Fischer úr hisztérikus viselkedése magyarázatra szorul

2016. május 06. 11:17

Nem mi fenyegettük a zenekart és Fischer karnagy urat. Interjú.

2016. május 06. 11:17
Tarlós István
Tarlós István
Népszabadság

„– Milyen számok, adatok alapján csökkentették a Budapesti Fesztiválzenekarnak nyújtott támogatást?

Először is szeretném tisztázni: nem mi fenyegettük a zenekart és Fischer karnagy urat. Az első nyilatkozatában ő jelentette be indulatosan, hogy a városvezetés kiásta vele a csatabárdot. Ez eléggé agresszív mondat, és különösen szokatlan annak tekintetében, hogy a fővárosnak nem is kötelező feladata támogatni a Fesztiválzenekart, az ugyanis nem a mi intézményünk, mi önkéntes támogatást adunk. A karnagy úr ezek után politikai motivációkról kezdett beszélni, amit visszautasítok. Bródy János jubileumi koncertjét most támogattam ötmillió forinttal, holott vele politikai­lag-ideológiailag nem vagyunk egy platformon. 

De ami a számokat illeti: a BFZ az utolsó Demszky-évben közpénzekből összesen 1,2 milliárdot kapott, ezzel szemben az Orbán–Tarlós-érában 2013-ban 1,9 milliárdot, 2014-ben pedig 1,8 milliárdot. Lényegesen többet, mint az MSZP–SZDSZ-időszakban. Van egy kimutatás arról, hogy Budapest különböző szimfonikus és fesztiválzenekarai 2014-ben mekkora közpénztámogatást kaptak, ennek hány százalékát fizették be bérjárulékként, s mennyi dolgozót jelentettek be. Az egy főre eső támogatás a BFZ-nél elképesztő mértékben a legmagasabb. De elképesztő mértékben messze a legalacsonyabb az az összeg, amit a BFZ az alkalmazottak után befizetett az államkasszába. És akkor még nem is beszéltünk a saját bevételeikről és a tao-támogatásról, hogy az mekkora mozgásteret jelent nekik. Összességében a BFZ esetében egy főre 67 millió forint közpénztámogatás jut, míg a Kocsis Zoltán által vezetett Nemzeti Filharmonikus Zenekarnál 11 millió. Ugyanakkor a BFZ a juttatott közpénzek 4,2 százalékát fizeti be az államkasszába, míg Kocsisék a 12,7 százalékát.

Elismerjük Fischer úr és a zenekar kvalitásait, de nem hiszem, hogy Kocsis Zoltán és Fischer Iván, meg a két zenekar között akkora különbség lenne, ami indokolna ekkora eltérést a fajlagos támogatottságban és a járulékfizetésben. Fischer úr azzal érvel, hogy a BFZ benne van a világ tíz legjobb zenekarában. De erről nincs hiteles nyilvántartás, ez szubjektív dolog, olyan, mint amikor összeállítják a világ tíz legjobb futballistájának vagy tíz legszebb nőjének a listáját. Ráadásul a karnagy úr azt mondja, hogy a műsoraik harminc százalékát le kell mondaniuk a csökkenő támogatás miatt. Ezt kétkedve fogadom, hiszen a zenekar közpénzekből származó támogatása mindössze nyolc százalékot csökken. Nyolcszázalékos csökkenés miatt mivel magyarázható a műsorok harminc százalékának lemondása?

 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A helység galagonya
2016. május 07. 10:06
Menj a picsába Tarlós!
vanádium
2016. május 07. 06:35
Tarlós Úr diktatórikus ,modortalan ,bunkó viselkedése megmagyarázhatatlan. Az Úr titulust senki se vegye komolyan.
vanádium
2016. május 07. 06:35
Tarlós Úr diktatórikus ,modortalan ,bunkó viselkedése megmagyarázhatatlan. Az Úr titulust senki se vegye komolyan.
Horpadt Bölény
2016. május 06. 22:02
Fischer úr egy militáns blanoklt pötz (anett)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!