Nemi megkülönböztetés – Férfi dominancia az élet majdnem minden területén

2016. június 02. 09:30

A férfiak dominanciája érezhető az élet szinte minden területén, kiemelkedően a társadalmi szerepekben, a politikában, és még ha ez nem is tűnik automatikusan nyilvánvalónak, a kultúrában is.

2016. június 02. 09:30
Ténytár
Ténytár

fővárosi és a vidéki színházakat is többségében férfiak irányítják. Míg Budapesten a 15 nagy színházból csak háromnak az élén áll nő, addig a 18 vidéki színházból csak kettőt irányít nő.
A Művészetek Palotája, a Magyar Állami Operaház, a Zeneakadémia és a Budapest Bábszínház igazgatója is férfi.
A 15 legnagyobb forgalmú könyvkiadónál is hasonlóképpen alakul a helyzet: 15-ból csupán hármat, a budapesti 4 legnagyobb múzeum közül pedig csak egyet vezet nő.
A 67 felsőoktatási intézményünk közül csupán 13-ban tölti be nő a rektori pozíciót.

Az állami kitüntetések terén sem jobb a helyzet – a rendszerváltás óta 455-en kaptak Kossuth-díjat, ebből csupán 88 a nő, így a kitüntetettek 81 százaléka férfi. A Liszt Ferenc-díjnál a 200 díjazott csupán harmada volt nő, a Nemzet Színésze pedig 71 százalékos arányban férfi lett 2000 óta.

A Mandiner 2015 decemberi vizsgálata alapján a szerkesztőségekben sem túl jó az arány. Olyan magyar heti- és napilapokat, online portálokat vizsgáltak, amelyek a közélettel foglalkoznak. A vizsgálat a szerkesztőségben dolgozó nők arányának a feltérképezésére irányult: ehhez összegyűjtötték az ott dolgozókat – minden tartalomért felelős munkatársat, illetve azokat is, akik valamilyen vezető pozíciót töltenek be. Így a vizsgált 22 szerkesztőség 650 munkatársából mindössze csak 27 százalék nő, főszerkesztői pozícióban pedig egy nőt sem találtak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cipraszon
2016. június 03. 17:18
A f@sszal rendelkezők között is túlnyomó többségben vannak a férfiak.
vero1_
2016. június 03. 05:22
A nők dominanciája érezhető az élet szinte minden területén: gyerekeket szülnek. aztán kényükre-kedvükre nevelik őket. sok házasság válással végződik. a gyermekek felügyeleti jogát több mint 90 %-ban a nők kapják, tekintet nélkül arra, hogy alkalmasak lennének a nevelésre vagy sem. az elvált nők a gyerekeket gyakran manipulálják volt férjükkel szemben. irányítják a férfiakat. cherche la femme! motiváció? intrika? vasakarat? minden mögött nő van. a köznyelv nem jogszabály, a valóságból nő ki, nem a parlamentből. stb. stb. több női kéményseprőt! hál'Istennek az irodákban már elegen vannak.
hakos
2016. június 02. 22:31
Majd ha sikerül letörni a teljes női dominanciát a gyerekszülések területén, amikor már legalább annyi férfi szült nőt, mint ahány nő férfit, na akkor sorra kell venni az olyan kevésbé fontos és az emberiség léte szempontjából elhanyagolható területet, mint a kultúrházak igazgatóságának kérdése..... :))))
Ready2
2016. június 02. 19:38
Bruhuhu megy a siras a feministak reszerol. Szarugy mondhatni. Attol meg nem lenne jobb a vilag csak mert tobb no lenne CEO.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!