Úszógyerekek

2016. április 09. 11:23

Semmilyen érem nem éri meg. A sportoló sportja egészen el van dugva a lélek alján.

2016. április 09. 11:23
Kiss Noémi
Műút

„Mikor Egerszegi Krisztinát (a kép közepén, kezében a kupával, épp mellettem ül) aranyosnak nevezi a riporter egy »női« magazinban, mert nem mutogatja a gyerekeinek, hogy hányszoros olimpikon, milyen édes, jaj, de szerény, Egérke — nekem mindig az jut eszembe, mekkora barom az az olvasó, aki ezt beveszi. Egérke pontosan azt teszi, amit minden nagy sportoló. Azért nem mutogatja, mert nem akar tudomást venni róla, mert száműzte az érmet. Mert egy olyan érem pont az az idegen és durva világ. És mert semmilyen érem nem éri meg. A sportoló sportja egészen el van dugva a lélek alján. A tudatalatti legmélyebb bugyrában lógnak az aranyak, a csúcsok, a megúszások, az edzések, ott ül a hajnali óra csörgése; úszás iskola helyett, úszás család helyett, az úszás barátságok, zene, film, bármi helyett. Az úszás a nyári szünet helyett, a hétvégék versenyei, a szünet nélküli hosszak a klóros vízben, kicsípett szemmel, véresre feldörzsölt hónaljjal. Az ideggörcs, kialvatlanság. A glottnadrág, az úszódeszka, a búvártalp műanyag- és vegyszerbűze. Az úszók nem tudnak beszélni. Nekem évekbe telt, amíg megtanultam, miután abbahagytam az edzéseket.

Ez csak egy fénykép, halott életet, sőt győzelmet ábrázol. Milyen foltos, merev. Az alakok arca elmosódik, a színek lassan szétfolynak.

Véletlenül néztem rájuk, már nem akarom őket. A Facebookon szembejöttek, kidobta az üzenőfalam. Még meg is hatódtam, butaság, hogy a halál sír, én örülök ennek a halálnak. Hogy bírtuk ki, fogalmam sincs. Na, mit mondjak erre — a medencében lettem író. Mégsem tudok róla beszélni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wilbur Nárcisz-11 Swain
2016. április 11. 08:59
Azért az vicces, hogy évtizedekig küzdöttek eleink, hogy ne tizenkét éves gyerekek robotoljanak a szénbányákban napi tíz órát. Ma meg önként és dalolva küldik a gyerekeiket "élsportolónak" a szülők.
Dénia
2016. április 11. 06:02
Na azért várjatok már egy kicsikét. Ti mind, akik most azt bizonygatjátok, hogy az úszásra kárhoztatott gyerekeknek milyen iszonyatos szörnyű az életük. Senki nem magyarázza meg nekem, hogy egy gyereket arra lehet kényszeríteni kínzással és lelki terrorral, hogy élsportoló legyen, ha benne nincs meg ez a becsvágy és ambíció, azon kívül, hogy tehetséges! Aki nem szereti ezt és nem bírja a terhelést, abbahagyja. Akiről kiderül, hogy nem kiugró tehetség, nem éri meg neki gyötörni magát, az abbahagyja. Aki rádöbben, hogy nem lesz soha első, csak második, meg harmadik, abbahagyja, vagy edző lesz. Aki pedig eljut a csúcsra, és kaszálja az érmeket, az teljesen biztos, hogy saját maga is legalább annyira akarta, mint az edzője, vagy a szülője. Meg van benne az ambíció, meg a becsvágy, és saját akaratból csinálta végig, és választotta ezt az életet. Tényleg el ne kezdjétek már megmagyarázni, hogy az élsportolók azok kényszerített rabszolgák a mi szórakoztatásunkra, mint a gladiátorok.
hamusamu
2016. április 10. 23:22
Megutálta, érthető. Kemény dolog ez.
csuka
2016. április 10. 15:29
Ennél is messzebbre ment Kiss László, erről a dokumentumban ezt írják: „Kiss László III. r. vádlott felvetette azt az ötletet, hogy későbbi kihallgatá­saik során mondják azt, hogy... velük ugyan önként közösült, de 200 Ft-ot kért a közösülésért, és feljelentését azért tette meg, mert neki a 200 Ft-ot nem adták meg. Tény, hogy L. és V. vádlottak Kiss Lászlónak e javaslatát elvetették.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!