Félpénzesek

2016. augusztus 12. 10:12

Miután újból ötvenszázalékos fizetésemelést sürget a növekvő magyarországi munkaerőhiány mérséklésére az MSZP, sokan talán nosztalgiáznak a 2002-es állapotok iránt, s jó ötletnek tartják a szocialisták mostani felvetését is.

2016. augusztus 12. 10:12
Szajlai Csaba
Magyar Hírlap

De mi is történt 2002-ben? Tényleg beköszöntött a jólét?

Egyfelől soha nem valósult meg az ötvenszázalékos béremelés a közszférában, mert az adók a felét elvették, és ez visszaáramlott a költségvetésbe, s további jó trükknek bizonyult a forint »ócsítása« – leértékelése –, valamint az infláció is megtette a hatását. Hogy ne áruljunk zsákbamacskát, érdemes rápillantani a KSH vonatkozó kimutatásaira, mármint amelyek a nettó keresetek átlagát jelentik – tizennyolc százalékos volt 2003-ban a növekmény. Azóta kiderült az is, hogy a közalkalmazottak töredékének jelentett ténylegesen ötvenszázalékos bérnövekedést az intézkedés, és a fizetések megugrásának hátterét – az első három hónap után – az önkormányzatokra hárították. Liberális közgazdászok számításai szerint 2006-ra az ötvenszázalékosnak mondott emelés, amely ténylegesen, vagyis nettóban még huszonöt százalék sem volt, 2006 végére elinflálódott. Cseppet sem mellesleg akkor még a többsávos személyijövedelemadó-rendszer volt hatályban, a bruttó fizetés fele a »közös kalapba« ment, hiszen egy mezei közalkalmazott is élvezhette a »felső tízezer« adósávját.

Utólag a liberális közgazdászok ennek az osztogató politikának a számlájára írták a gazdasági mutatók romlását és az euróövezethez történő csatlakozás elhalasztását.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. augusztus 12. 18:55
2003-ban semmit nem változott a minimálbér összege, azaz igyekeztek a korábbi fideszes emelést minél gyorsabban "elinflálni" a vörösök, mert visszacsinálni a politikai kockázat miatt nem merték.
matykox
2016. augusztus 12. 13:39
Na ja, szaros gyuri mán megint ötletel. Bluff, az maszop meg kifújja. Olyan tipikus "fenn az ernyő, nincsen kas" megoldás. Lehet rá hitelt fölvenni, most igen kedvezményes, 0.1% per nap kamattal.
KannibálTatárÚr
2016. augusztus 12. 12:59
A béreket növelni kell, az adókat csökkenteni. Ez azt jelenti, hogy az adóból fizetettek számát csökkenteni kell.
Mich
2016. augusztus 12. 12:48
Adtam ingyenebédet mindenkinek... Mégis van egy fél pénzem...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!