amelytől eltérve beláthatatlan következményekkel számolhatunk. Azok az országok, amelyek más család-definíciót használnak, kísérleti nyúlnak tekintik például az azonos nemű pároknak örökbeadott vagy béranyán keresztül született gyermekeit. Ha egy új terméket vezetnek be a piacra, hatástanulmányt készítenek előtte, hogy megvizsgálják milyen következményei lesznek az egyénre és a társadalomra nézve. A házasság és család-definíciók megváltoztatásáról nem készültek ilyen hatástanulmányok, úgy döntenek a társadalom alapját jelentő családról, hogy nem gondolnak a következményekre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vezetéknév Utónév
2016. április 14. 13:26
Többek közt pont azért csatlakoztunk az EU-hoz, hogy az úniós normák érvényesüljenek nálunk, beleértve a családot is. Nem azért kapunk pénzt, tudást, infrastruktúrát Brüsszeltől, hogy EU-ellenes értékeket kövessünk. Nevetséges azon méltatlankodni, hogy a közösség, amihez tartozunk, betartatja velünk az általunk aláírt szerződést.
Csigorin
2016. április 14. 12:34
Alairtam :)
vigyor
2016. április 14. 11:31
Ez pont az a téma, amit tényleg meg kell hagyni nemzeti szuverenitás alatt.
hajjaj
2016. április 14. 11:10
Az lesz az igazi,ha az EU kimondja: amennyiben egy buzi egy kancával összeáll,azt családnak kell tekinteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!