„Hosszú és fájdalmas felismerések vezettek odáig, hogy mára normális embernek érzem magam”

2016. október 10. 14:56

Döbbenetesek a számok: a világon több mint 450 millió ember szorong, 120 millióan depressziósak. A lelki problémákkal küzdők száma évről évre nő, s ez alól hazánk sem kivétel.

2016. október 10. 14:56
dr. Erdélyi Ágnes
szon.hu

„Az egyre romló mentális állapot miatt fontos ráirányítani a figyelmet a lelki betegségekre: október 10-e a lelki egészség világnapja. De mi is az a mentális egészség? — fogalmazódik meg a kérdés.

— A WHO meghatározása alapján az egészség testi, lelki, szociális jóllét — mondta dr. Erdélyi Ágnes. A nagykállói Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház orvosigazgatója szerint a lelki működés magában foglalja az egyén személyiségét, társas viselkedését, és azt a képességét, melynek segítségével képes észszerű válaszokat adni az őt érő külső és belső észlelésekre.

A Lelki Egészség Világnapjának célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc. Magyarországon a világnapot rendező szervezetek és szakemberek az ország lakosságának romló mentális állapota miatt tartják fontosnak ráirányítani a figyelmet a lelki betegségekre, amelyek súlyos egészségügyi, szociális és gazdasági problémát jelentenek.

 

— Nem egyforma stressztűrő képességgel születtünk, vannak érzékenyebb, sérülékenyebb emberek, mások ellenállóbbak — fogalmaz dr. Erdélyi Ágnes, a nagykállói Sántha Kálmán Pszichiátriai Szakkórház orvosigazgatója.

— Ahhoz, hogy a jóllét elérhető és megtartható legyen, szükségesek a jól működő társas kapcsolatok (család, barátok stb.), mert emelik a lelki harmóniát. Szükség van a pozitív érzelmekre, optimizmusra, elégedettségre, intellektuális erényekre, azaz bölcsességre, kreativitásra, kíváncsiságra és tanulásra, továbbá társas erényekre, empátiára, megfelelő kommunikációra és szociális érzékenységre, mert segítik a lelki egyensúly fennmaradását.”

(...)


 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!