Adam-Troy Castro: A holtak küldöttei

2016. április 22. 12:56

Az MI-k érinthetetlenek, a cinikus, mizantróp Andrea Cort detektív egyszerűen megoldhatná az ügyet azzal, hogy kerít egy bűnbakot, akire ráverheti a bűntényt, de inkább a valódi indítékokat és a valódi tettest akarja megtalálni.

2016. április 22. 12:56
Pomsár Péter
Szubjektív Kultnapló

Krimiről van szó, természetesen fontos a regényben a gyilkosságok miatti nyomozás, de a teljes kép megismerése legalább olyan izgalmas. Castro persze csak morzsákat hint el, valószínűleg a folytatás jobban kibontja majd a világot, viszont nagyon ígéretes, amit látunk. Ügyesek a csavarok, megfelelő az információadagolás (egész pontosan sikerült kitalálni, hogy mi lehet a gyilkosságok hátterében), kellően szűkös detektívünk mozgástere ahhoz, hogy kénytelen legyen kreatív megoldásokat találni. Az MI-ket például kapásból nem vádolhatja gyilkossággal és a főnöke is úgy küldte oda, hogy ha lehet, keressen valami balekot bűnbaknak és tudja le ezzel az egészet, de ő inkább megnehezíti a saját dolgát azzal, hogy ragaszkodik a bűntények tisztességes felgöngyölítéséhez. Egyszóval A holtak küldöttei jól felépített sci-fi krimi, tele izgalmas megoldásokkal, jó karakterekkel, érdekes idegenekkel, pozitív értelemben űroperás környezettel. A leírások, jelenetek, párbeszédek átélhetőek, a hatalmas biom olvasva is lenyűgöző, Andrea Cort jogtanácsos traumatikus múltja pedig egy kicsit szájbarágós ugyan, de a jelenben tapasztalt problémái abszolút emberközeliek és sokszor ismerősek. Lehet belőle valami nagyobb, ez elsősorban a folytatáson múlik, de ebben a formájában is tökéletes szórakoztatóirodalom, némi, a krimi határain túl is elgondolkodtató töltettel. Szerettem, szívesen olvasnám akár most azonnal is a folytatást (jegyezzük meg azért, hogy önmagában is megálló, rendesen lezárt történetről van szó). Könnyen fogyasztható, szórakoztat, de időnként azért kimozdít a morális komfortzónádból, érdemes elolvasni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
br-o
2016. április 27. 18:05
Az egész regény ott bukik meg, hogy az alapötlet, a főszereplő múltja egy vicc. Nem lelőve a "poént", teljesen abszurd, hogy amit 8 évesen "elkövetett", abból egy ilyen életút következzen. Még akkor sem, ha a második részben leírtakat mellétesszük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!