Egy új apakép kialakulásának vagyunk tanúi

2016. június 19. 19:28

A tapasztalatok szerint egyre több férfit lehet bevonni a gyerekek körüli teendőkbe, sőt ők maguk is igénylik az aktív részvételt. Interjú.

2016. június 19. 19:28
Orvos-Tóth Noémi
Mindset

Hol van az apák helye a családokban?

Egy ideig nagyon pontosan meghatározott helyük volt az apáknak a családok életében. Szerepük körül volt határolva: az apának nem volt dolga a gyerekkel és nem volt helye a születés körül sem. A férfi, az apa feladata a megélhetés előteremtése, a család gazdasági-társadalmi helyzetének meghatározása volt, míg a háztartás és a gyerekek körüli teendők kizárólag a nők felségterületéhez tartoztak. A XX. század második felében azonban fontos változások indultak el. Jelentősen megváltozott a nők társadalmi és gazdasági helyzete, ezzel párhuzamosan pedig a családon belül is átrendeződések történtek. A szociológusok szerint egy új apakép kialakulásának vagyunk tanúi.

Ez a változás tükröződik a tudományos kutatásokban is. Hosszú ideig kizárólag az anya-gyerek kapcsolatot vizsgálták, ám az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődés övezi az apa-gyerek kapcsolatokat, és az apa családban betöltött szerepét is. Az elmúlt évtizedekben megindult a kiegyenlítődés a hagyományosan férfi és női szerepek között.

Az apák manapság jobban bevonhatók?

A felmérések szerint a magyarok a családi kapcsolatok, és a nemi szerepek tekintetében meglehetősen hagyománytisztelőek, ám nálunk is megjelentek az aktív apaszereppel kapcsolatos elvárások. A tapasztalatok szerint egyre több férfit lehet bevonni a gyerekek körüli teendőkbe, sőt ők maguk is igénylik az aktív részvételt. Ennek ellenére a szocializációs és kulturális minták hiányában nem is olyan egyszerű a helyzet.

Míg a legtöbb nő számára adott a gondoskodó női minta, addig a férfiak esetében nagyon sokszor hiányzik a gyereknevelésben aktív szerepet játszó apai minta. Ők még a tradicionális modellben nőttek fel, maguk is nélkülözték apjuk aktív jelenlétét vagy éppen elvált szülők gyermekeként az apjukkal való kapcsolattartásuk kizárólag a vasárnapokra korlátozódott. Sokszor könnyebb megfogalmazni, hogy »Olyan apa biztosan nem akarok lenni, mint amilyen az én apám volt!«, mint valóban máshogy csinálni. A szülői feladatokra felkészítő tanfolyamok vagy önsegítő könyvek sok értékes információval szolgálnak, ám azt tudnunk kell, hogy hosszú út vezet az elhatározástól, illetve a racionális belátástól a saját apai viselkedés kidolgozásáig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2016. június 20. 08:53
Az idők úgy hozták, h. a nők számára sokkal szélesebb terepe nyílt az érvényesülésnek, mint mondjuk száz évvel korábban. A képzés akadályait éppúgy veszik, mint a másik nem, munkát találnak és keresnek, a munkába nagyon sok időt, energiát téve érvényesülnek és saját keresetük, nyugdíjuk lesz. Ez nagyon jó és úgy is lehet mondani, h. a férfiakkal azonos pályát futhatnak be. A nő voltuk, mint adottság, persze megmarad. A nők nagy része munkás életének negyedrészében más és ez fájdalommal, rosszulléttel is járhat, erről nem szoktunk beszélni. Ha folytatódni szeretne, ha bármilyen okból gyermeket szeretne, ő fogja kihordani, megszülni, szoptatni. Ez az időszak szintén más állapot, mint a férfi kollégáé. A gyermekeket föl kell nevelni. Életük első 10-15 évében nagyon sok törődésre szorulnak, ennek a fizikai része természetesen az idővel csökken, de órákat egyedül lenni, vagy "közösségben" egész nap, azért leginkább 10 éves koruktól tudnak. Némelyik gyerek, akiből később egészséges felnőtt lesz, elég sokat tud beteg lenni, ilyenkor mindenképp lehetőleg szülői gondoskodásra, egész napos jelenlétre van szüksége. Nem jó, ha egy gyereknek át kell éreznie, mennyire teher a munkahelyi kötelességek teljesítése ellenében. Magyarországon, de az egész gazdag nyugati világban NEM megoldott a gyermekek nyugodt családi légkörben való fölnevelése. A józan, teljesítmény orientáltabb, kevésbé érzelmes társadalmakban egyre kevesebb gyermeket vállalnak. Ugyanakkor a gyermek, több gyermek, egészséges, ép gyermek nagyjából a legszebb, amit az élet adhat, a velük együtt élés boldogság, öröm és vidámság forrása. Olyan jókat kacagni, mint a saját gyerekekkel, soha máshogy nem lehet. A természet irtózik az űrtől, ha egy nép nem tudja belakni a szállásterületét, óhatatlanul megjelennek az új honfoglalók. Hogy ez milyen "élmény" a régiek számára, azt nem kell messzire néznünk, h. megtudjuk. A mai, de a tegnapi édesapák is segítenek annyit a normális családokban, amennyit csak tudnak, de recept nincs, nem is annyira segítség kell, egy nagyobb család ellátása, különösen míg a gyerekek kicsik, egész emberes munka, éppúgy, mint egy munkahely.
SigSauer
2016. június 20. 07:05
A nő legyen nő, az anya legyen anya. A férfi legyen férfi, az apa legyen apa. Sok, félreemancipált, szerepzavaros idióta keveri a tököt a babbal, majd csodálkozunk, hogy hosszú, tömött sorokban vonulnak az Andrássyn...
Mátéka
2016. június 20. 01:59
Várjatok harminc évet és olyan családi orgiák lesznek, hogy csak na. A kis csődör majd hazaviszi Adriennt meg Nórit, ahol végig megy rajtuk a család minden férfitagja, a kis csődör kétszer, mivel ő szerezte. A zsidó idáig fogja juttatni a világot, meglátjátok, hiszen már a mostani állapotok is hihetetlenek lettek volna 70-ben, senki nem gondolta volna, hogy ilyen degeneráció fog uralkodni. Csak egy nemzetiszocialista forradalom mentheti meg a Nyugati civilizációt.
cutcopy
2016. június 20. 00:05
Új apakép.. http://ocdn.eu/images/pulscms/NGU7MDA_/fae072c10a2ed6304f18aa570c75c7e5.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!